Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Dietes en línia: analitzades les dietes que ofereixen 10 llocs web a quatre persones amb perfils diferents : Webs per a perdre pes: ni segures ni fiables

En la majoria de casos, els menús proposats suspenien l'examen dietètic d'EROSKI CONSUMER

Dietes enganyoses

/imgs/20120201/tema2.jpg
Per a aprimar-se, Internet és un arma de doble tall: pot proporcionar una informació bona i valuosa si se sap on buscar, però, alhora, el risc de caure en mans inexpertes i indocumentades o de confiar en falses referències és molt alt. En l’estudi, s’ha comprovat que el 26% de les dietes en línia avaluades són enganyoses, per la qual cosa el client n’ha de desconfiar tant de la seguretat com de l’eficàcia. Per a detectar-les, s’han considerat els criteris que estableix l’Associació Americana de Dietètica (ADA, American Dietetic Association), confirmats al seu torn per l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (AEDN): si prometen resultats ràpids, profetitzen resultats sorprenents o màgics, prohibeixen el consum d’un aliment o d’un grup, contenen llistes d’aliments “bons” o “dolents”, exageren o distorsionen la realitat científica d’un nutrient, aconsellen productes dietètics als quals s’atribueixen propietats extraordinàries (i en molts dels casos, ven qui promou el tractament dietètic), inclouen relats, històries o testimoniatges per aportar credibilitat i contenen afirmacions que contradiuen la comunitat científica. L’AEDN adverteix que si una dieta o un mètode dietètic compleix una o diverses d’aquestes característiques cal desconfiar-ne. D’aquesta manera, es van penalitzar dietamedica.es, lediet.es i dietadukan.es. Les tres inclouen relats, històries o testimoniatges per aportar credibilitat. A més, dietamedica.es i dietadukan.es prohibeixen el consum d’un aliment o grup d’aliments i, també, dietadukan.es exagera la realitat científica d’un nutrient, conté llistes d’aliments bons i dolents i aconsella productes dietètics als quals s’atribueixen propietats extraordinàries.

Convé desconfiar també si la web no ofereix informació sobre els creadors, informació de contacte i no facilita un telèfon d’atenció. També s’ha de sospitar si no és una web homologada; és a dir, quan un organisme autoritzat en reconeix el contingut. Cosa de la qual sí que disposen alguns dels portals analitzats.

Sense personalitzar

Una de les dades més impactants de l’estudi és que el 80% de les dietes en línia prescrites no s’ajusten o no estan dissenyades de manera correcta d’acord amb les necessitats i les circumstàncies del client. Això ocorre perquè abans d’oferir el tractament, no es fa un diagnòstic correcte de la situació del client per mitjà de l’avaluació de l’estat nutricional i de l’estil de vida i els hàbits dietètics del pacient. Perquè una dieta es prescrigui correctament cal conèixer els antecedents de la persona, si pren medicació, els seus hàbits de vida i d’alimentació, el seu patró alimentari de menjars i begudes, etc. Tot això és imprescindible perquè el servei dietètic sigui personalitzat.

Durant l’estudi, s’ha comprovat que en dues de cada cinc consultes fetes qui atén no es preocupa per conèixer el patró alimentari del client (tipus de menjars, preferències i aversions alimentàries, lloc de consum i freqüència de consum d’aliments), ni tampoc l’informen correctament sobre la seva situació de pes (baix pes, normopès, sobrepès i grau d’obesitat) o sobre el pes saludable per a la seva situació individual.

Així, entre els errors detectats en aquest sentit destaca el que cometen algunes pàgines en relació amb els perfils joves amb normopès. Tot i que no necessiten un tractament per a aprimar-se perquè el seu IMC (Índex de Massa Corporal) és l’adequat, en la majoria dels llocs web els n’ofereixen un (no els convé una dieta hipocalòrica, però sí unes orientacions sobre hàbits alimentaris correctes). Solament dietadukan.es i lediet.es no el plantegen a la dona jove que no necessita aprimar-se (perfil 4), encara que sí al jove amb normopès (perfil 3).

Cal desconfiar-ne si...

/imgs/20120201/tema3.jpg
Aquesta és l’era de la informació. Els consumidors estan més informats que mai, encara que de vegades en excés. Per això, encara que l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (AEDN) no recomana a la població dirigir-se a Internet per trobar informació sobre com aprimar-se, en cas d’accedir a la Xarxa és fonamental conèixer algunes pautes per a identificar les dietes enganyoses. Convé desconfiar-ne si a la pàgina web:

  • Prometen resultats ràpids.
  • Profetitzen amb resultats sorprenents i màgics.
  • Prohibeixen el consum d’un aliment o d’un grup d’aliments.
  • Contenen llistes d’aliments bons i dolents.
  • Exageren o distorsionen la realitat científica d’un nutrient.
  • Inclouen o es basen en el consum de preparats que, casualment, ven qui promou el tractament dietètic i als quals s’atribueixen propietats extraordinàries.
  • Els preparats (productes dietètics o similars) tenen un preu elevat si es comparen amb el cost d’obtenir els mateixos resultats menjant aliments comuns.
  • Inclouen relats, històries o testimoniatges d’uns altres per aportar credibilitat.
  • Contenen afirmacions que contradiuen la comunitat científica.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions