Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Instal·lacions esportives municipals : Unes ciutats inverteixen en esport i el promouen molt més que altres

CONSUMER EROSKI compara les infraestructures esportives de titularitat pública de 18 ciutats i analitza, després de visitar-les, 144 de les seues instal.lacions més emblemàtiques

Netedat i manteniment de les instal·lacions

Només en el 4% de les instal.lacions es van veure deficiències en l’estat de manteniment i en la netedat que els van fer merèixer un rotund suspens, per la qual cosa la mitjana d’aquest apartat és un molt bé. Les principals irregularitats detectades van ser el mal estat de conservació i l’excessiva vellesa que mostraven un de cada deu vestidors (es van visitar més de 500 vestidors en les 144 instal.lacions) i el 12% de les zones de dutxes. Es van trobar lavabos arrancats, rajoles trencades o amb perill de caure, esquerdes a les parets a causa de la humitat, canonades oxidades, etc.

Encara que només el 4% d’aquests estava en males condicions de netedat i higiene (a Cadis ocorria en un de cada quatre vestidors visitats i a Granada i Pamplona en dues de cada deu). A més, el 8% dels vestidors i el 12% dels lavabos no tenien papereres o recipients per a dipositar residus i deixalles. Així mateix, el 6% dels lavabos mancaven de paper higiènic (sis de cada deu a Pamplona i el 40% a Granada) i fins a un 28% no disposava de sabó. Com a dada positiva cal assenyalar que únicament el 3% dels vestidors mancava de dutxes amb aigua calenta.

/imgs/20060201/futbol.jpg L’estat de conservació de les instal.lacions esportives visitades també va ser bo. Només es van trobar deficiències en el 12%. Els principals defectes van ser equipaments antiquats o en mal estat, ancoratges de porteries, cistelles, etc. poc segurs, sòls amb irregularitats o deficiències importants, goteres amb cubells de plàstic a l’interior de les instal.lacions, zones en obres, etc. En aquest aspecte destaca Còrdova: es va observar que en dues de cada tres instal.lacions les porteries i cistelles no estaven ancorades correctament a les instal.lacions visitades en aquesta ciutat. També es van observar deficiències en la meitat de les instal.lacions gaditanes, en el 30% de les sevillanes i en dues de cada deu de Madrid, Oviedo i Sevilla, en la majoria dels casos a causa de la falta d’ancoratges suficients dels equipaments esportius, per l’excessiva antiguitat dels equipaments esportius, per la manca de xarxes en les porteries, cistelles i semblants, i per la falta d’una mà de pintura que delimités les zones de joc.
Finalment, es van trobar estances amb males olors en una de cada deu instal·lacions esportives visitades (la proporció a Pamplona, Cadis i Valladolid supera el 30%), sobretot a causa de la falta de ventilació de vestidors o sales de musculació.

Seguretat

Mereix de mitjana un molt bé: només el 5% de les instal.lacions suspenen en seguretat, encara que un altre 12% s’ha de conformar amb un mediocre “acceptable” dins d’aquest apartat. La majoria d’instal.lacions esportives municipals estan equipades amb mesures de seguretat: més del 90% disposa de llums d’emergència i extintors a la vista dels usuaris en els espais que així ho requereixen. Tot i això, el 14% (dues de cada tres d’Alacant i el 60% de les de Cadis i Granada) no disposen de cartells indicadors de sortida d’emergència. Altres mesures no estan tan esteses: el 27% de les instal·lacions manca de mànegues, el 58% de portes tallafocs i el 91% de polsadors d’emergència.

Continuant amb la seguretat dels recintes, en el 8% es van observar elements que poden posar en perill la integritat física dels usuaris, com ara rases i paviments deteriorats, tanques en mal estat o caigudes, sòls molt relliscosos en els vestidors, zones d’obres pròximes a les pistes o camps d’esports, etc. Aquestes deficiències es van observar en dues de cada deu instal.lacions de Vitòria, Sevilla, Pamplona, Granada i Cadis.

Hi havia personal de seguretat (guardes jurats) només en el 7% de les instal·lacions (40% de les de Cadis), encara que tan sols en el 6% de les instal·lacions no hi havia ningú (bidells, conserges ni personal de manteniment) que atengués el bon funcionament de la instal·lació. En la meitat de les instal.lacions hi ha càmeres de seguretat (en totes les de Saragossa i Bilbao) en tot o en part dels recintes, encara que es van observar dependències amb poca il.luminació en el 6% de les instal·lacions. Quant a la presència de socorristes, totes les instal·lacions esportives amb piscina que es van poder visitar (algunes estaven tancades) disposaven almenys d’un socorrista.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions