Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Guia de compra: surimis i succedanis de cranc i d'angules : Quin trio?

La població espanyola consumeix una mitjana de 33,3 grams mensuals de surimi i, encara que la seva aportació calòrica és semblant a la del peix, aquest tipus de producte se'n diferencia pel notable contingut en sal

Quin trio?

Suggeriments de compra

Una vegada analitzat el valor nutricional dels succedanis de cranc i angules, i tenint molt presents les diferències que els separen respecte del peix, a continuació s’enumeren una sèrie de recomanacions gastronòmiques sobre el tipus de succedanis més apropiats per a cada moment, malaltia o situació:

Succedanis de cranc

/imgs/20160201/cangrejo.jpg

  • Els més apropiats per a l’amanida. Els millors són les barretes fresques, ja que valen tant per a amanides, per a esmicolar-les en ensalades russes com per a farcir uns vol-au-vents.
  • Els que més temps es conserven oberts. Es conserven més bé aquells que estan en barretes i dins de bossetes, ja que estan més protegits de l’exterior, a diferència dels que vénen esmicolats dins del paquet. Cal tenir en compte que, una vegada obert, ja estan en contacte amb l’aire.

Succedanis d’angules
/imgs/20160201/gulas.jpg

  • Per a cuinar-les com a plat únic. Ja siguin fresques refrigerades o congelades, el sabor i la utilitat són les mateixes, tret que vulguin distingir-se com a plat únic. Les gules amb gambes o amb bolets en són un bon exemple.
  • Per a prendre-les com a entrant. Totes són apropiades, ja siguin en amanida, saltades, com a plat amb l’aroma de l’allada o barrejades en un remenat amb ous, bolets, gambes són els seus grans aliats.

Els dos succedanis
/imgs/20160201/sarten.jpg

  • Per a hipertensos i persones amb sobrepès a dieta. Els dos tipus de succedanis són productes processats amb un alt contingut d’aglutinants o gelificants (farines, clara d’ou, proteïna de soia, polisacàrids d’algues, gomes) i sal i saboritzants. Per aquest motiu, no són recomanables en dietes per a persones hipertenses ni amb problemes de sobrepès. En aquests casos, el seu consum ha de ser moderat i casual, usant-los sobretot en receptes amb amanides o amb vegetals, acompanyant un plat de carxofes o amb uns bolets.

Conservació després de la descongelació

/imgs/20160201/congelado.jpg

Una pregunta freqüent és com cal procedir després de la descongelació, si es dóna el cas, per a evitar possibles contaminacions microbianes. L’ideal és consumir-los just després de descongelar-los. Si hem descongelat una quantitat superior de la que prendrem, no hem de congelar-los de nou, sinó conservar-los a la nevera, encara que mai més de 24 hores.

Anotacions per a l’estalvi

Les barretes de surimi i els succedanis d’angules són un complement gastronòmic fantàstic. A més de millorar la textura i l’aparença de molts plats, donen un toc exquisit de sabor i color a les nostres receptes, fins i tot a les més senzilles. Un canapè, un remenat o, fins i tot, una simple amanida poden guanyar molt quan se’ls afegeixen gules o surimi.

Però aquests productes tenen un altre avantatge important: són, en si mateixos, un recurs per a l’estalvi. Això es nota especialment en el cas de les gules, un succedani de les caríssimes angules. No totes les butxaques poden pagar aquesta menja, que el desembre passat es va cotitzar a 650 euros el quilo -i que el 2011 va arribar a assolir un preu històric de 1.200 euros el quilo-. Per a la majoria de les famílies, és més assequible un paquet de gules.

Així i tot, cal tenir en compte alguns detalls sobre els preus, tant de les gules com de les barretes de surimi:

  • Les gules, per molt econòmiques que siguin, són bastant més cares que les barretes surimi (les gules més barates costen gairebé el mateix que les barretes de surimi més cares). Bé és cert que són productes diferents i que se solen utilitzar per a preparacions gastronòmiques diferents, però en els casos en els que es vulgui donar només un “toc de mar” o es puguin intercanviar els uns per les altres, val la pena recordar-ho.
  • Entre els productes de surimi, la marca incideix en el preu, però també influeix en el format. La marca més barata és EROSKI BASIC, que es presenta en un paquet de 350 grams i costa menys de 6 euros el quilo. Una mica més cares són les barretes EROSKI sense gluten (250 grams), que costen gairebé 8 euros el quilo. Quant a l’estalvi en el format, un bon exemple el trobem en les barretes de surimi Krissia. Si en triem un paquet de 200 grams, el quilo ens costarà gairebé 14 euros. En canvi, si en triem un paquet de 400 grams, pagarem pel producte una mica menys de 10 euros el quilo. Si no el fem servir tot, sempre podem congelar les barretes sobrants per a utilitzar-les un altre dia.
  • Les gules, per la seva banda, són un producte dissenyat per a l’estalvi. Fins i tot la presentació i la marca més cara (la Gula del Norte Fresca Aguinaga, de 200 grams) és gairebé 24 vegades més barata que les tradicionals angules.
  • Així i tot, per a estalviar en la compra de succedani d’angules, podem recórrer a la marca: les angules Nakulas sense gluten, de 200 grams, són les més econòmiques (costen 10,25 euros el quilo). O, també, fixar-nos en els paquets d’ofertes. Amb el combinat de 3 paquets de 200 grams d’Aguinaga, el quilo es queda en 16,50 euros. També cal tenir en compte que les gules fresques -de la mateixa marca- costen una mica més. En cas que vulguem estalviar temps a la cuina, les gules fresques amb bolets, amb allada o amb gambes (d’Aguinaga) són una bona opció, encara que també costen més cares (una mica més de 26 euros el quilo).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions