Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Adaptació de la casa per a la gent gran : Una llar sense obstacles

La seguretat i l'eliminació de barreres són indispensables per a l'autonomia dels ancians

Claus per a adaptar la vivenda

  • Prioritat a les solucions senzilles. Si una persona no pot pujar l’escala per a accedir al dormitori, pot ser millor traslladar l’habitació a la part baixa que no instal·lar un costós sistema d’elevació o un ascensor.
  • Els sentiments també compten. Alguns canvis, per molt raonables que semblen, poden no ser bons per a la persona dependent i no se’ls han d’imposar. El mobiliari d’una casa pot semblar absurd o antiquat, però hi ha mobles o elements de la decoració amb una gran càrrega sentimental i units estretament als records i a la vida de la persona.
  • Cal fer les reformes a poc a poc, a mesura que es presente l’ocasió. Si s’ha de pintar el dormitori, es pot aprofitar l’ocasió per a instal·lar els endolls i el canvi d’interruptors. Si s’ha de reformar el bany, cal muntar un terra antilliscant, canviar la banyera per una dutxa, etc.
  • No sempre cal recórrer a un professional. Hi ha obres senzilles que nosaltres mateixos, algú de la família o un parent pot dur a terme. Instal·lar una barana, col·locar agafadors al bany o fixar les estores al terra amb adhesius perquè no llisquen són operacions senzilles.
  • Cal donar explicacions. La persona gran dependent ha de rebre explicació i justificació de tot i consentir lliurement. No ho oblidem: es tracta de casa seua.
  • Convé adquirir accessoris útils. Hi ha botigues especialitzades on es pot trobar infinitat d’accessoris útils. També és possible llogar material especial, com ara llits articulats o caminadors.

Telèfon

  • Hi ha telèfons adaptats per a cecs i per a persones amb deficiències visuals (tecles amb nombres grans), i amb deficiències auditives (amb capacitat de regulació del volum).
  • Els telèfons sense fils, que es poden transportar a la butxaca per tota la casa, eviten que la persona es precipite cap a l’aparell cada vegada que es rep una trucada, amb la qual cosa disminueix el risc de caigudes. A més, permeten ser utilitzats en cas de caiguda, relliscada, desmai, etc., perquè com que els porta a sobre, la persona gran pot accedir-hi més fàcilment.
  • És important ensenyar-los a utilitzar funcions útils, com ara les memòries amb els nombres més freqüents per no haver de marcar-los cada vegada, o la funció de mans lliures per a parlar sense despenjar el telèfon.
  • També es poden instal·lar diversos terminals a la casa de forma que siguen fàcilment accessibles.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions