Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: ELS EXPERTS

HA AGITAT LES CIUTATS EN POCS MESOS. EL PAISATGE URBÀ CANVIA AMB LA SEVA PRESÈNCIA, PERÒ TAMBÉ ELS HÀBITS I LES NORMES DE RELACIÓ ENTRE USUARIS, VIANANTS I LEGISLADORS. ASSABENTA'T DEL QUE POTS FER I DEL QUE NO HAS DE FER, AMB UN PEU DAVANT D'UN ALTRE, EN EL VEHICLE DE MOBILITAT PERSONAL (AIXÍ L'ANOMENEN) DE MODA.

ELS EXPERTS

ELS EXPERTS: Julián Sastre i Cinta Romero, experts en transport urbà i mobilitat sostenible. Consultors de l’Institut de Mobilitat: “El futur del patinet passa per incloure’l dins del sistema de transports de les ciutats”.

/imgs/20190201/BN-image3.jpg

La irrupció del patinet és una bombolla que acabarà esclatant?

És possible, pel creixement accelerat l’últim any de la mà d’empreses com Lime o Xiaomi. Però amb aquesta bombolla s’ha aconseguit acostar ciutadans i turistes a una nova manera de desplaçar-se, i comprovar el benefici de deixar el cotxe.

Per on passa el seu futur?

Per incloure el patinet dins del sistema de transport urbà. I, per fer-ho, és fonamental que les ciutats es dotin d’estudis i de plans de mobilitat realistes, com ara regular la convivència entre tots els mitjans de transport (vianant, bicicleta, patinet, autobús, tramvia, vehicles… i vehicles autònoms). I per descomptat, avançar cap a un model que permeti alliberar les ciutats de tants cotxes, i recuperar l’espai públic de qualitat.

Tenen algun inconvenient?

Entre els seus aspectes discutibles hi ha que tenen menys estabilitat i més vulnerabilitat física (enfront de la bicicleta) i la manca de seguretat percebuda pel fet d’anar entre el trànsit, que fa por a la gent. També una qüestió relacionada amb la sobreocupació de l’espai públic limitat, com va ocórrer amb les bicicletes asiàtiques sense cadenat de lloguer a Madrid i les motocicletes. Els carrers, les voreres, no es poden convertir en cementiris de patinets que impedeixin la circulació de la resta de persones.

També es viu aquest auge a la resta d’Europa?

/imgs/20190201/GettyImages-856156820.jpg

En ciutats com Londres, París o Berlín, el creixement és espectacular. De fet, París n’ha regulat l’ús mitjançant una ordenança municipal que s’assembla en molts aspectes a les de Madrid i Barcelona. Suïssa fins i tot compta amb una llei estatal que regula els vehicles de mobilitat personal i, en determinats casos, pot sol·licitar permís de conduir.

Veuen solució per a la mobilitat a les grans ciutats?

Es requereix una actuació integral (basada en Plans de Mobilitat Urbans Sostenibles, coneguts com PMUS), basada en diversos puntals. Cal invertir la piràmide de disseny: abans es pensava en primer lloc on es posaven els cotxes; ara, pensem a crear ciutat i en la mobilitat no motoritzada. I, després, en els vehicles. Cal desenvolupar la ciutat tenint en compte les necessitats i els efectes en la mobilitat. A aquesta visió integral de territori i transport s’uneix la visió integral modal: totes les formes o mitjans de transport tenen el seu lloc i cal tenir-los en compte sota el prisma de la sostenibilitat.

CLASSIFICACIÓ DE LA DGT DEL PATINET I DELS SEUS

 • Velocitat màxima: A: 20 km/h / B: 30 km/h
 • Massa: A: d 25 kg / B: d 50 kg
 • Capacitat màxima (persones) : A: 1 / B: 1
 • Ample màxim: A: 0,6 m / B: 0,8 m
 • Radi gir màxim: A: 1 m / B: 2 m
 • Perillositat superfície frontal*: A: 1 / B: 3
 • Altura màxima: A: 2,1 m / B: 2,1 m
 • Longitud màxima: A: 1 m / B: 1,9 m
 • Timbre: A: NO / B: SÍ
 • Frenada: A: NO / B: SÍ
 • La DGT estableix 4 nivells de perillositat per a vehicles de tipus A i B:
 1. Altura frontal inferior a 0,5 m sense angles perillosos
 2. Altura frontal superior a 0,5 m sense angles perillosos
 3. Altura frontal inferior a 0,5 m amb angles perillosos
 4. Altura frontal superior a 0,5 m amb angles perillosos

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions