Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Guia de compra: maioneses i salses lleugeres : Consum i anàlisi nutricional

Amb l'oli com a base principal, aquest producte saborós d'origen mediterrani proporciona un toc especial a qualsevol plat, encara que convé consumir-lo de forma moderada i en petites quantitats pel seu contingut energètic elevat

Consum i anàlisi nutricional

El seu lloc en la dieta

/imgs/20170201/salsa-ligera.jpg

Durant l’any 2013, les llars espanyoles van consumir 109,5 milions de quilos de salses i van gastar 380,7 milions d’euros en aquest tipus de productes. En termes per càpita, es va arribar a 2,4 quilos de consum i 8,4 euros de despesa. El consum més notable s’associa a la maionesa (1,2 quilos per persona i any), seguit des de lluny pel quètxup i la mostassa. En termes de despesa, la maionesa concentra el 41,7%, amb un total de 3,5 euros per persona.

Per comunitats autònomes, Canàries, Balears i Cantàbria són les que més en consumeixen, mentre que la demanda més reduïda s’associa a Extremadura, Castella i Lleó i, sobretot, Galícia. Per a adquirir salses, les llars van recórrer en més gran manera als supermercats (gairebé un 75% de la quota de mercat ). El perfil de consumidor difereix en funció de l’edat, del poder adquisitiu i de la composició de la unitat familiar.

El 2015, la compra de salses va guanyar presència a les llars espanyoles (0,6% més respecte a l’any 2014). En termes de valor, la categoria creix un 3,5% com a conseqüència de l’increment del preu mitjà un 2,8%, fet que la porta a tancar aquest any en 3,58 euros/kg-L. El consum mitjà aproximat per persona i any és de 2,51 kg, una quantitat una mica superior (un 1,1% més) a la de l’any 2014, amb una despesa mitjana aproximada per persona i any de 8,98 euros, l’equivalent a un 4,0% més que l’invertit durant l’any anterior.

Anàlisi nutricional

/imgs/20170201/mayonesa-plato.jpg

La base de la maionesa és l’oli. Per tant, per regla general el contingut energètic d’aquesta salsa és molt elevat. El contingut de greix és gairebé d’un 79%, sobretot àcids grassos monoinsaturats, seguits en una proporció inferior pels saturats i poliinsaturats.

El contingut en colesterol és de vora 260 mg per cada 100 g de producte. Conté una mica de proteïna, minerals com iode i sodi, vitamina B12 i vitamina E. En qualsevol cas, la presència de proteïnes (de l’ou), fibra i carbohidrats (la gran majoria són sucres per a aportar dolçor) és mínima.

Aquests són els ingredients fonamentals en l’elaboració de la maionesa envasada:

  • Oli. Els olis que més s’utilitzen són el de gira-sol i el de soia, i en menys quantitat, el d’oliva. En qualsevol cas, els olis són d’origen vegetal, i això les fa més saludables que si s’hi fessin servir altres greixos. Quan revisem la llista d’ingredients en l’etiquetatge de qualsevol salsa, cal que ens fixem en el tipus d’oli utilitzat.
  • Ous o rovells d’ous. És molt important destacar que en l’elaboració de la maionesa, la normativa estableix que només es podran utilitzar ous o rovells d’ous pasteuritzats, perquè això assegura la seva innocuïtat. En general, la maionesa comercial té menys colesterol que la que està feta a casa, ja que per a elaborar-la de manera industrial s’hi afegeix aigua i alguns fabricants substitueixen part de l’ou per additius emulsionants i estabilitzants.
  • Vinagre i llimona. Aporten l’acidesa necessària per a combatre el risc de creixement i reproducció de bacteris que poden causar toxiinfeccions.
  • Sal. Des de l’any 2009, les maioneses experimenten augments en el contingut de sal que s’acosta gairebé al 30%. Aquest ingredient fa que el producte sigui més saborós i, en certa manera, irresistible. És important recordar que els experts en nutrició i salut recomanen que el consum de sal no superi els 5 grams diaris. En els productes analitzats oscil.la aproximadament entre 0,70 i 1,70 grams per cada 100 grams. Convé recordar que, com menys salada sigui la maionesa, més bona serà per a la nostra salut, tenint en compte que no és un producte bàsic en la nostra alimentació.

Totes les maioneses analitzades tenen un contingut aproximat de 600 kcal, encara que les maioneses que inclouen oli d’oliva en la seva fórmula poden depassar les 700 kcal. Petites variacions en la formulació, específicament en les quantitats i en el tipus d’olis utilitzats, poden causar les diferències en les kcal.

Se n’aconsella un consum moderat, ja que l’excés de greix pot afavorir l’arteriosclerosi, un dels factors desencadenants de les malalties cardiovasculars. El seu ús ha d’estar limitat en aquells casos de control de pes corporal en què se segueixin dietes hipocalòriques.

És millor consumir-les en petites quantitats. La ració recomanada es podria establir en uns 12 g aproximadament i no només per la sal i les calories, sinó per a no modificar a l’excés el sabor de l’aliment que acompanyen i per a no acostumar el paladar a sabors tan pronunciats. Diabètics, hipertensos i els qui segueixin dietes baixes en calories han de moderar o fins i tot evitar el consum d’aquestes salses.

Additius

/imgs/20170201/cuchara-mayonesa_1.jpg

Les maioneses contenen de forma habitual additius que, en certs casos, serveixen per a reduir el contingut d’ingredients característics de cada tipus de salsa (els tradicionals). Aquests es donen sobretot en les salses fines o lleugeres, encara que també hem de vigilar l’etiqueta de les maioneses clàssiques.

Encara que de vegades generen polèmica, la majoria d’aquests són segurs i estan regulats per les autoritats competents. El Codex Alimentarius, que garanteix que els aliments siguin saludables i que es puguin comercialitzar, dedica un preàmbul extens als additius. Així, en la major part dels casos ho deixa a la “bona pràctica” del fabricant; és a dir, que facin servir la mínima quantitat necessària per a aconseguir l’efecte o la propietat desitjada. El més convenient és que, tal com s’ha recomanat prèviament, es consumeixi esporàdicament el producte tractat, en aquest cas la maionesa. A més, el consell per a tots els públics a l’hora d’adquirir el producte és llegir l’etiquetatge i que el contingut inclogui pocs ingredients i que aquests siguin de qualitat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions