Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Guia de compra: detergents : Cada detergent, amb la seva bugada

Els que es comercialitzen en pols són els més apropiats per a la roba blanca encara que respecten menys els colors, mentre que els detergents líquids cuiden millor les peces de color i els teixits delicats, però la seva eficàcia amb la brutícia és més discreta

Cada detergent, amb la seva bugada


Un per a tot

/imgs/20121001/detergente7.jpgLa primera regla per a preservar la “salut” de la nostra roba i la llarga vida de la rentadora és rentar de manera separada les peces blanques de les de color o els teixits delicats d’uns altres més “tot terreny”. Però de vegades ens saltem aquesta recomanació.

 • Sabies que… per a bugades en les quals no es fa separació convé utilitzar un detergent líquid? Per a aconseguir una millor cura de la roba, es recomana utilitzar temperatures baixes i cicles de rentat curts. Els líquids que es presenten en càpsules (els més innovadors del mercat) són també idonis per a passar aquesta prova.
 • Els detergents aptes per a tota la roba, com el detergent líquid sabó natural EROSKI, es componen de fórmules que, d’una banda, reuneixen l’eficàcia per a eliminar les taques, i de l’altra, el manteniment de la blancor en la roba blanca i la lluminositat de la roba de color. És molt important dosificar sempre la quantitat de producte necessària, una sobredosificació no necessàriament aconseguirà uns millors resultats. És freqüent que aquesta pràctica deixi residus en la roba i que calgui tornar a rentar-la, per la qual cosa cada bugada sortirà més cara. Per a evitar aquest tipus d’error, resulten interessants les càpsules de detergent, com les de Skip, amb les dosis de rentat ja preparades.


Per a la roba blanca

/imgs/20121001/detergente8.jpgEn general, la majoria dels detergents en pols inclouen en la seva formulació blanquejants oxigenats, com el detergent en pols WIPP Blanco Total. Aquesta pràctica no sol ser comuna entre els detergents líquids. Per això, els formats en pols són més eficaços amb les bugades blanques o de colors clars que no els líquids.

 • Sabies que… tant els detergents en pols com els líquids contenen també blanquejants òptics que reflecteixen els raigs UV i donen un to blau que produeix la impressió que el teixit està més blanc?
 • A més dels detergents per a roba blanca, el consumidor pot fer servir activadors per a roba blanca (líquids o en pols) que reforcen l’acció blanquejant del detergent i que basen la seva acció en l’oxigen actiu. Un altre recurs per a aconseguir que les peces no perdin la blancor són els tradicionals lleixius per a la roba blanca (contenen blanquejants clorats), l’ús dels quals és generalitzat en moltes llars d’Espanya.


De color

/imgs/20121001/detergente9.jpg Les peces que envelleixen pitjor són les de color. Per a pal.liar el pas del temps i els rentats successius, és preferible utilitzar els detergents líquids (menys agressius i més protectors) que els de pols. El resultat és millor si es fan servir fórmules específiques dissenyades per a colors intensos o determinats productes idonis per a la roba negra, tal com passa amb Micolor Black Gel.

 • Sabies que… les fórmules dels detergents per a color contenen polímers protectors del color que eviten la transferència de colors entre les peces i la seva degradació? Aquestes substàncies químiques poden, a més, allisar les fibres de les peces per a mantenir la intensitat dels colors.
 • De la seva banda, els detergents dissenyats per a la roba negra s’utilitzen no només per a protegir el to de les peces més fosques, sinó que a més fixen i fins i tot recuperen el color negre, aquell que, probablement, més s’espatlla amb els rentats successius. Un bon truc perquè el color de la roba fosca no es faci lleig és fer una bugada conjunta amb peces negres. D’aquesta manera, el color negre es transfereix i les altres peces queden més brillants.


Sentit i sensibilitat

/imgs/20121001/detergente10.jpgPells delicades o peces delicades. Tant les unes com les altres necessiten unes cures específiques. Al mercat hi ha detergents dissenyats per a rentar aquesta mena de teixits: són fórmules més suaus, amb ingredients que actuen com un bàlsam sobre les fibres. Es tracta de productes amb una textura molt cremosa, que en la majoria poden utilitzar-se per a rentats tant a màquina com a mà, com Norit Bebé.

 • Sabies que… els teixits delicats, com la llana o la seda, són molt vulnerables als atacs dels enzims que incorporen la majoria dels detergents convencionals? En canvi, els específics per a peces delicades no en tenen i aquesta és la raó per la qual són l’opció apropiada per a aquest tipus de bugada. A més, perquè el resultat sigui òptim del tot, convé rentar aquestes peces del revés i dins d’una bosseta que les protegeixi encara més.
 • Igual que per als teixits delicats, les pells sensibles amb tendència a irritar-se fàcilment també requereixen uns productes de neteja que les cuidin o evitin malestar. Un dels exemples més clars és el de la pell dels nadons. Per a aquests casos, hi ha detergents específics amb fórmules sense enzims, sense colorants i sense perfums. Són productes als quals, a més, acompanyen llegendes o al.legacions com “hipoal.lergènic” o “testat dermatològicament”. Totes dues demostren que el producte ha estat testat en un laboratori clínic, sota la supervisió d’un dermatòleg, per avaluar els efectes de la fórmula sobre diferents persones voluntàries.


Els 2 en 1

/imgs/20121001/detergente11.jpg Els detergents, especialment els líquids, per la seva composició tenen per si mateix cert poder suavitzant. No obstant això, és important, a més, afegir suavitzant al rentat, l’ingredient principal del qual són els tensoactius catiònics.

 • Sabies que… aquests agents s’adhereixen a les fibres de la roba, eviten que les peces s’entrellacin entre elles i proporcionen així suavitat a la roba perquè duri més temps?
 • Per més comoditat, el consumidor té a la seva disposició detergents 2 en 1, com ara l’Ariel Sensaciones Gel; es tracta de productes que incorporen també les propietats dels suavitzants a més de les pròpies del detergent. En la seva formulació s’inclouen agents suavitzants, com ara la bentonita, que és un agent suavitzant d’origen natural, agents facilitadors de la planxada que ajuden a eliminar les arrugues, etc… A més, l’última novetat en aquests detergents és incorporar-hi perfums microencapsulats: consisteixen en unes petites càpsules que contenen perfum a l’interior i que durant el rentat s’adhereixen a les fibres. Després, durant l’ús de la peça es van “trencant” pel frec i van alliberant el perfum.

Ecologia i economia per a la bugada

 • /imgs/20121001/detergente12.jpg
  La compra de detergent és una de les partides que més pressupost comporta dins del cistell del mercat. Per això, la primera regla per a afrontar aquesta despesa és la de comparar entre diferents marques i formats. No hem de deixar endur-nos per la quantitat de litres o quilos del detergent o si és concentrat o no, la mesura correcta per a comparar millor són les dosis de rentat.
 • Dins d’una mateixa marca, les diferències de preu solen ser determinades pels formats. En línies generals, les càpsules ofereixen un cost per dosi de rentat més alt del d’altres formats més tradicionals; li segueixen en preu els superconcentrats i concentrats, després els que es comercialitzen en pols i, finalment, els líquids.
 • Per definició, els detergents de marques de distribució ofereixen preus més competitius que els de fabricant. De vegades, les diferències són tan grans que arriben a doblar-los el preu. No obstant això, la recomanació és fixar-se en les ofertes, les promocions i les bonificacions o regals com les “dosis gratis” i no deixar passar-les.
 • Fer servir detergents polivalents i efectius que serveixin per a tota la bugada permet unificar despeses i estalviar costos.
 • Atendre les recomanacions del fabricant quant a les dosis de rentat: posar-ne més no assegura més bons resultats; de fet, hi ha un risc elevat que les peces hagin de passar per un segon rentat, amb el sobrecost que això comporta.
 • Utilitzar la rentadora sempre amb la càrrega completa, tret que tingui un programa específic de mitja càrrega, amb programes curts i a baixes temperatures és sinònim d’estalvi i cura del medi ambient. Si se seleccionen temperatures baixes per al rentat s’estalviarà diners en la factura elèctrica: un cicle de rentat a 60º C consumeix el doble d’electricitat que un de 40º C.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions