Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Evitar ensurts

Abans d'emprendre qualsevol reparació elèctrica a casa cal desconnectar el corrent. I, davant del mínim dubte, contractar un professional: ens hi va la vida

Evitar ensurts

Bany i cuina, cal extremar-hi les precaucions

/imgs/20100301/bricolaje4.jpg
Els llocs més perillosos de casa en matèria de seguretat elèctrica són el bany i la cuina, pels curtcircuits i les descàrregues que es poden sofrir quan les mans o el cos humits entren en contacte amb un aparell elèctric, un endoll o un interruptor. La cuina i el bany han de comptar amb presa de terra, i a la cuina els endolls s’han de col·locar a més d’un metre de les aixetes. Si a la nostra cuina hi ha un endoll localitzat en aquest radi d’acció, ha d’estar protegit amb tapes com les que es fan servir per a impedir que els nens juguin o fiquin els dits a l’endoll; així, evitarem l’entrada d’aigua a l’interior de l’endoll. Un altre aspecte que cal vigilar és la distribució de les preses. Cal determinar quantes i quines són les realment necessàries. Com a mínim, una cuina hauria de tenir diverses preses de 10 amperes (A), per tal de connectar la nevera i electrodomèstics com la batedora o la cafetera, a més de preses de 16A per al rentaplats i la rentadora i d’altres de 25A per al microones, el forn i la cuina elèctrica. Pel que fa a la zona que envolta la banyera o la dutxa, en el pla vertical que va des de la base de la banyera fins a una altura de 2,25 metres, no s’han d’instal·lar endolls, interruptors o aparells d’il·luminació. Tampoc no es poden col·locar interruptors, però sí preses de corrent de seguretat o protegides per diferencials a un metre de la zona que envolta la dutxa o la banyera.

Evitar ensurts

Quan una descàrrega elèctrica recorre el cos humà, es produeixen lesions amb una gravetat que depèn de les circumstàncies en què tingui lloc l’accident. Una electrocució es pot originar per contacte directe, quan per exemple es toca un punt pel qual circula corrent (un endoll), o indirecte, si es contacta amb un punt pel qual no ha de circular corrent però que, per alguna raó, queda en tensió, com un cable que fa contacte amb un aparell. La regla d’or per a evitar aquesta mena d’accidents quan es manipula el corrent o qualsevol aparell elèctric és tenir les mans ben seques i no caminar descalç o amb els peus humits abans d’utilitzar, connectar o desconnectar qualsevol aparell. Tampoc no s’ha de tocar cap aparell connectat a la xarxa quan s’és dins de la banyera o de la dutxa, ni fer servir electrodomèstics prop de la pica. I sempre que s’hagi de manipular la instal·lació, s’ha de tallar el subministrament elèctric i comprovar l’absència de tensió abans d’iniciar qualsevol treball. Fins i tot quan simplement es pretengui canviar una bombeta, el més segur és desconnectar l’interruptor automàtic. Els electrodomèstics també mereixen una atenció especial: a més de llegir amb cura l’apartat relatiu a la potència en les instruccions, cal desconnectar-los després de cada ús, i no fer-ho estirant del cordó, sinó de la clavilla aïllant. Una altra precaució bàsica és no utilitzar aparells amb cables pelats, clavilles trencades o endolls deteriorats.

En cas d’accident

Si s’ha produït un accident d’origen elèctric, el primer que cal fer és mantenir la calma i desconnectar sense dilació l’interruptor general o, si és el cas, desconnectar l’aparell. Per fer-ho, qui hagi de tallar el subministrament ha de situar-se en una superfície seca i extremar les precaucions, no sigui que es converteixi en víctima d’un nou accident. Si no hi arriba amb la mà, pot recórrer a l’ús d’algun objecte sec i no metàl·lic per a desconnectar l’electricitat. Només quan el corrent s’ha desconnectat es pot tocar la víctima, si n’hi hagués. El més apropiat és avisar immediatament el servei mèdic i mantenir al ferit tapat i en postura còmoda fins que arribi el personal sanitari.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions