Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: La resposta és a l’envàs

EL COSTUM ENS POT FER POSAR ELS ALIMENTS EN LLOCS POC APROPIATS. DE VEGADES, EL QUE PODEM DESAR AL REBOST, HO DEIXEM A LA NEVERA I EL QUE NECESSITA FRED ACABA EN UN ARMARI. AQUESTA ÉS LA GUIA DEFINITIVA PER A CONSERVAR ELS ALIMENTS ADEQUADAMENT QUAN TORNEM DE COMPRAR.

La resposta és a l’envàs

Més enllà d’aquests exemples, hi ha moltes possibilitats de comercialització de diversos productes; per això, si tenim dubtes, el millor consell és recórrer a les instruccions d’ús i de conservació que figuren, sempre, a l’envàs. La normativa europea en matèria d’etiquetatge i d’informació que es dona al consumidor (RE 1169/2011) obliga els productors a indicar clarament les condicions de conservació del producte abans de consumir-lo per primera vegada i, arribat el cas, després d’obrir-lo, així com la data de consum preferent i de caducitat, segons cada cas.

Conserves

Els dubtes que tenen habitualment els consumidors sobre les semiconserves responen a l’existència d’altres productes, les conserves, que es comercialitzen en formats similars, llaunes o pots. Aquests productes, per exemple la tonyina en oli, se sotmeten a un procés d’esterilització que erradica qualsevol possibilitat de proliferació microbiana a l’interior, estan tancats hermèticament i, per això, no necessiten conservar-se a baixes temperatures. La seva data de consum preferent (que no data de caducitat) s’allarga fins als quatre anys sense necessitat de fred. Però si l’obrim, sempre haurem de conservar el producte a la nevera i consumir-lo en un termini breu (la quantitat de dies s’assenyala a l’envàs).

Al contrari que les semiconserves, en les conserves no cal que s’indiqui res a l’exterior que les distingeixi i la clau per a reconèixer-les és la “data de consum preferent” (mai de caducitat), que són les més àmplies de tots els productes que es comercialitzen envasats. El color del producte també sol ser un indicador bastant precís per a saber si som davant d’una conserva o d’una semiconserva. Aquesta última sol mantenir un color més natural, semblant al del producte cru. Tot això en contraposició al canvi de color que té lloc en una conserva. Així, el color d’una conserva de tonyina en oli té poc a veure amb el de la tonyina crua. El canvi de color es produeix quan s’apliquen temperatures relativament elevades que ocasionen la coagulació de les proteïnes, com podem contrastar que passa quan cuinem qualsevol tall de pollastre, de carn o de peix.

Els ous

En són una excepció. Tot i que els productes crus suposen, en tots els casos, un risc més alt de contaminació i proliferació bacteriana (i per això és precís netejar-los i controlar el desenvolupament de patògens amb la refrigeració o la congelació), els ous són una excepció a aquesta regla. De fet, la mateixa normativa vigent (el reglament 589/2008 de la Comissió Europea) recomana que aquests productes es comercialitzin i es transportin a temperatura constant.

Un dels riscos principals de la conservació dels ous és la condensació que es produeix a l’exterior de la closca quan es deixen a temperatura ambient després d’haver estat en refrigeració. És precisament en aquesta condensació aquosa on es pot propiciar una proliferació bacteriana especialment perillosa. Per tant, es recomana no transportar-los ni comercialitzar-los en fred, ja que el més habitual és que, quan els portem a casa, es trenqui aquesta cadena de fred.

A casa es recomana conservar-los a la nevera. I es fa així entenent que la temperatura de fred genera un entorn més segur i que, una vegada guardats, els ous es trauran per a utilitzar-los immediatament (sense que hi hagi, per tant, temps per a la condensació).

Begudes refrigerades

Hi ha alguns productes que, encara que no ho necessiten, es poden trobar a la venda en refrigeració. Seria el cas d’alguns refrescos, begudes alcohòliques com la cervesa o la sangria, els sucs esterilitzats (els pasteuritzats, no, ja que aquests sí que s’han de comercialitzar obligatòriament refrigerats) o fins i tot la nata muntada UHT en envàs a pressió. Productes que habitualment es consumeixen a temperatures baixes. Mentre no els obrim, es poden distribuir, comercialitzar i conservar a temperatura ambient.

Un lloc per a cada aliment... I cada aliment al seu lloc

  • Begudes/productes esterilitzats (llet UHT i conserves). Durada: Data de consum preferent: de 6 mesos (llet) a 4 anys (llegums, per exemple). Punt de venda: Temperatura ambient en un lloc net i sec. A casa (sense obrir): Temperatura ambient en un lloc net i sec. Un cop obert: Refrigeració en l’envàs. Durada: de 2 a 5 dies.
  • Begudes/productes pasteuritzats (llet, sucs…). Durada: De 5 dies a 40 dies de data de caducitat. Punt de venda: Refrigeració. A casa (sense obrir): Refrigeració. Durada: cal respectar la data de caducitat. Un cop obert: Refrigeració. Durada: Molt curta. De 24 a 48 hores.
  • Ous. Durada: Data de consum preferent: normalment 28 dies. Punt de venda: Temperatura constant:* lloc net i sec. A casa (sense obrir): Refrigeració: coberts, sense trencar la closca. Un cop obert: Es recomana no conservar preparacions d’ou cru.
  • Semiconserves (anxoves en oli o altres de peix). Durada: Data de caducitat: de 3 a 18 mesos. Punt de venda: Refrigeració. A casa (sense obrir): Refrigeració. Durada: cal respectar la data de caducitat. Un cop obert: Refrigeració. Durada: temps molt curt. De 24 a 48 hores

*Al punt de venda es recomana conservar els ous a temperatura ambient.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions