Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Enquestats més de 1.000 usuaris de www.consumer.es sobre el seu consum de verdures i hortalisses congelades : Verdura congelada: la dificultat de posar fi a les falses creences

Un 83% dels enquestats adquireix habitualment la verdura en el format fresc, però només un 14% dels entrevistats tria la verdura congelada amb freqüència

Precaucions en la compra

En la compra

/imgs/20161201/Matrimonio.jpg

Dos de cada tres enquestats (el 68%) reconeixen que compren verdura congelada: un 36%, menys d’una vegada al mes; un 23%, una vegada al mes; i un 29%, algunes vegades al mes.

A dos de cada tres consumidors enquestats els atreu el fet que amb la verdura congelada es pugui disposar tot l’any de totes les varietats d’aquest aliment, encara que a un 33% aquest fet li resulta indiferent.

A l’hora d’adquirir verdura congelada convé prendre diverses precaucions:

  • No trencar la cadena de fred: en la compra, convé adquirir-la en l’últim moment i portar-la a casa amb bosses isotermes, creades específicament per al seu transport. Cal fixar-se si l’envàs presenta gebre o no, ja que si n’hi ha significaria que la cadena de fred s’ha trencat.
  • Revisar bé la data de consum preferent: és important respectar el termini màxim d’emmagatzematge indicat en l’envàs, que sol situar-se al voltant dels 12 mesos si es guarden en un congelador a 18 ºC sota zero.
  • No tornar a congelar la verdura un cop descongelada: una vegada la verdures s’hagi descongelat, convé cuinar-la el mateix dia o bé consumir-la en un termini màxim de 4 dies. No s’ha de congelar de nou, ja que perdria les qualitats originals.

Quant a la manera de cuinar la verdura congelada, un 28% dels enquestats reconeix que no sap com s’ha de fer. En primer lloc, cal obviar el mite que és necessari rentar-la abans de cuinar-la. La verdura congelada es presenta llesta per a l’ús, gràcies als processos previs de neteja a què és sotmesa.

La verdura arriba al consumidor rentada, trossejada, precuita i lliure de rebutjos, per la qual cosa és mediambientalment sostenible i ecològica. Així, per a reduir al màxim les pèrdues nutritives, és aconsellable utilitzar poca aigua a l’hora de coure-la i abocar-la sense descongelar. Es pot cuinar també a la planxa, al microones o al vapor.

Mantenir la cadena de fred

Per a mantenir les característiques organolèptiques (textura, sabor, color i olor) de la verdura congelada, és fonamental mantenir la cadena de fred. Es tracta d’un mètode capaç de conservar les condicions dels productes congelats a una temperatura controlada. La majoria dels aliments, com ara la verdura, s’han de conservar entre -25 ºC i -18 ºC perquè la cadena de fred no s’alteri.

Encara que la temperatura d’un producte congelat mai no ha de superar els -18 ºC, fins que un aliment arriba al congelador, recorre un llarg camí i passa per diferents centres de producció, transport en vehicles especials i punts de venda o plataformes de distribució. En totes aquestes fases, el temps que transcorre pot ser un gran enemic, ja que es generen moltes ocasions en les quals és possible perdre propietats i valors nutritius, especialment de vitamines hidrosaludables i termolàbils com la vitamina C. És llavors quan el procés de descomposició tendeix a reactivar-se i, per tant, el producte s’acaba degradant.

Per descomptat, a casa, cal tenir en compte que si la verdura s’ha descongelat, mai s’ha d’introduir de nou al congelador. Si ho fem, l’aigua que conté es cristal·litza i acaba danyant els mateixos vegetals. I és que també poden aparèixer problemes de contaminació microbiològica.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions