Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Patés : Informació nutricional

De fetge de porc, de pernil, de pollastre, de tonyina… la varietat de patés és cada vegada més gran. És positiu per a satisfer els nostres gustos, però complica la decisió de compra. En què ens hem de fixar per a fer-ne una bona tria?

Informació nutricional

A l’hora de valorar les característiques nutricionals solem mirar la informació que es mostra a l’etiqueta per conèixer sobretot la quantitat de calories que aporten i el contingut de greix. Tanmateix, és molt més important observar la llista d’ingredients i interpretar la informació nutricional com una informació complementària a aquesta. És gairebé més revelador saber d’on procedeixen aquests nutrients que no la dada numèrica en si mateix.

Per exemple, si ens fixem en la quantitat de proteïnes, veurem que la majoria de les marques analitzades presenten valors molt similars, al voltant del 12%, però en uns casos es tracta de proteïnes procedents de peix (com al paté de tonyina Eroski, amb un 14%), en d’altres de carn d’aviram (com al paté de pollastre Casa Tarradellas i en el de gall dindi La Piara) i en uns altres de fetge o carn de porc (com a Tapa Negra La Piara).

En principi seria preferible prioritzar les de peix i les de carn d’aviram sobre les de carn vermella, però no hem d’oblidar que ens trobem davant de patés, així que tenen característiques diferents de les d’aquests aliments de manera aïllada. És a dir, no hauríem de pensar que estem comprant carn o peix.

Greix i calories

Si observem la llista d’ingredients, podem deduir en molts casos la composició nutricional. Per exemple, si veiem que l’ingredient majoritari és cansalada de porc, cal esperar que la proporció de greix sigui elevada i que, a més, la major part sigui saturada, com als patés de fetge de porc (Tapa Negra i ibèric La Piara i fines herbes i fetge de porc d’Eroski), amb un 21-27% de greix i al voltant del 9% de greix saturat. Però si l’ingredient principal és carn magra, carn d’aviram o peix, la quantitat de greix i de greix saturat serà inferior, com al paté de gall dindi La Piara o el paté de tonyina Eroski, amb un 12% de greix i al voltant del 1,5% de greix saturat.

Si parlem de l’energia, som en un cas semblant. El greix és molt calòric (aporta 9 kcal per cada gram), així que els patés molt grassos (els de fetge de porc) són els que aporten més calories, concretament unes 255-295 kcal per cada 100 grams, enfront de les 185 kcal de mitjana que aporten la resta de les marques analitzades.

La quantitat de sal

La dada més útil que podem trobar a la informació nutricional és la que fa referència a la quantitat de sal. Un aliment es considera molt salat si conté un 1,25% de sal o més. En aquest cas els productes que contenen menys sal són el paté de fetge de porc i el de tonyina d’Eroski, tots dos amb un 1,4%. Els que aporten més sal són els de Casa Tarradellas i el de fines herbes Eroski, amb un 2%, i sobretot, la crema d’anxoves La Piara, amb un 4%. És a dir, tots els patés analitzats tenen una quantitat de sal elevada.

És cert que quan consumim aquests productes normalment no en mengem 100 g d’una vegada, sinó més aviat una ració d’uns 30 g, així que l’aportació d’energia, greix o sal no és tan alta. Però sí que pot tenir un impacte significatiu si aquests productes es destinen a un consum habitual (per exemple, per a l’esmorzar o el berenar de cada dia), especialment en alguns casos, com la crema d’anxoves La Piara, on una sola ració (30 g) conté 1,2 g de sal.

Nutri-Score

Tots els productes surten mal parats per l’alta aportació d’energia, greix, greix saturat i sal, l’escassa aportació de fibra i vegetals o nul·la. Per això la majoria obté una qualificació D, excepte Tapa Negra La Piara i el paté amb fines herbes Eroski, que obtenen una E, i els patés de tonyina Eroski i gall dindi La Piara, amb una C. Les diferències principals es deuen a les diferents proporcions que aquests productes presenten respecte a l’energia, el greix, el greix saturat i la sal.

Recomanacions de compra

Per a fer una bona elecció convé llegir l’etiqueta i estar atents especialment als aspectes següents:

  1. Denominació de venda. Ens indica les característiques reals del producte, així podrem veure que un paté “ibèric” que mostra una imatge d’uns talls de pernil a l’envàs, en realitat és un “paté de fetge de porc ibèric”.
  2. Proporció de l’ingredient que caracteritza el producte. A la llista d’ingredients trobem aquesta informació. Així podrem veure que una “crema d’anxoves” conté només un 17% d’anxoves.
  3. La quantitat de sal. En aquest producte, és la dada més destacada de la informació nutricional. Si el producte té més d’1,25% de sal, és massa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions