Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Sistemes de descans : Una elecció molt personal

Un equip de descans ha de combinar els elements que el formen de la manera més indicada per a qui hi descansarà

Elements que formen un sistema de descans

Matalàs

Ha de presentar el grau de fermesa suficient per a adaptar-se a les forces que hi incideixen.

De molls.

/imgs/20041001/img.informe.02.jpg És el matalàs per excel.lència dels espanyols (representa el 60% del mercat). Ofereix graus de fermesa diferents segons el reforç dels molls, i s’hi combinen els elements tradicionals del descans: elasticitat, aportada per l’element metàl.lic, i amortiment, aconseguit gràcies a les seues capes i als farciments de cotó, de llana o de qualsevol dels altres materials que s’utilitzen habitualment.

 • Avantatges: Permet la transpiració, fonamental per a un bon descans i per a mantenir la temperatura ideal del cos.
 • Inconvenients: Manca de compressió per poder cedir a les distintes pressions que hi exerceix el nostre cos. A més, els molls van cedint i tendeixen a enfonsar-se en el centre, fet que comporta una postura incorrecta del cos.

Tipus.

 • /imgs/20041001/img.informe.03.jpgMolls independents: Nucli constituït per molls metàl.lics independents units entre si per fils d’acer. Els molls són més amples als extrems que al centre i la fermesa augmenta progressivament en pressionar-los. Variant el gruix o el nombre de molls es poden crear zones de diferent resistència per a adaptar-se al cos.
 • /imgs/20041001/img.informe.04.jpgMoll continu: Nucli constituït per una xarxa de fil metàl.lic recobert de diverses capes d’escuma, cotó o llana. Es poden crear zones ergonòmiques de diferent resistència, i ofereix una estabilitat més alta, ja que reparteix els esforços no tan sols superficialment, sinó també en el nucli de la carcassa.
 • /imgs/20041001/img.informe.05.jpgMolls en bosses: Nucli constituït per molls independents amb forma cilíndrica dins d’unes bosses de material tèxtil, que permet una perfecta diferenciació de les àrees individuals en els llits de matrimoni.
  Preu: Entre 180 i 700 euros.

De làtex.

/imgs/20041001/img.informe.06.jpgAquest material presenta característiques molt interessants per a la fabricació de matalassos i coixins. Els àcars no nien en el làtex i és la millor alternativa per als llits articulats. Posseeix una elasticitat elevada, és a dir, recupera ràpidament les dimensions i la forma original després de ser sotmès a esforços. Té una estructura formada per milions de fils de cautxú que permet que l’aire hi entre i en surta amb facilitat en cada moviment. Aquests matalassos representen ja el 15% del mercat.

 • Avantatges: S’ajusta perfectament al cos i a les articulacions. Són més duradors que els matalassos de molls.
 • Inconvenients: El preu. No eliminen bé la transpiració. Hi ha persones al.lèrgiques al làtex.

Tipus.

 • Làtex natural: Nucli fabricat per un 85% de làtex procedent de l’arbre del cautxú, i un 15% sintètic, obtingut del petroli. Làtex sintètic: Nucli fabricat a partir del petroli. Amb l’ús s’aixafa menys que el làtex natural i dura més.
  Preu: Entre 300 i 1.800 euros.

D’escuma.

/imgs/20041001/img.informe.07.jpgEls més coneguts són els de poliuretà i n’hi ha de diferents qualitats. Les escumes molt barates no són gens recomanables (s’enfonsen amb el pes, no transpiren i donen calor). Copen el 25% del mercat.

 • Avantatges: S’adapta al perfil del cos. Indicat per a fins ortopèdics (tempur).
 • Inconvenients: No permet bé la transpiració. El seu preu elevat (tempur).

Tipus:

 • Poliuretà viscoelàstic (Tempur): Nucli format per una escuma viscoelàstica de tipus gel que canvia de forma sota la combinació de la pressió i la temperatura del cos.
 • /imgs/20041001/img.informe.08.jpgEscuma d’alta densitat (més de 35 kg/m3): Format per una peça de material sintètic (polièster, poliuretà o d’alta intensitat) coberta d’una doble funda. Pel que fa a l’ergonomia, és semblant al matalàs de molls. Perd fermesa amb l’ús.
 • /imgs/20041001/img.informe.09.jpgEscuma de baixa densitat (menys de 35 kg/m3): Coneguda com goma escuma, està format per una sola peça de material sintètic coberta per una funda. Per a ús ocasional en sofàs llit, bressols, etc.
  Preu: Entre 250 i 1.200 euros.

Base o somier

Es on s’assenta el matalàs i té una gran importància i influència en el descans. És fonamental que forme un conjunt indivisible amb aquell. Una bona base garanteix una columna vertebral sana i sense problemes, n’afavoreix la posició correcta i manté el matalàs en les condicions adequades. S’ha d’elegir en funció de les necessitats de cada persona.

 • /imgs/20041001/img.informe.10.jpgSomier de làmines. Conjunt de làmines de fusta que ofereix una adaptabilitat més gran a les formes i el pes del cos. És la base ideal per a un matalàs de làtex, ja que en permet una ventilació correcta.
  Es pot combinar amb: tot tipus de matalassos. Els de làtex i escuma transpiren millor.
  Preu: Entre 100 i 300 euros.
 • /imgs/20041001/img.informe.11.jpgSomier articulat. Manual o elèctric, indicat per a persones amb problemes de circulació a les cames (s’alça la part dels peus), de respiració (permet elevar la part sobre la qual se sustenta el cap) o per als qui solen llegir o veure la televisió des del llit.

  Es pot combinar amb: matalassos de molls en bosses, de làtex i de tempur.
  Preu: Entre 800 i 1.400 euros.
 • /imgs/20041001/img.informe.12.jpgCanapè. Més pràctic que saludable, perquè impedeix la ventilació correcta del matalàs, resulta imprescindible moltes vegades per problemes d’espai a les cases, ja que alguns models s’obren (abatibles o amb calaixos) i en l’interior es poden guardar molts objectes i efectes. Indicacions: Matalassos de molls.
  Preu: Entre 400 i 700 euros.

Coixí

Els experts coincideixen a assenyalar que l’elecció del coixí és molt personal. També insisteixen que quan es canvia de matalàs i de base, el més probable és que també s’haja de fer el mateix amb el coixí. El motiu és ben senzill: la curvatura de la nostra esquena en el llit nou serà diferent, i perquè descansem amb la columna vertebral recta necessitarem trobar un coixí que respecte la posició de descans adequada.

 • De plomes. Es modelen al gust de cada persona. Però tenen un inconvenient: com que amb el cap fan una mena de nínxol, donen més calor.
 • De làtex. Molt adaptables a la forma i el pes del cap. Els més cars. Preu: Entre 45 i 70 euros.
 • De fibres de polièster. N’hi ha de gran qualitat, amb un efecte semblant als de les plomes, que es renten sense problema, i altres de pitjors, que es queden atapeïts en rentar-los. Des de 10 euros.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions