Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Alimentació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Què vol dir “100% natural”?

AVUI DIA, AL MERCAT HI HA UNA GRAN VARIETAT DE PANS DE MOTLLE (INTEGRALS, AMB LLAVORS, DE MASSA MARE…). LES CLAUS PER A FER-NE UNA BONA TRIA: FARINA 100% INTEGRAL I POCA SAL. CONVÉ LLEGIR BÉ LES ETIQUETES PER A NO PASSAR PER ALT ALGUNS DETALLS.

Què vol dir “100% natural”?

100103 Consumer pan de molde detalle ingredientes 0Z6A7526
En la formulació del pa de motlle és habitual l’ús de diferents additius, entre els quals hi ha sobretot emulgents (que permeten barrejar més bé els ingredients), conservants (que s’utilitzen sobretot per evitar el desenvolupament de floridures) i agents de tractament de la farina (que es fan servir per millorar el color i el pastat de la farina). Són compostos segurs, com tots els que estan permesos en l’alimentació, però tot i la seva presència genera cada vegada més desconfiança en molts consumidors. Per això, algunes marques destaquen la seva absència, per a això utilitzen el reclam “100% natural” (com veiem en alguns pans de Bimbo i en els de The Rustik Bakery). Es tracta d’una al·legació que no recull la legislació, així que el seu ús no està definit i és arbitrari.

Massa mare, més que una moda

Des de fa uns pocs anys, cada cop és més freqüent fer servir massa mare per a elaborar pa. És una barreja de farina i aigua sotmesa a una fermentació espontània acidificant i que conté bacteris làctics i llevats salvatges, i que s’utilitza per a fermentar la massa de pa, tal com s’ha fet amb el llevat de forn. La popularització de la massa mare es deu sobretot a les característiques que aporta al pa: entre d’altres, aporta notes àcides, més matisos de sabor, més vida útil i una digestibilitat més bona.

Fins a l’entrada en vigor de la nova norma de qualitat del pa, l’ús de massa mare no estava regulat. Ara es distingeix entre massa mare activa i inactiva (en aquesta última els microorganismes estan inactius, així que la seva addició a la massa de pa aporta bàsicament sabor i aroma, sense intervenir directament en la fermentació) i s’estableixen els requisits per a poder destacar-ne la presència en un pa: ha de ser-hi present en una proporció igual o superior al 5% del pes total de la farina de la massa final i ha de tenir una acidesa determinada. Entre els pans analitzats per a aquesta guia n’hi ha alguns que contenen massa mare inactiva (Bimbo integral, Eroski amb cereals i llavors, Eroski amb sègol i llavors), mentre que d’altres es van elaborar amb massa mare activa (Bimbo sense crosta, Oroweat organic Bio). En aquest aspecte destaquen els pans de The Rustik Bakery, elaborats amb massa mare inactiva i activa i a l’envàs s’indica que aquesta última va ser sotmesa a 14 hores de fermentació: l’ús de massa mare activa requereix uns temps llargs d’aquest procés.

El preu no és sempre decisiu

Com calia esperar, el pa més econòmic és el blanc normal (amb una mitjana de 0,34 €/100 g), encara que el preu és semblant a l’integral (0,37 €/100 g), però aquest últim és molt més recomanable des del punt de vista nutricional. Les altres dues categories (pa de tipus burger i especialitats) també tenen un preu similar entre si i més alt que en el cas anterior (al voltant de 0,48 €/100 g), això pot ser pel contingut d’ingredients addicionals, com els cereals i les llavors.

Si ens fixem en les marques de manera individual, els pans més econòmics són els d’Eroski, tant entre el conjunt dels pans analitzats com en cada categoria: pa blanc (0,16 €/100 g), integral (0,15 €/100 g), burger (0,30€/100 g) i especialitats (0,24€/100 g i 0,27 €/100 g). Els pans que tenen un preu més elevat, per categories, són els següents: en pans d’especialitats, Oroweat Organic Bio (1 €/100 g); en pa de tipus burger, La Boulangère (0,81 €/100 g) –probablement pel contingut en ous i oli de nabina–; en pa integral, Panrico (0,64 €/100 g), i en pa blanc, Bimbo sense crosta (0,46 €/100 g). El preu d’Oroweat Organic Bio és notablement més alt que el de la resta (costa gairebé deu vegades més que el més barat), segurament pel cost més elevat d’alguns dels seus ingredients, de producció ecològica (però això no vol dir necessàriament que siguin millors que els d’altres pans en cap sentit).

Conclusions

El pa blanc es troba entre els més econòmics, però és poc recomanable des del punt de vista nutricional perquè aporta molta energia, i a penes té fibra i altres nutrients. És preferible triar el pa integral, que en general té un preu similar i més quantitat de fibra (gairebé el doble) i nutrients, sobretot vitamines i minerals.

El pa de tipus burger és el que té més sal (1,3%), més greix (4,5%), més sucres (5,7%) i més energia (270 kcal/100g); això explica la qualificació que obté en Nutri-Score (en general, tenen una qualificació B o fins i tot C, enfront a l’A de la majoria). Per si no n’hi hagués prou, es troben entre els pans amb preu més alt, així que, en conjunt, són els menys recomanables.

Els pans d’especialitats tenen com a aspecte positiu el contingut elevat en fibra (al voltant del 8%); però, en canvi, tenen més quantitat de sal que el pa blanc i l’integral (al voltant de l’1,2%). A més, poden contenir una quantitat de greix i de proteïna considerable, segons els ingredients que portin (per exemple, si tenen llavors, segurament la proporció de greix serà notable), i això s’ha de tenir en compte, sobretot per l’aportació calòrica. En definitiva, els requisits que hauria de complir un pa per a constituir una bona opció són els següents: farina 100% integral, quantitat notable de fibra (recordem que en el pa blanc voreja el 3,6%, mentre que en el d’especialitats és en el 8%), baixa quantitat de sal (com menys millor, però, sobretot, és recomanable que sigui inferior a l’1,25%), baixa quantitat de sucres afegits (si no en té, millor), oli d’oliva o de colza i preu assequible. També són característiques positives l’ús de massa mare activa (pels atributs que confereix al pa) i el contingut de llavors, per l’aportació de greixos saludables. Si tenim tot això en compte, el pa més recomanable seria Eroski integral. Tant Bimbo 100% integral com Panrico integral de tipus motlle també són bones opcions, però tenen un preu molt superior.

El podi del preu*

ELS MÉS CARS

  • Oroweat Organic Bio quinoa: 1 €
  • La boulangere baguette Viena: 0,81 €
  • Panrico integral: 0,64 €

ELS MÉS BARATS

  • Eroski integral: 0,15 €
  • Eroski: 0,16 €
  • Eroski amb sègol i llavors: 0,24 €
  • Eroski sense crosta: 0,24 €

*Encara que la ració estimada d’aquest producte és de 55 g, el preu s’ha calculat per a 100 g (dos sandvitxos).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions