Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Dietes en línia: analitzades les dietes que ofereixen 10 llocs web a quatre persones amb perfils diferents : Webs per a perdre pes: ni segures ni fiables

En la majoria de casos, els menús proposats suspenien l'examen dietètic d'EROSKI CONSUMER

Recomanacions perilloses

/imgs/20120201/tema9.jpg
Malgrat la perillositat que comporten, en dues de cada deu dietes analitzades encara es prescriuen complements dietètics (sense indicacions ni advertiments) o recomanen complements sobre els quals s’atribueixen propietats extraordinàries que bé podrien aconseguir-se amb uns hàbits alimentaris correctes. Per exemple, a dietamedica.es s’aconsella per al restrenyiment qualsevol laxant, sense més indicacions ni advertiments. D’altra banda, a dietadukan.es recomana un tipus específic de “segó de civada” que només comercialitza aquesta pàgina i que assegura reduir el colesterol, prevenir la diabetis, protegir contra el càncer de còlon i de recte i afavorir el trànsit intestinal. Convé recordar que l’AEDN la considera una dieta “miracle”.

El preu d’aprimar-se

Queda demostrat que fer una dieta d’aprimament a Internet pot passar factura: a la salut i a la butxaca. En l’estudi, tots els tractaments analitzats van ser de pagament, tret del de dietikus.com, que era gratuït. Així, si una persona vol fer una dieta per Internet, ha de pagar una mitjana de 43,4 euros al mes. Entre les deu escollides, la més cara de l’informe va ser la dieta oferta per centrodenutricionydietetica.com, que va cobrar a cada perfil estudiat 100 euros el mes (50 euros per la dieta en línia, l’estudi i la pauta, i 50 euros més per dues revisions al mes recomanades), nou vegades més que lediet.es, on es van pagar 9,4 euros de mitjana al mes.

Després de lediet.es, les pàgines més econòmiques següents van ser sanita-online.com (14,9 euros de mitjana al mes) i dietamedica.es (20 euros al mes per cada perfil analitzat). En els llocs intermedis, es troben dietadukan.es, dietasonline.com, dietaon.com i dietasnet.com, que cobraven una mitjana d’entre 37 euros i 56 euros al mes. Finalment, aleadiets.com es posiciona entre les dietes més cares perquè els quatre perfils creats van pagar 60 euros cadascun al mes (40 euros per una dieta de dues setmanes i 20 euros per les dietes successives de les dues següents setmanes).

Malgrat les diferents característiques de cadascun dels quatre perfils que es van registrar, en cinc de les pàgines van cobrar el mateix import per la dieta: a aleadiets.com, centrodenutricionydietetica.com, dietasonline.com, dietamedica.com i dietaon.com. En aquest sentit, si s’analitzen els preus en funció de cada perfil analitzat destaquen aquests resultats: a sanita-online.com es va haver de pagar el mateix per una dona de mitjana edat amb obesitat, diabetis i hipertensió (perfil 2) que per un home jove amb normopès (perfil 3); i en dietasnet.com van cobrar un 39% més (28 euros enfront de 39 euros) a una dona jove sense obesitat que a un home jove sense sobrepès. A més, també destaca que a la dona i al jove amb normopès els cobressin una dieta hipocalórica per a aprimar-se en gairebé totes les pàgines, malgrat no necessitar baixar de pes.

Sense educació alimentària

Un servei dietètic apropiat ha de ser també pedagògic i proporcionar les claus suficients perquè l’usuari pugui cuidar la seva salut de manera autònoma. Tanmateix, l’estudi demostra que en més de la meitat de les dietes avaluades no inclouen informació bàsica sobre alimentació equilibrada, tampoc un apartat amb consells dietètics específics sobre les possibles patologies, ni aconsellen sobre les tècniques culinàries més indicades.

També s’ha de recomanar fer exercici físic. Ho fan en vuit dels portals en línia analitzats: dietadukan.es, centrodenutricionydietetica.com, aleadiets.com, lediet.es, dietasnet.com, sanita-online.com, dietasonline.com i dietaon.com. D’aquests, només en dos les pràctiques esportives esmentades s’ajusten a cadascun dels perfils; en quatre faciliten, a més, taules d’exercicis concrets; i en tres fan un seguiment durant el temps que dura el tractament d’aprimament del pacient.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions