Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

CABINES DE RAIGS UVA : L'EXPERT

QUI PODIA IMAGINAR FA 50 ANYS QUE NO NECESSITARÍEM EL SOL PER A ESTAR MORENS? LES CABINES DE RAIGS UVA VAN REVOLUCIONAR ELS SALONS DE BELLESA. AQUESTS APARELLS, PERO, A MÉS DEL BRONZEJAT TENEN ALTRES EFECTES COL·LATERALS SOBRE LA SALUT, I GAIREBÉ CAP NO ÉS BO.

L'EXPERT

L’EXPERT: Federico Feltes Guzmán, dermatòleg: “La cabina mai no és recomanable només per estètica”

/imgs/20190501/GettyImages-896090336.jpg

L’agència sanitària francesa va demanar posar fi a les cabines de bronzejat per l’elevat risc de càncer que tenen. Creu que hauríem de fer el mateix?

Les cabines ja han estat prohibides en molts països amb l’únic objectiu de protegir les persones. No obstant això, encara que no hi hagi cabines, la gent sempre podrà prendre el sol, per la qual cosa en qualsevol cas és imprescindible educar la població per a una exposició solar responsable i adequada al tipus de pell.

Hi ha cap altre perill?

L’envelliment de la pell és directament proporcional a la quantitat de radiació rebuda al llarg de la vida, de forma acumulativa. Es manifesta com un deteriorament de l’elasticitat, la finor i l’aspecte general de la pell. Així mateix, en pacients que estiguin prenent medicaments fotosensibilitzants o que pateixin determinades malalties fotosensibles, l’exposició a radiació ultraviolada pot desencadenar reaccions adverses o brots de la malaltia.

Les cabines són més nocives que el sol?

Són més potents i, per tant, potencialment més nocives. D’altra banda, tenen l’avantatge de poder dosificar amb més precisió la quantitat de radiació, a diferència de l’exposició solar, que varia segons l’altura i les condicions climàtiques. Però l’ús de cabines no és recomanable en cap cas només per finalitats estètiques, atès el seu potencial carcinogènic i el mal que indueix en la pell.

Hi ha alguna manera de prendre raigs UVA de forma segura?

Els raigs ultraviolats sempre produeixen algun nivell de mal. Lògicament, una exposició progressiva, amb l’energia adequada al tipus de pell, serà menys deletèria que una exposició desregulada. Però la pregunta que ens hem de fer és si està justificat només per finalitats cosmètiques. La resposta de la ciència a la vista de l’evidència és clara: no.

És cert que preparen la pell per al bronzejat?

Una exposició progressiva i controlada, fins i tot encara que la dosi total de radiació rebuda sigui més alta, és millor que una exposició abrupta, que causi cremada solar.

Quan caldria deixar de fer servir una cabina?

Si tenim símptomes o signes (pell envellida, càncer de pell), el mal ja està fet. Quan la pell s’enrogeix i molesta durant hores o uns dies, som davant d’una cremada solar. No hem d’arribar a aquest punt.

Hi ha algun cas en què sigui recomanable l’ús d’aquests llums?

En dermatologia fem servir cabines d’UVB de banda estreta per a tractar moltes malalties. Aquestes màquines també produeixen mal en la pell, però hi ha dues diferències fonamentals amb les d’ús cosmètic: les dosis estan molt ben ajustades al tipus de pell i tenen un propòsit terapèutic. Això vol dir que en tot moment avaluem que el benefici que obté el pacient és més gran que el mal que pateix, amb la millora de la malaltia i/o evitant l’ús de medicaments que també poden tenir efectes no desitjats. De fet, és una modalitat terapèutica amb una relació risc-benefici excel·lent.

PREPARA'T PER A UN MORÈ SEGUR

ABANS

  • Coneix el teu fototipus de pell.
  • Respecta’n els temps de bronzejat recomanats.
  • Neteja la pell i no t’apliquis protector solar.
  • Fes servir ulleres o pegats de protecció homologats i no portis lents de contacte ni joies.

DURANT

  • No entris mai mullat a l’aparell de bronzejat artificial.
  • Atura l’aparell si la temperatura corporal puja massa.
  • Si sents que la pell se’t posa vermella, interromp la sessió, deixa refredar el cos i redueix el temps d’exposició.

DESPRÉS

  • Consulta el metge davant de qualsevol dubte i, especialment, si apareixen zones vermelles, butllofes o ferides després d’una sessió de raigs UVA o de diverses.
  • Respecta l’interval de 48 hores entre dues sessions d’UVA.
  • No prenguis el sol el mateix dia que has rebut una sessió.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions