Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Segona etapa: subministrament, fabricació i enviament

ARA QUE UN CORRENT CRÍTIC QÜESTIONAVA LA SEVA EFICÀCIA CONTRA MOLTES MALALTIES, EL PLANETA SOSPIRA PER UNA VACUNA CONTRA LA COVID-19. DARRERE DE CADA FÓRMULA HI HA MOLTES HORES DE RECERCA. AQUESTS SÓN ELS PASSOS QUE SE SEGUEIXEN EN LA FABRICACIÓ D’UNA VACUNA. TAMBÉ DE LA MÉS ESPERADA

Segona etapa: subministrament, fabricació i enviament

Pas 1. Recepció de la matèria primera. Als magatzems dels diferents centres de producció es lliuren diverses matèries primeres que, segons l’antigen que es vulgui produir, poden ser des de mitjans de cultiu per als bacteris i els virus fins a nutrients que garanteixin que l’antigen es produeix en les condicions òptimes. Les matèries primeres arriben de diferents llocs del món i se sotmeten a uns controls de qualitat (per a garantir-ne la puresa i l’esterilitat) previs al seu ús en la producció de l’antigen a granel.

Pas 2. Producció de l’antigen a granel. En aquesta etapa, els virus o bacteris es conreen en vials (petits flascons de vidre o de plàstic en els quals s’emmagatzemen els medicaments), es prenen mostres de tots els lots i se sotmeten a rigoroses anàlisis que garanteixen que el component actiu de la futura vacuna compleix els estrictes estàndards de puresa, concentració i esterilitat.

Un cop es comprova que la producció a petita escala compleix els requisits, es passa al desenvolupament a gran escala en bioreactors, uns dispositius en els quals es donen les condicions perquè ocorrin les reaccions químiques que donen com a resultat vacunes. Al final d’aquesta fase, el lot que va començar a produir-se tres setmanes enrere en un vial d’uns 2 mil·lilitres  omplirà del tot un bioreactor d’uns 600 litres.

El processament final del producte comprèn tècniques que aïllen l’antigen d’altres components utilitzats durant el cultiu. Al final d’aquest procés, s’obté una solució estèril que conté l’antigen a granel amb una puresa pròxima al 100%. Tots els lots han d’aconseguir un certificat de qualitat que n’autoritza l’alliberament per poder continuar amb la fase següent: la de formulació. Depenent de la complexitat de l’antigen, pot ser necessari un procés de maduració i el manteniment de la cadena de fred, però la durada d’aquesta fase és específica de cada vacuna. De forma general supera els 100 dies, dels quals aproximadament el 70% del temps es dedica als controls de qualitat.

Pas 3. Formulació. En aquesta fase, el principi actiu desenvolupat durant la fase de producció es barreja amb altres components per millorar la resposta immunitària i assegurar l’estabilitat del producte. Les vacunes, a més de l’antigen, poden contenir diferents components:

  • Líquid de suspensió. Pot ser una solució salina o aigua destil·lada. Facilita l’administració de la vacuna.
  • Adjuvants. Potencien, prolonguen i amplien la resposta immunitària. Fan possible la disminució de la quantitat d’antigen utilitzat o el nombre d’injeccions necessàries.
  • Excipients. Mantenen l’estabilitat física, química i biològica. Es fan servir per a allargar la caducitat de la vacuna, per a estabilitzar-ne els components i per a impedir-ne la degradació. La llista d’excipients de cada vacuna es troba en la seva fitxa tècnica o prospecte.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions