Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: L'expert

CADA VEGADA MÉS CONSUMIDORS PREFEREIXEN ELS PRODUCTES PROCEDENTS D'AVIRAM CRIAT EN LLIBERTAT. LA PREOCUPACIÓ CREIXENT PEL BENESTAR ANIMAL TRANSFORMA LA INDÚSTRIA AVÍCOLA, PERÒ EL PERFIL NUTRICIONAL DELS OUS A PENES TÉ A VEURE AMB EL SISTEMA DE CRIA. L'ALIMENTACIÓ QUE ELS OFEREIX LA GRANJA ÉS, EN REALITAT, LA CLAU DE LA SEVA CATEGORIA I EL SABOR.

L'expert

L’expert: Enrique Díaz Yubero, director adjunt de l’Organització Interprofessional de l’Ou i els seus Productes (INPROVO): “El valor nutricional dels ous és gairebé el mateix independentment de com es criï l’aviram”

/imgs/20181101/enrique.jpg

Quant costa produir un ou en funció del sistema de cria?

Els costos són molt variables, però en termes generals la producció a terra sol resultar entre un 15% i un 20% més car que la de gàbia, mentre que l’ecològica pot suposar més del doble.

Preocupa al consumidor el benestar de l’aviram més del que ho feia abans?

L’interès augmenta de manera progressiva, encara que l’últim estudi va revelar que els factors de decisió de compra són la frescor, la mida i el preu, a distància del sistema de producció, la marca o l’envàs.

Respecten els quatre sistemes de producció d’ous al 100% el confort dels animals?

L’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) pren com a referència cinc aspectes rellevants per a garantir el seu benestar. Són les anomenades “cinc llibertats”: han d’estar lliures de fam i de set, lliures de pors i d’angoixes, lliures d’incomoditats físiques o tèrmiques, lliures de dolor o de malalties i lliures per a expressar les pautes pròpies de comportament.

I en el cas de les gallines?

Després de consultar la comunitat científica, grups ecologistes i el mateix sector, la UE va recollir aquestes llibertats en la Directiva sobre normes mínimes de protecció de les gallines. Va fixar així les característiques dels sistemes de producció amb gàbia i sense perquè en tots es protegeixi el benestar de l’aviram. Els avicultores espanyols van modernitzar i van adaptar les granges per a adaptar-se a les noves exigències, que van entrar en vigor el 2012.

Hi ha control sobre les granges?

Les autoritats vigilen periòdicament el compliment dels requisits. A més de les normes obligatòries, molts avicultors apliquen protocols voluntaris de certificació de benestar animal, com l’europeu Welfare Quality, que està verificat per tècnics externs i serveix per a posicionar millor els productes en el mercat. En realitat, tots els ous comercialitzats a la UE tenen les màximes garanties de seguretat alimentària, sanitat i benestar animal i sostenibilitat en la seva producció.

L’ou de les gallines de pagès és nutricionalment diferent dels altres?

El valor nutricional dels ous és pràcticament el mateix, independentment de la manera que es criï l’aviram. En qualsevol cas, té més influència l’alimentació que el sistema de cria. I per a calibrar la qualitat organolèptica d’un ou, és fonamental fixar-se en la frescor.

Com la pot identificar el consumidor?

L’ou té la màxima qualitat (i frescor) en el moment de la posta. Amb el pas del temps, es produeixen canvis que afecten la seva estructura. Un de molt fresc té una clara consistent, sobretot en la zona que envolta el rovell. Amb el pas del temps, es va reduint aquesta densitat, i la clara tendeix a estendre’s i el rovell es fa pla o fins i tot còncau. Tanmateix, tots els envasos han d’indicar la data de consum preferent, que és de 28 dies.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions