Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Atenció als reclams

SÓN ELS PROTAGONISTES DEL PICA-PICA ENTRE HORES, PERÒ NO TOTS ELS "SNACKS" SÓN IGUALS. CONVÉ CONÈIXER LES SEVES CARACTERÍSTIQUES PER A PODER FER LA MILLOR TRIA, ESPECIALMENT PEL QUE FA ALS INGREDIENTS QUE CONTENEN O A L'APORTACIÓ D'ENERGIA O DE SAL.

Atenció als reclams

/imgs/20190501/E95X2X.jpg

Molts dels productes analitzats mostren diferents reclams en els seus envasos. Entre els més habituals hi ha les al.legacions nutricionals; és a dir, missatges que fan referència a la presència o absència d’un nutrient determinat. Així s’hi destaca, per exemple, l’aportació de fibra, com passa en la majoria dels productes de Grefusa i EROSKI; la reducció de greix, en el cas de Sunbites Multicereals i Snatt’s Natuchips, o la reducció de sal, a Tejas i Chips EROSKI Sannia.

Aquest tipus de missatges pot ser útil per a ajudar-nos a triar millor, però hem de tenir precaució a l’hora d’interpretar les xifres que s’indiquen perquè, de vegades, es tracta de valors relatius, calculats a partir d’altres corresponents a productes diferents (per exemple, “25 % menys de sal que altres snacks”). És a dir, convé consultar l’etiquetatge per a poder conèixer els valors absoluts i així poder interpretar si són alts o no i, sobretot, per a tenir una idea global de la composició del producte.

Alguns snacks, com les Crispetes de Risi i els Fritos de Pepsico, inclouen missatges relacionats amb la salut en els quals es transmet la idea que per a portar una vida saludable cal menjar “de tot”. Tanmateix, això és un dogma sense fonament que ens pot portar a triar aliments insans amb més freqüència del que seria desitjable i, en definitiva, a seguir una dieta poc recomanable. Així, el missatge que s’hauria de transmetre és que la dieta ha d’estar basada en aliments saludables.

D’altra banda, hi ha casos en què l’envàs inclou dibuixos de personatges infantils (per exemple, Cheetos Pandilla) o regals (Superaspitos) com a reclam per a atreure el públic infantil, que és precisament el que més hauria de restringir el consum d’aquest tipus de productes. Per això, en alguns països, com Xile, ja s’han pres mesures per a regular aquestes pràctiques: la seva legislació prohibeix la publicitat d’aliments alts en calories, greixos, sucres, sal o altres ingredients que, per la seva presentació gràfica, símbols i personatges utilitzats, es dirigeixi a menors de 14 anys. A Espanya, des de 2005 també hi ha un intent de regulació d’aquesta publicitat amb el codi PAOS, impulsat per les empreses de la indústria alimentària.

INFORMACIÓ NUTRICIONAL

Ja hem esmentat que per a conèixer el que conté un snack hem de consultar la denominació del producte i la llista d’ingredients, però si el que volem és fer comparacions entre diferents alternatives, és especialment útil la informació nutricional, que mostra l’energia i els nutrients referits a 100 grams de producte. Gairebé tots els aperitius analitzats inclouen, voluntàriament, tant la informació nutricional referida a una ració de producte com la proporció d’energia i nutrients en relació amb la ingesta diària recomanada.

En aquest sentit, cal tenir en compte que la mida de la ració no està determinada per llei, sinó que la tria cada fabricant, així que no sempre coincideixen entre si. El sector té estipulat una mida de ració de 30 g. Si en alguns casos la quantitat és més petita és perquè se sol correspondre amb la mida del paquet. En els productes analitzats, la mida de ració més habitual va ser de 30 g, però hi ha excepcions, com ara Superaspitos (6 g), Tejas Eroski Sannia (23 g) o molts dels productes d’Eroski (25 g).

La majoria dels snacks d’aquesta guia també inclouen de manera voluntària informació nutricional en la part frontal de l’envàs (ja sigui mostrant tots els nutrients o només l’energia). Destaquen especialment els d’Eroski, que, a més, fan servir un codi de colors (el semàfor nutricional), per a facilitar la interpretació de les dades.

CONCLUSIONS

/imgs/20190501/GettyImages-867856130.jpg

Els snacks analitzats es caracteritzen per tenir una densitat energètica elevada. Això vol dir que una petita quantitat de producte aporta una gran quantitat de calories, la qual cosa es deu sobretot al contingut elevat en greix i hidrats de carboni. A més, la majoria d’aquests productes té un contingut excessiu de sal (més de 1,15 g per cada 100 g de producte) i altres substàncies com els potenciadors de sabor o aromes, que aporten sabors intensos, i que poden fer que un consum habitual d’aquests productes ens allunyi d’una dieta saludable, especialment en el cas de la població infantil.

Si comparem els snacks considerant els grups en què els hem classificat, trobem que els que estan compostos per nous ingredients són els que tenen menys quantitat de greix i més fibra, encara que també són els que contenen més sucres, mentre que el grup de snacks de blat de moro dirigits a adolescents i adults és el que té més greix, el que aporta més energia i el que té menys fibra. És a dir, en general, aquests últims serien la pitjor elecció, encara que en tots els grups hi ha excepcions. Per això és preferible analitzar-los individualment. Així, les millors opcions a l’hora de triar són Doritos Dippas i Chips Light Eroski Sannia, perquè estan constituïts per ingredients bàsics, aporten menys de 500 kcal/100 g, el seu contingut de sal és inferior a l’1,15 % i el seu preu està per sota de la mitjana.

En qualsevol cas, no hem d’oblidar que aquest tipus de productes és molt pobre des del punt de vista nutricional, ja que no té nutrients interessants, com vitamines, minerals, etc., i si això hi sumem els aspectes comentats més amunt (alta densitat energètica i excés de sal) fa que hàgim de destinar-los per a un consum ocasional i fer-ho en quantitats moderades. Això inclou els que tenen una aparença més saludable, com els que estan elaborats a partir de nous ingredients, com ara tomàquet, espècies o multicereals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions