Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Estalvi energètic : Electricitat: menys watts i més consciència

Els consumidors poden assumir uns consells fàcils per a reduir la factura elèctrica i conscienciar-se del greu impacte ambiental que té la despesa d'energia

Il·luminació i climatització

La il.luminació representa entre la quarta i la cinquena part del consum elèctric en un habitatge, encara que pot suposar fins a la meitat del rebut si no s’utilitza bé. Una bona forma de reduir aquesta despesa és fer servir, sempre que es pugui, la llum natural, pintar de colors clars les parets i els sostres, apagar els llums si no s’utilitzen, mantenir netes les tulipes i bombetes o instal.lar sistemes economitzadors d’energia.

Encara que són més cares, les bombetes de baix consum estalvien fins a un 80% d’energia i duren vuit vegades més, raó per la qual s’amortitzen bé: un model d’11-15 W pot estalviar al llarg de la seva vida uns 68 euros i evitar l’emissió de gairebé mitja tona de CO2, un dels principals gasos involucrats en el canvi climàtic.

Els radiadors elèctrics no són una bona idea per la seva enorme despesa. I encara que s’utilitzin altres sistemes menys malbaratadors, com les bombes de calor, el seu ús ha de ser responsable. Un habitatge a 20º ofereix un confort suficient, i els dormitoris poden estar entre tres i cinc graus menys. Per cada grau que es baixa el termòstat, s’estalvia entre un 1 i un 3 per cent en la factura. Tampoc cal tenir la calefacció encesa tot el dia, i molt menys de nit: amb unes poques hores, i després d’haver ventilat la casa i tancat les finestres, n’hi ha prou.

Quant a l’aire condicionat, el seu ús racional pot comportar estalvis importants i reduir l’impacte ambiental. Convé no usar-lo en les hores de més calor, sinó a primera hora del matí, tancar les finestres o cortines per a evitar pèrdues i no deixar-lo en mode “sleep” o “standby”.

Els habitatges amb un bona orientació, un bon aïllament en parets, sostres i finestres (es poden sol.licitar ajudes públiques), amb tecnologies d’estalvi o sistemes d’energies renovables milloren la climatització i redueixen la factura elèctrica i l’impacte ambiental.

Les despeses ocultes de l'electricitat

/imgs/20110301/eco-domestica2-4.jpg
Conscienciar-se de l’impacte que suposa l’electricitat pot contribuir a frenar la seva despesa i el seu dany al medi ambient. El consum energètic a Espanya és més del doble que el 1975, malgrat la seva gran dependència del petroli i el gas extern. Per això, el seu impacte en el canvi climàtic també ha crescut: és un dels països que més s’ha allunyat del seu compromís amb el protocol de Kyoto, ja que ha superat la quantitat assumida d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en un 25%.

Segons dades de Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE), el 2010, solament el 33% de la demanda anual d’electricitat a la península Ibèrica es va cobrir amb el denominat règim especial, que inclou les renovables. La resta es va cobrir en un 23% amb plantes de cicle combinat, que utilitzen en la majoria gas i algunes també fuel, un 21% amb energia nuclear, un 14% amb energia hidràulica, un 8% amb carbó, i un 1% amb fuel/gas.

Per això, els consumidors espanyols utilitzen una electricitat basada en gran part en combustibles fòssils i nuclears. La factura elèctrica reflecteix el cost de produir aquests combustibles. En canvi, no inclou les anomenades “despeses externalitzades”, el cost del seu efecte en el medi ambient i la salut, com la contaminació, els danys a la terra per la mineria, les malalties laborals, el canvi climàtic o la pluja àcida. Al final, la societat en conjunt paga per aquestes i no les percep com a efecte del consum energètic. Segons l’estudi “Impactes Ambientals de la Producció d’Electricitat”, afavorit per diversos governs autonòmics i entitats com l’Associació de Productors d’Energia Renovables (APPA), el dany sobre l’entorn de les energies convencionals és 31 vegades superior al de les renovables.

A Espanya, a més, els diners que paguen els consumidors en les seves factures elèctriques no cobreixen els costs de generació que les empreses energètiques asseguren tenir. Les tarifes, regulades per l’Estat, no s’han apujat d’acord amb l’augment de la inflació i de les matèries primeres. Les factures no han sofert fortes alces a costa de generar des de 2002 un dèficit tarifari. Segons Heikki Mesa, expert en energia, és com una hipoteca que els consumidors hauran de pagar els propers anys sense demanar res a canvi a les companyies elèctriques. Les xifres de què es parla oscil.len entre els 16.000 i els 20.000 milions d’euros.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions