Sergio d'Otto, Patró de la Fundació Renovables

"Els consumidors no necessitarem les grans companyies elèctriques gràcies a les renovables"

1 Octubre de 2011
Img entrevista

Quins són els principals avantatges de les energies renovables?

Són autòctones, no necessitem importar uns combustibles fòssils dels quals no disposem, el seu impacte en el medi ambient és mínim pel que fa a les no renovables, com el petroli, i són una font de riquesa i de desenes de milers de llocs de treball al nostre país. Però les renovables han d’anar acompanyades de nous plans d’estalvi i eficiència, que haurien de portar, per exemple, a rehabilitar energèticament els més de vint milions d’edificis que hi ha a Espanya.

Si són tan bones, per què no se les recolza més?

En primer lloc, perquè no se les coneix bé. I perquè les grans empreses de les energies “convencionals” fan tots els possibles perquè aquest canvi o no es produeixi o ho faci al més a poc a poc possible. El més preocupant no és això, sinó que el govern es doblegui als seus interessos. El futur serà 100% renovable, però dependrà del pols entre els uns i els altres que es faci més tard o més d’hora.

Ens proveirem només amb energies renovables?

Sens dubte. La qüestió és posar-hi data. Algunes institucions europees ja valoren aquesta possibilitat per al 2040. El sol ens envia més de 300 vegades l’energia que necessitaríem tots els habitants del planeta si consumíssim com a nord-americans, que són els que més energia gasten. No estem condemnats a cremar petroli, gas o carbó.

Els consumidors podrem autoabastar-nos amb l’energia renovable que generem a casa?

Sí, serà possible. Els propers mesos presentarem un estudi, “La democratització de l’energia”, en què expliquem com passarem de consumidors d’energia a productors, gestors i usuaris.

No sembla una mica utòpic?

Si fa 15 anys algú ens hagués dit que avui les renovables ocuparien gairebé el 40% del nostre mix elèctric, hauríem dit que era una utopia, i en canvi això avui és una realitat. Cal seguir aquest camí. No necessitem les tecnologies del passat, i les podem substituir més de pressa del que es creu.

Les grans companyies es quedaran sense el gran negoci de l’energia?

Tindran un paper diferent, encara que sempre podrà haver-hi activitats propícies per a elles.

No obstant això, vostès afirmen que el nou Pla d’Energies Renovables 2011-2020 (PER) del Govern frenarà el desenvolupament d’aquestes tecnologies.

Així és, perquè es marca uns objectius molt tímids. Denunciem que està fet per consumir molt de gas en la generació elèctrica, per tranquil.litzar els sectors convencionals.

No s’ha fet per a evitar el seu creixement insostenible i que els consumidors no paguin en excés per elles, com s’ha assenyalat des del Govern?

Les renovables no han crescut massa per dos motius claus: perquè seguim amb el repte del canvi climàtic (Espanya va camí d’incomplir el protocol de Kyoto), i perquè som un dels països amb més dependència energètica de l’exterior (el 90%).

Les renovables no suposen un sobrecost excessiu per als consumidors?

Qui digui això falseja la realitat. Si no existissin les renovables, el preu de l’energia pujaria. El que evitem només en importacions de gas equival gairebé a les primes a les renovables. Què és millor? Invertir aquests milers de milions d’euros a Espanya, generant ocupació, o als països productors de gas i petroli? A més, en la factura de la llum hi ha coses molt més greus per als consumidors que les primes a les renovables. Tampoc ens recordem que paguem una gasolina entre un 15-20% més cara que l’any passat.

Quant paguen en concret els consumidors?

El cost de les renovables per a una llar espanyola mitjana és de 18-20 euros a l’any. Si els consumidors coneguessin els seus avantatges, ho pagarien encantats. El petroli i el gas pujaran sí o sí, mentre que les renovables són cada vegada més barates. Si no s’aposta per elles, els consumidors pagaran segur factures cada vegada més cares.

S’ha criticat la construcció d’alguns parcs eòlics. Són atacs infundats?

És possible que algun dels més de 800 parcs eòlics instal.lats al nostre país s’hagi construït en un lloc poc adequat. Ara bé, s’estan dictant algunes sentències molt preocupants contra parcs en els quals els promotors havien complert tots els tràmits administratius i obtingut les autoritzacions mediambientals.