Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: VERITATS I MITES DEL NOU ETIQUETATGE

EL SISTEMA D'ETIQUETATGE NUTRI-SCORE, FORMAT PER CINC COLORS I CINC LLETRES, GENERA DUBTES: ÉS OBLIGATORI?, S'APLICARÀ A TOTS ELS ALIMENTS?, ES POT MANIPULAR? HO PREGUNTEM AL DOCTOR JORDI SALAS, UN DELS MÀXIMS IMPLICATS EN LA RECERCA PER A INSTAURAR AQUEST MÈTODE.

Els trucs dels fabricants

/imgs/20190301/GettyImages-643916221.jpg

Un dubte que ha aflorat amb la implantació d’aquest etiquetatge és que puntuaria millor alguns productes amb un contingut elevat en sucres -per exemple, alguns cereals de l’esmorzar- si se’ls enriquís amb fibres o si continguessin fruita. Per a Salas, es tracta d’un argument erroni. “La manera de calcular de Nutri-Score garanteix que un aliment que sigui massa ensucrat, gras, salat o calòric no en rendibilitzi els aspectes positius. Els cereals de l’esmorzar massa ensucrats i/o grassos no es poden beneficiar per contenir fibra dietètica, i únicament es tindran en compte la fruita, la verdura, la fruita seca i els llegums quan suposin, com a mínim, el 40 % del seu contingut. A partir d’aquest límit, els punts positius que dona aquest sistema són proporcionals”, assenyala aquest expert.

Els productes que tinguin aquests elements en el 80 % del seu contingut podran gaudir de la puntuació màxima d’aquest etiquetatge frontal, sense perdre de vista que l’aliment en origen no es passi de sucres, greixos o sal. Així, Nutri-Score garanteix que no s’alteri la classificació de cap aliment amb quantitats importants de components negatius per ingredients positius, tant naturals com afegits.

FRUITES I VERDURES FRESQUES, SÍ O NO

El color verd de Nutri-Score aixeca inquietuds en el sector alimentari pel fet que, implantant-lo en productes industrials, pugui fer que els compradors substitueixin la compra d’aliments frescos per productes etiquetats amb l’A o B. “Els estudis realitzats en supermercats en línia o convencionals francesos manifesten que el cistell d’anar a comprar és més saludable, amb menys presència de productes D i E (els menys favorables), a favor d’una proporció més alta de fruita i verdura. A França es preveu ampliar aquest etiquetatge a aquests productes, classificant-los com a A”, descriu Salas.

UN ALGORISME MANIPULABLE?

Una de les notícies falses entorn de Nutri-Score que circulen per les xarxes socials denuncia que França, pionera a implantar-ho, hauria adaptat el càlcul de l’algorisme com un vestit a mida per al cas dels formatges, un dels productes estrella de la gastronomia gal·la, amb la finalitat de millorar la seva imatge. Per a Salas es tracta d’una afirmació falsa: “Després de l’anàlisi de l’Agència Francesa de Seguretat Sanitària, es van efectuar unes adaptacions mínimes per als formatges, les matèries grasses i les begudes, que no van modificar els elements implicats en la puntuació de base. Els elements negatius del càlcul figuren en la declaració nutricional obligatòria a escala europea, en la part posterior de l’envàs (calories, greixos totals, greixos saturats i sodi). Aquestes categories d’aliments, encara que van plantejar problemes específics, no han compromès la selecció nutricional de l’algorisme”, descriu aquest expert.

2es

La major part dels formatges se situen en la categoria E, malgrat el seu contingut variable en greixos, sal i calci. El càlcul adaptat distingeix entre els menys elevats en greixos saturats i sal (agrupats com a D) i els més grassos o salats (qualificats com a E). En el cas de les matèries grasses afegides, Nutri-Score en diferencia dos grups: els greixos d’origen animal (crema, mantega), més rics en greixos saturats i qualificats com a E; i els greixos d’origen vegetal (olis i margarines), menys rics en greixos saturats (menys l’oli de coco i de palma). Per a les begudes, l’ajustament respon a la diferència entre els productes sòlids i líquids. “També es va pretendre que l’aigua fos l’única beguda classificada com a A, per a evitar que les begudes amb edulcorants i els sucs de fruites fossin classificats en la mateixa categoria”, afegeix l’expert. Encara que no es pot alterar el càlcul de Nutri-Score fixat el 2015, les autoritats deixen la porta oberta al fet que es pugui tornar a definir en uns anys per a adaptar-se als avenços científics. “Tot amb la finalitat de donar resposta a determinats punts de millora, com ara tenir en compte els sucres afegits en lloc dels totals, que també requereix una modificació de la legislació europea que obligués a afegir aquesta dada a l’etiquetatge obligatori”, conclou Jordi Salas.

HA DE SER OBLIGATORI?

“A causa del marc legislatiu de la UE, les empreses poden aplicar la mesura només si ho desitgen”, explica Salas. Així, els productors d’oli d’oliva, un dels productes que ha aixecat més controvèrsia, poden renunciar a utilitzar el semàfor de Nutri-Score sense por de ser acusats de saltar-se la legalitat. Una altra alternativa, com deixa caure l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), consistiria a no incloure en el decret productes amb un sol ingredient en la seva composició, com l’oli d’oliva.

3es

L'ETIQUETATGE TRADICIONAL I NUTRI-SCORE, CARA A CARA

Etiquetatge tradicional

  • Informa sobre cinc components l’excés dels quals suposa un risc per a la salut: quilocalories, greixos, greixos saturats, sucres i sal.
  • Calcula per ració estipulada pel fabricant.
  • El consumidor ha de concloure per si mateix la qualitat nutricional de l’aliment.

Nutri-Score

  • Té en compte set paràmetres: 4 de negatius (quilocalories, greixos saturats, sucres i sal) i 3 de positius (fibra, proteïna i contingut en fruita fresca, verdura, fruita seca i llegums).
  • Com que es calcula per 100 grams se’n facilita la comparativa, i és més objectiu que fer-ho per ració, ja que la mida de la ració no està regulada i hi ha diferències entre marques.
  • El sistema ofereix al consumidor la valoració de la qualitat nutricional de l’aliment d’una forma visual i fàcilment comprensible (lletra i color).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions