Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Isabel Díez, Tècnica d'energia i canvi climàtic de SEO/BirdLife : "El desenvolupament de les energies renovables no s'ha fet a Espanya de manera correcta"

Relacions d’aquest contingut

També t’interessa

I a més ...

/imgs/20111001/entrevista2.jpgRenovables sí, però no de la manera com s'han impulsat, segons Isabel Díez, responsable d'Energia i Canvi Climàtic de la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO/BirdLife). Al seu parer, no hi ha hagut una bona planificació de les energies renovables per part de les administracions i s'han produït danys importants en diversos ecosistemes i la seva biodiversitat. Díez reclama un altre model que prioritzi la substitució de les tecnologies més contaminants i, sobretot, l'estalvi d'energia.

Les renovables són tan “verdes” com defensen els seus promotors?

Les energies renovables són més verdes que altres tipus d’energia, però això no vol dir que estiguin exemptes de tenir impactes negatius. Estem a favor de les renovables, però no com s’han desenvolupat fins ara.

Què s’ha fet malament?

Es podrien haver planificat millor perquè tinguessin menys costos ambientals, perquè fossin una oportunitat de desenvolupament en el medi rural, per a impulsar les petites i mitjanes empreses, per a beneficiar els ciutadans, però no ha estat així.

Per què?

No hi ha hagut una bona gestió des de les administracions. La producció s’ha deixat en mans de grans empreses, que tenen l’objectiu de vendre cada vegada més energia i obtenir així més beneficis econòmics. La prioritat hauria de ser una política de substitució progressiva d’energies més contaminants i l’estalvi d’energia, i no augmentar-ne el consum. Qualsevol tipus d’energia té un impacte ambiental, i per això, com menys en necessitem, millor. Algunes instal.lacions renovables han danyat de forma important diversos ecosistemes i la seva biodiversitat.

SEO/BirdLife ha criticat el desenvolupament dels parcs eòlics a Espanya en alguns casos.

En general es pot dir que no s’han fet bé les coses. Entre els pitjors exemples hi ha els casos d’Extremadura i Catalunya, i entre els menys dolents els de Castella-la Manxa.

Qui fa l’avaluació d’impacte ambiental d’un projecte de parc eòlic: les empreses interessades o un organisme independent?

El promotor del projecte ha de presentar tota la informació relativa als valors naturals de l’àrea d’estudi i els impactes potencials del projecte, però sobre l’administració recau l’obligació d’efectuar-ne l’avaluació. De fet, hi ha una sentència europea de començament d’aquest any que així ho confirma. És l’òrgan ambiental qui finalment pren la decisió sobre si l’avaluació ha estat adequada i sobre si s’ha d’autoritzar o no cada projecte.

Què diria a qui els critiquen per paralitzar parcs eòlics, i la generació d’ocupació, riquesa i energia renovable corresponents, per “uns pocs ocells que puguin morir”?

Els diria que és possible fer bé les coses; amb una bona planificació es pot desenvolupar l’energia eòlica i la resta d’energies renovables sense posar en perill l’equilibri dels nostres ecosistemes o perjudicar més encara les espècies amenaçades. Els promotors tenen més possibilitats de tirar endavant projectes ben plantejats, dins del marc de plans correctament avaluats, sense suposar cap retard addicional ni minvar les possibilitats d’ocupació.

La producció d’energia solar fotovoltaica a Espanya ha passat de ser de les més altes del món a quedar-se gairebé frenada en l’actualitat. Un altre exemple de mala planificació?

Es va regular de manera que es va convertir en un fons d’inversió que va donar entrada a l’especulació. El Govern llavors va canviar la normativa, fet que va provocar inestabilitat en el sector fotovoltaic. Per això és fonamental una bona planificació prèvia, per donar seguretat als seus promotors. Sembla mentida que Alemanya tingui més capacitat fotovoltaica instal.lada que Espanya, i és per que han apostat fort dins d’un marc regulador molt més clar i estable.

Els consumidors tampoc ho tenen fàcil per apostar per les renovables a casa seva.

El problema no és la tecnologia, sinó els tràmits administratius per a instal.lar-les. Caldria facilitar als ciutadans l’autoabastament d’electricitat, ja sigui amb plaques solars o amb petits molins, i poder vendre el sobrant a la xarxa. Tampoc no hi ha una política que ajudi els consumidors a conèixer la seva despesa energètica i com reduir-ho.

Els biocombustibles també han estat lloats i injuriats de forma cridanera.

Hi ha estudis que assenyalen que en alguns casos el procés de producció d’agrocombustibles genera més CO2 del que estalvia al sistema. No es té un control dels llocs on es produeix, en quines condicions laborals o socials i quin efecte tenen en els ecosistemes.

Com s’hauria de planificar el desenvolupament de les renovables?

S’hauria de fer una planificació consensuada que estudiés en cada territori quines renovables són les més convenients. S’hauria de fer a nivell nacional, regional i local, amb transparència i participació pública. El procediment d’avaluació d’impacte ambiental també s’hauria de reformar. L’objectiu seria impulsar unes renovables responsables per part de les administracions i les empreses.

Quines decisions serien necessàries per a això?

Alguns canvis serien fàcils i tindrien un gran benefici, com ara impulsar més la instal.lació de panells solars o l’ús de la biomassa per a generar aigua calenta. Caldria fomentar l’autoabastament aprofitant zones no naturals, com les teulades o els polígons industrials per a col.locar-hi plaques fotovoltaiques o petits molins.

Impulsar l’autoabastament?

Sí, caldria afavorir el consum d’energia produïda a l’entorn proper, i que es pugui comprar a productors locals, ja sigui electricitat, combustible per a calderes de biomassa, panells solars per a calefacció i aigua calenta…

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions