Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Triar ulleres de sol

No només la pell, els ulls també sofreixen els estralls del sol: unes ulleres de sol homologades, amb protecció ultraviolada i filtre solar ajuda a combatre'ls

Triar ulleres de sol

Mirar per la qualitat de les ulleres

La normativa comunitària de 1997 (EN 1836) recull una sèrie d’estàndards que han de complir les ulleres abans de sortir al mercat. En primer lloc, han de superar les proves de laboratori, des de les mecàniques, com ara valorar les possibilitats que es deformi la muntura, fins a mesuraments amb un espectrofotòmetre que analitza la capacitat de filtrar la llum visible i els raigs ultraviolats. Després de superar aquests controls, aconsegueixen la ‘marca CE’, criteri de qualitat mínim, encara que algunes ulleres de mercadets i basars llueixen aquesta marca sense haver superat els controls de qualitat. A més del certificat CE, cal fixar-se que en l’etiqueta o en l’adhesiu col·locat a la lent es facilitin certes informacions com el filtre solar, la normativa que compleix o si protegeix o no contra els raigs ultraviolats (UV). Aquests filtres van del 0 al 4: com més lluminositat solar hi hagi en l’ambient, més alt haurà de ser el filtre de la lent.

N’hi ha de barates i bones

El preu pot ser indicatiu de la qualitat, i de fet les ulleres més cares acostumen ser de bona qualitat; però, i heus aquí la clau, n’hi ha de barates i de qualitat satisfactòria. Una anàlisi comparativa d’aquesta revista en què es van estudiar 20 ulleres amb uns preus que anaven des dels 12,90 fins als 286 euros, va comprovar que totes complien les exigents proves de la norma europea EN 1836:2006, que regula la qualitat de les ulleres de sol. És a dir, les vint filtraven la radiació ultraviolada gairebé per complet, eren aptes per a conduir i superaven les proves de resistència. Els especialistes en òptica poden argumentar que en unes ulleres amb tanta diferència en el preu, les diferències no es reflecteixen en la protecció solar, sinó en la qualitat i la nitidesa de la visió. Sembla molt probable que sigui així, però la veritat és que el més rellevant en matèria sanitària és la protecció contra els raigs solars, la salut dels ulls.

Els petits corren més perill

Els infants poden patir problemes a les parpelles o als llagrimals com a conseqüència de l’exposició solar, però són els qui menys utilitzen les ulleres de sol. Hem de convèncer els nens que es posin les ulleres de sol a l’estiu, de vegades fins i tot en l’ombra, ja que algunes superfícies com la sorra i l’aigua reflecteixen la llum solar. I cal procurar-los les ulleres adequades i acostumar-los des de ben petits a dur-les. El criteri que cal seguir en l’elecció d’ulleres infantils és el mateix que per als adults, amb l’excepció que convé comprar les més tancades pels laterals per a assegurar-se que no hi entri la llum. Les més apropiades per als infants són les que, en comptes de subjectar-se amb patilles, incorporen una goma ajustable al cap. D’aquesta manera s’evita que caiguin i es trenquin mentre corren i juguen. Dir-los que els queden bé i que els fan més guapos o grans, i comprar-los-en unes que els agradin i els resultin còmodes és començar amb bon peu.

Escollir bé les ulleres de sol

No serveixen qualssevol ulleres de sol. Els experts en salut de EROSKI CONSUMER proposen una sèrie de consells per a encertar en la compra:

    /imgs/20100301/salud2-3.jpg

  • Establiment. Cal anar a establiments especialitzats com ara òptiques o farmàcies, on comptarem amb l’assessorament de professionals. De totes formes, moltes botigues de moda venen ulleres de sol amb una protecció solar adequada.
  • Material. Les lents han de ser de vidre o orgàniques, i mai de plàstic. En les lents orgàniques és més senzill introduir substàncies absorbents dels raigs UV, mentre que les lents de vidre han d’incloure filtres especials, que es col·loquen per sobre del vidre.
  • El color. Els colors més aconsellables són el gris, per ser el més neutre i el que menys distorsiona les tonalitats; i el marró, perquè millora els contrasts i ofereix una protecció més gran.
  • Filtre. Cal establir el filtre en funció de l’ambient en què s’hagin de fer servir preferentment les ulleres. Els filtres solars de les ulleres van del 0 al 4.
  • La mida. Convé seleccionar models que protegeixin els ulls en la totalitat entre la muntura i el vidre, i no tan sols contra els raigs que hi arriben frontalment, sinó també contra els laterals.
  • Homologades. Les ulleres de sol han de mostrar el segell CE que assegura que compleix la normativa de la Unió Europea. Però han de complir també l’estàndard europeu sobre ulleres de sol EN 1836:1997, especificar el número de filtre solar que incorpora la lent i aclarir si protegeixen o no contra l’acció dels raigs ultraviolats (UV).
  • Quan s’han de posar. El risc de lesions oculars causades per la llum solar és més gran entre les 10:00h i les 16:00 hores, ja que és la franja horària en què més penetració tenen els raigs solars.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions