Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: L'experta

El seu cos els diu que ha arribat el moment de créixer, però ells a penes han cursat un parell d'anys de Primària. No estan preparats. L'aparició primerenca de la pubertat augmenta als països desenvolupats i les conseqüències físiques i psicològiques en els nens podrien arribar a ser greus. És possible frenar-la?

L'experta

L’experta: Mª Teresa Muñoz Calvo, endocrinòloga infantil a l’Hospital Ruber Internacional (Madrid) i membre del grup d’Endocrinologia de la Societat Espanyola de Medicina de l’Adolescència (SEMA), integrada en l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP): “La nutrició és un dels principals factors determinants de l’inici puberal”.

/imgs/20181101/mteresa.jpg

Els nens i nenes d’avui dia creixen més de pressa que els de fa uns anys?

Des de mitjan segle XIX fins a mitjan XX, als països occidentals desenvolupats s’ha observat una millora en el seu creixement, amb talles adultes més grans en els dos sexes, i una tendència a una maduració més ràpida. Això ocorre sobretot en dones, on l’edat de la menarquia s’ha avançat dels 15-17 anys a menys de 14.

Per què aquesta tendència?

Els dos fenòmens s’han atribuït a la millora en la nutrició, en la salut i en les condicions de vida. Però l’edat d’inici puberal mostra una variabilitat d’uns 4-5 anys entre individus amb condicions de vida semblants. Les diferències en aquest començament entre races i ètnies són, probablement, un reflex de la combinació de factors genètics, socioeconòmics i ambientals, la influència individual dels quals és difícil d’establir. Tot i això, determinades races, com la negra, tendeixen a una maduració més primerenca.

Hi té res a veure l’alimentació?

Una bona nutrició i un ambient socioeconòmic favorable s’associen a un desenvolupament puberal més primerenc. Condicions nutricionals o socioeconòmiques desfavorables condicionen un desenvolupament més tardà. En aquest sentit, la nutrició sembla que és un dels factors principals determinants de l’inici puberal. La malnutrició crònica indueix un retard en els dos sexes. En l’altre extrem, l’excés de greix subcutani i l’augment de l’índex de massa corporal abans de l’adolescència s’associen amb un increment en el risc de presentar una pubertat primerenca, sobretot en nenes, i podrien ser alguns dels factors implicats en l’acceleració puberal observada en països amb taxes creixents d’obesitat infantil.

L’entorn també hi influeix?

La industrialització ha produït un increment gradual, però significatiu, en el nombre i en la quantitat de contaminants ambientals. Alguns són substàncies, naturals o de síntesi, que per la seva similitud estructural amb determinades hormones, poden tenir efectes negatius sobre el sistema endocrí. S’ha demostrat que alguns d’aquests disruptors endocrins, com els fitoestrògens, els estrògens naturals (tòpics o sistèmics), els pesticides, els fungicides, les substàncies químiques industrials o els ftalats són agents capaços de produir pubertat avançada i precoç.

De quina manera la tracten els endocrins?

El tractament de la pubertat precoç central pretén revertir, aturar o alentir el desenvolupament dels caràcters sexuals secundaris, conservar el potencial de creixement i evitar les conseqüències psicosocials i conductuals d’una pubertat primerenca. Consisteix en una sèrie d’injeccions mensuals que bloquegen els receptors hipofisiaris, relacionats directament amb la producció d’estrògens. Quan es frena la producció d’aquestes hormones i l’estimulació de l’ovari per aquestes, s’aconsegueix la supressió dels estrògens i del desenvolupament puberal.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions