Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: L'EXPERTA

COMENCEN AMB UN INSULT, SEGUEIXEN AMB AMENACES I ACABEN AMB AGRESSIONS FÍSIQUES. ELS QUI EXERCEIXEN LA VIOLÈNCIA A CASA SÓN DE VEGADES NENS O ADOLESCENTS I, ELS QUI LA PATEIXEN, ELS SEUS FAMILIARS. LES DENÚNCIES DE PARES I MARES AGREDITS HAN CRESCUT UN 400 % ELS ÚLTIMS DEU ANYS. URGEIX ENCARAR EL PROBLEMA.

L'EXPERTA

L’EXPERTA: Reyes Martel, jutgessa de menors del Jutjat número 1 de Las Palmas de Gran Canaria: “Denunciar és duríssim per a un pare, però cal fer-ho”

/imgs/20190201/BN-1522991864668l.jpg

Què veuen els jutges de menors als jutjats?

Cada any hi ha més delictes d’aquesta violència domèstica. Però, per l’afectivitat dels pares cap als fills, es denuncia tard, quan el problema ja està cronificat. I no es tracta d’un problema de famílies desestructurades, sinó de cases amb un nivell mitjà-alt. Fallen la família i la societat.

En què?

Falten valors. Som una societat consumista que cosifica l’afecte dels fills, i això els genera falta de capacitat de frustració. Es dona un egoisme absolut. Estem creant tirans, nens clau que entren i surten de casa mentre els pares treballen llargues jornades per donar-los aquest tot que pensem que necessiten. Estem desconnectats d’ells i els hem donat el control de les cases.

Falta autoritat?

Sí. I comunicació, empatia… No els ensenyem a posar-se en el lloc de l’altre ni el valor de les coses. Ho tenen tot a l’abast de la mà. En el nostre afany per oblidar temps passats, hem oblidat els valors que vam aprendre a casa, però que ells no han après. Cal que els recuperem. Si no, estem perduts.

La violència és més acusada a Espanya, és per això?

Tenim un gran complex que hauria d’estar superat: una època de restriccions i de dictadura. El canvi ha estat meteòric per a les coses bones i les dolentes. Hi ha coses importants que ja no compten, com ara saber perdre o guanyar, valorar les coses, la comunicació… Hem passat d’un xafardeig excessiu al “no m’importa el que et passi”. Ho hem vist amb la violència de gènere. Hem hagut de fer campanyes perquè la gent denunciï.

Algunes lleis no hi ajuden

El 2007 es va eliminar del Codi Civil el fet de poder corregir de manera raonable i moderada el teu fill. Han passat governs de color diferent i no s’hi ha fet res. I així, el nen entén que no el pots corregir ni castigar sense sortir, perquè si no, et denuncia. Això és un disbarat.

Què es fa amb els nens maltractadors?

El 80 % dels que estan en una situació crítica, amb mesures judicials, es recuperen.

I la resta?

A aquesta edat tenen capacitat per a adaptar-se, per a canviar… Encara es pot actuar. De fet, hem creat una associació sense ànim de lucre, Up2U Project, a través de la qual intentem complementar aquestes eines que fem servir per a treballar amb aquests menors.

Els va condemnar a fer el camí de Sant Jaume. Com va ser l’experiència?

L’any passat vam fer el camí 225 persones (entre ells, 106 menors); també d’altres jutjats d’Espanya. L’experiència va ser meravellosa. Hi van participar nois que havien comès delictes de violència domèstica i alguns ho van fer amb els pares. Pertanyien a classes socials diferents, llocs diferents, i van descobrir altres realitats, l’oportunitat que els donava la vida… L’evolució dels nois va ser molt bona: han reordenat la seva vida, han tornat a casa, als estudis… I els grans estan contents. Repetirem.

Com va sorgir aquesta mesura?

La Llei de Responsabilitat Penal del Menor no ho especifica, però els jutges van considerar que el camí era bo per a treballar l’empatia, la solidaritat, la lluita per una meta, la capacitat de frustració o el respecte envers el medi ambient.

Quan hem de dir “prou” al maltractament?

L’edat penal comença a 14 anys, però cal actuar abans. Si amb 14 el teu fill comença a amenaçar-te, a insultar-te o a donar cops de porta, has de denunciar. És duríssim per a un pare, però si no fas el pas, no li estàs fent cap favor. Els nois que maltracten la família acaben maltractant altres persones. I quan maltracten és perquè han vist maltractar i repeteixen conductes. Són el que la societat està fent que siguin.

A França acaben d’aprovar que l’autoritat parental s’ha d’exercir sense violència. Què opina de la bufetada?

Una cosa és donar una bufa o picar al cul i una altra que li ventis sense raó ni control cada dia. Delicte? Depèn. Si li dones una bufetada tan bon punt arriba a casa i gairebé l’estampes contra la paret, perquè aquest dia tens els cables creuats després d’un dia dolent al treball, és recriminable. Però si a penes el toques perquè ha falsificat les notes, ha fet campana, ha consumit porros, contesta malament, trenca la porta… No s’ha d’arribar a aquests extrems. Des de petit, ha d’aprendre qui és el pare i la mare. A l’escola aprenen coses, però és a casa on cal educar-los.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions