Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a conèixer la situació de la fam al món i com afecta els nens : Una de cada nou persones al nostre planeta passa gana

795 milions de persones al món no disposen d'aliments suficients per a portar una vida saludable i activa, 216 milions menys que el 1990

Balanç: compromisos i realitat

Compromisos internacionals
/imgs/20151101/africanas.jpg

El 2015 és un any per a fer balanç i comprovar si s’han complert els dos compromisos internacionals en la lluita contra la fam.

El primer es va concretar el 1996 a Roma en la Cimera Cim Mundial sobre l’Alimentació (CMA). Representants de 182 governs es van comprometre a “eradicar la fam en tots els països, amb l’objectiu immediat de reduir el nombre de persones desnodrides a la meitat del seu nivell actual no més tard de l’any 2015”.

El segon es refereix al primer Objectiu de Desenvolupament del Mil.lenni (ODM 1), acordat el 2000 per 189 nacions. Entre les seves metes hi havia la de “reduir a la meitat la proporció de persones que pateixen de fam l’any 2015”.

Objectius incomplerts

795 milions de persones al món no disposen d’aliments suficients per a portar una vida saludable i activa. Això significa que una de cada nou persones passa gana al nostre planeta. És una de les conclusions principals de l’informe “Estat de la inseguretat alimentària al món 2015”, publicat per la FAO, la WFP i la FIDA (Fons Internacional de Desenvolupament Agrícola).

En línies generals, no s’han complert els objectius internacionals establerts. Des de 1990, el nombre de persones que passen gana al món ha disminuït en 216 milions (llavors, la xifra s’elevava a més de 1.000 milions). A més, si es deixa d’una banda la dada bruta i es té en compte el percentatge, la proporció de persones subalimentades respecte de la població (cosa que anomenen prevalença de la subalimentació) s’ha reduït del 19% el 1990 fins a l’11% de les estimacions entre el 2014 i el 2016.

Els factors que, segons l’informe, han impedit uns resultats millors tenen a veure amb qüestions econòmiques (la volatilitat dels preus dels productes, l’encariment general dels aliments i de l’energia, les taxes creixents de desocupació i les recessions econòmiques globals del final de la dècada de 1990 i dels anys posteriors a 2008), climàtiques (fenòmens meteorològics extrems i catàstrofes naturals cada vegada més habituals) i polítiques (la inestabilitat política i els conflictes civils han provocat un augment sense precedents de persones desplaçades).

Tanmateix, cal tenir en compte que malgrat l’augment de la població mundial en 1.900 milions de persones, la prevalença de la subalimentació s’ha reduït un 42% a tot el món i un 45% als països en desenvolupament.

En aquest sentit, mereixen un esment destacat la Xina i l’Índia, com a països grans i molt poblats. Per si sols, representen el 81% de la reducció total del nombre de persones subalimentades de les regions en desenvolupament entre el 1990 i el 2015. I només la Xina suposa gairebé dos terços del total: va passar dels 289 milions de persones amb gana entre el 1990 i el 1992 als vora 134 milions de les estimacions entre el 2014 i el 2015.

Proporció de persones amb fam

MapaCA

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions