Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Enquestats més de 1.000 usuaris de www.consumer.es sobre el seu consum de verdures i hortalisses congelades : Verdura congelada: la dificultat de posar fi a les falses creences

Un 83% dels enquestats adquireix habitualment la verdura en el format fresc, però només un 14% dels entrevistats tria la verdura congelada amb freqüència

Ultracongelació

El procés

/imgs/20161201/Espinacas.jpg

La verdura congelada se sotmet a un procés molt específic en el qual es cuiden al màxim totes les seves propietats. Després de la recol.lecció, es transporta a les fàbriques i allà es renta i es neteja per eliminar-ne totes aquelles parts no comestibles i també les restes de terra i brutícia que pugui tenir.

Després, se sotmet a un procés anomenat blanquejat o escaldat, que consisteix a submergir-la en aigua bullint durant un temps breu. Gràcies a aquest mètode, la verdura s’higienitza (se n’eliminen els microbis potencialment nocius) i s’inactiven els seus enzims (les substàncies que n’acceleren la descomposició, les responsables de l’aparició de zones marrons, parts toves i aquoses). D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar la conservació de la verdura.

En la fase d’escaldat s’origina una petita pèrdua de vitamines (C i grup B com a B1, B2, B3, B6 i B9), si bé és una pèrdua molt més petita que la que resulta després de l’emmagatzemament i la distribució de la verdura fresca.

L’últim pas és la congelació o la ultracongelació de la verdura. Un 64% dels entrevistats ni tan sols coneix aquest procés. De fet, un altre 21% creu erròniament que durant aquest procediment la verdura perd els nutrients, els minerals o vitamines, i la meitat dels enquestats opina que la verdura fresca és la que conserva millor les vitamines i els nutrients.

Tanmateix, la ultracongelació produeix menys alteracions en l’estructura de l’aliment perquè els cristalls de gel que es formen són microscòpics; és a dir, d’una mida molt inferior als que s’originen en la congelació lenta. Per aquest motiu, la verdura congelada és una alternativa excel.lent, ja que reté les vitamines, les fibres i els minerals i és gairebé igual de nutritiva que l’acabada de collir de la terra. Això sí, un cop congelada, s’ha de conservar a una temperatura de 18 ºC. Si es vol mantenir en bones condicions, no s’ha d’interrompre la cadena del fred en cap moment.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions