Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: I si es tracta d'un retard?

Si l'avió és el mitjà triat per a gaudir de les vacances nadalenques, convé saber que en cas de cancel.lacions i retards el passatger té dret a rebre una indemnització

I si es tracta d'un retard?

/imgs/20101201/eco-domestica2-3.jpg
D’acord amb el reglament europeu, un retard atorga dret al passatger a rebre assistència gratuïta -menjar i beguda suficient, comunicació telefònica o per correu electrònic i, fins i tot, pernoctació en un hotel, trasllats inclosos)- en els següents casos:

  • Retard de dues hores o més en el cas de tots els vols de 1.500 quilòmetres.
  • Retard de tres hores o més en tots els vols intracomunitaris de més d’1.500 quilòmetres i de tots els altres vols entre 1.500 i 3.500 quilòmetres.
  • Retard de quatre hores o més en els vols no compresos en els casos anteriors.

Es considera que un retard superior és raó suficient com per donar per perdut el viatge, per la qual cosa l’afectat té dret a la devolució de l’import del bitllet.

Però un retard no solament pot frustrar el viatge, pot causar danys mereixedors d’una indemnització. Amb data 13 de juny de 2002, l’Audiència Provincial de les Illes Balears va reconèixer una indemnització de 600 euros per dany moral pel retard d’un vol que tenia per finalitat gaudir dels dies de Nadal en família.

Què va passar en aquest cas?

Es va apreciar en aquesta sentència l’existència d’un dany moral a causa de la falta d’assistència soferta pel passatger durant el seu periple per Barajas a l’espera de poder marxar cap a la seva destinació. Aquesta sentència adverteix que dins de les obligacions de la companyia es troba la d’assistir els passatgers, facilitar-los allotjament i manutenció i fer les gestions necessàries per a permetre’ls continuar fins a la seva destinació final en la forma que menys retard i perjudici els causi. En aquesta ocasió, havia quedat demostrat que hi havia un vol alternatiu que cobria el mateix trajecte, encara que la companyia aèria no va aconseguir provar que fes algun tipus de gestió per a recol.locar-hi la passatgera afectada. Però sobretot, no li va prestar la mínima assistència durant el temps que es va passar a l’aeroport, una situació més greu si es té en compte les dates del succés. Vint-i-quatre hores privades de la mínima assistència que estableix la normativa van donar lloc a una condemna de 600 euros.

Les vagues són casos de força major?

Es consideren com a tal des de l’any 2004. En funció de la normativa, les obligacions dels transportistes es limiten o exclouen sempre que un fet s’hagi causat per circumstàncies extraordinàries que no s’han pogut evitar, fins i tot una vegada que s’haguessin pres totes les mesures raonables. Es tracta de circumstàncies extraordinàries que poden donar-se en situacions d’inestabilitat política, condicions meteorològiques incompatibles amb la realització del vol, riscs per a la seguretat dels passatgers, deficiències inesperades en la seguretat del vol i vagues que afectin les operacions d’un transportista aeri encarregat d’efectuar el vol.

I l’equipatge?

/imgs/20101201/eco-domestica2-4.jpg
Segons el Conveni de Montreal, la responsabilitat del transportista en cas de destrucció, pèrdua, avaria o retard de l’equipatge es limita a un màxim de 1.000 drets especials de gir (aproximadament 1.180 euros) per passatger amb independència del pes o del nombre d’embalums facturats afectats per la destrucció, la pèrdua, l’avaria o el retard.

En aquests casos, és requisit imprescindible emplenar per escrit una protesta en els terminis màxims en què s’ha de fer. Es tracta de 7 dies naturals a partir de la data de recepció de l’equipatge, en cas d’una avaria de l’equipatge facturat, i de 21 dies a partir d’aquell en què l’equipatge s’hagi posat a disposició del passatger en els casos en què es retardi el lliurament. I és que si es rep l’equipatge facturat sense presentar la protesta s’entén com una presumpció, tret que es provi el contrari, que ha estat lliurat en bon estat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions