Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Com s’han comportat les diferents categories de productes?

Des de fa més de dos anys, els productes de la marca pròpia d’EROSKI inclouen als seus envasos l’etiquetatge Nutri-Score. En aquest temps, han baixat o han augmentat les compres d’aquests productes segons la seva qualificació? Descobrim com s’han comportat els consumidors davant d’aquest sistema per comprovar si funciona o no.

Com s’han comportat les diferents categories de productes?

És més interessant veure categories nutricionalment més variades i complexes, com les que presentem a continuació:

  • Cereals per a l’esmorzar. Aquesta categoria, en la qual a EROSKI conviuen 55 referències de totes les lletres del Nutri-Score, no pateix en conjunt (es comporta fins i tot una mica millor que el total de les vendes d’alimentació envasada). Ara bé, el pes de les vendes dels cereals A, B i C creix ni més ni menys gairebé 15 punts en dos anys, a costa de la pèrdua de vendes dels cereals D i E. És precisament la lletra C la que es comporta millor: cap a aquesta migren principalment els consumidors que, consumint cereals E i, sobretot, D, decideixen, alertats per l’arribada del Nutri-Score, millorar la qualitat nutricional dels seus esmorzars.

  • Begudes refrescants. En aquesta gamma s’observa que hi ha desplaçament de vendes entre les que tenen pitjor lletra (D i E, per ser ensucrades) cap a les que tenen la millor lletra possible en aquesta categoria (la B, perquè són edulcorades). Òbviament, una decisió més bona hauria estat triar l’aigua com a solució saludable per a calmar la set o refrescar-se, però triar una beguda B, no recomanable segons els experts en salut, en lloc d’una beguda E, molt menys recomanable encara, evita la ingesta gratuïta de moltes calories buides.

  • Galetes i brioixeria. Passa el mateix en aquestes dues categories que se solen relacionar amb l’esmorzar: malgrat que l’elecció de productes és complicada a nivell nutricional (més que en cereals), observem una altra vegada canvis d’interès, com és la migració de vendes de productes E a D i fins i tot a C.
  • Gelats. En aquesta categoria, on no hi ha productes per sobre de la C, és aquesta lletra la que recull vendes que abans feien productes D i E.

  • Plats preparats congelats. En aquesta tipologia de productes hi ha un desplaçament de vendes lleuger cap a les millors lletres de la categoria (B i C).

Quin lloc ocupa Nutri-Score entre les prioritats del client?

Per poder determinar la rellevància que pugui tenir Nutri-Score en la decisió del client, hem analitzat el comportament de les vendes separant les que es produeixen quan els productes estan d’oferta de les vendes dels productes que no hi estan.

Els resultats són contundents. Les ofertes i promocions tenen un efecte sobre les vendes de moltíssima més influència que el Nutri-Score dels productes promocionats, tinguin la lletra que tinguin. Per exemple, les vendes de la llet es reparteixen entre A i B (desnatada i sencera) de manera molt diferent segons l’oferta de cada moment (quan, de manera natural, el pes relatiu hauria de ser molt més constant).

El consumidor tria atenent el preu millorat que els productes tenen a cada moment. Només quan els productes no estan d’oferta veiem que hi ha una continuïtat en la progressió de vendes (cap a millor en A i B, cap a pitjor en D i E).

La conclusió és d’un clar aprenentatge per a marques i distribuïdors: la promoció d’una alimentació saludable s’ha de fer posant en joc palanques diferents, i la promoció comercial és una de primer ordre. Si la influència de les ofertes és tan notable, per què no s’actua responsablement i es promocionen més els productes de la base de la piràmide nutricional i els productes processats més saludables? És un imperatiu ètic indefugible en un context d’obesitat i sobrepès galopants i especialment prevalents en la població infantil.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions