Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a conèixer els sistemes nacionals i internacionals de control i vigilància de la innocuïtat i qualitat dels aliments : Xarxes que salven vides

600 milions de persones al món emmalalteixen cada any per ingerir aliments contaminats, d'on ve la importància dels sistemes de control dels aliments

La petjada de les infeccions alimentàries

Impacte
/imgs/20160401/tomates.jpg

Una de cada deu persones al món emmalalteix cada any per ingerir aliments contaminats; en total, fins a 600 milions de persones. 420.000 moren i, d’aquestes, 125.000 són infants menors de 5 anys (gairebé un 30% del total d’aquest tipus de defuncions, encara que aquest grup només representa el 9% de la població mundial). Són dades d’un informe elaborat per l’OMS sobre l’impacte dels aliments contaminats en la salut i en el benestar, i titulat “Estimació de la càrrega mundial de les malalties de transmissió alimentària”.

Les persones que habiten en països d’ingressos baixos i mitjans són, segons l’entitat internacional, els qui tenen un risc més alt de patir malalties de transmissió alimentària. Es tracta d’un perill vinculat a la preparació d’aliments amb aigua contaminada, la falta d’higiene i condicions inadequades en la producció i l’emmagatzematge d’aliments, el baix nivell d’alfabetisme i educació, i la insuficiència de lleis en matèria d’innocuïtat dels aliments o la seva falta d’aplicació.

L’OMS explica que, per regla general, les malalties transmeses pels aliments són de caràcter infecciós o tòxic. Les causen bacteris, virus, paràsits o substàncies químiques que penetren en l’organisme a través de l’aigua o els aliments contaminats. Els símptomes d’una malaltia de transmissió alimentària poden ser de curta durada (nàusees i diarrea) o malalties més llargues (càncer, insuficiència renal o hepàtica i trastorns cerebrals i neuronals).

Així doncs, l’OMS recorda que “la innocuïtat dels aliments és una responsabilitat compartida” i insisteix en “la necessitat que els governs, la indústria alimentària i la gent facin més per assegurar la innocuïtat dels aliments i prevenir les malalties”. Per això, assegura, “és necessari educar i capacitar els productors d’aliments, els proveïdors, les persones que manipulen aliments i el públic en general sobre la prevenció de les malalties de transmissió alimentària”.

Infeccions a Europa

Segons l’informe de l’OMS, la regió europea és la menys afectada per les malalties de transmissió alimentària arreu del món. Així i tot, més de 23 milions de persones emmalalteixen cada any per prendre aliments malsans i 5.000 persones moren.

Les malalties més comunes provocades per aliments insalubres són les diarreiques. Uns 15 milions de persones es veuen infectades per norovirus (un grup de virus que són la causa més comuna de la gastroenteritis) i 5 milions per campilobacteriosi (malaltia infecciosa produïda per bacteris del gènere Campylobacter i que, generalment, es transmet a l’ésser humà per mitjà d’ocells infectats). A més, segons l’OMS, la salmonel.losi tifoide (infecció causada pel bacteri Salmonella typhi) causa a la regió europea el nombre més alt de morts, gairebé 2.000 a l’any.

A més, la toxoplasmosi transmesa per aliments (una malaltia parasitària greu que es propaga per mitjà de carn crua o mal cuita, així com verdures i fruites mal rentades) afecta més d’1 milió de persones a la regió cada any. Finalment, l’OMS destaca la listeriosi (infecció greu que generalment es propaga quan es consumeixen verdures crues contaminades, menjars preparats, carns processades, peix fumat o formatges tous), que causa al voltant de 400 morts a l’any.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions