Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

La gestió de les immobiliàries a examen: se'n van visitar 56 en 14 ciutats : Un servei acceptable, però ple de deficiències i irregularitats

Gairebé totes accepten diner negre, les que venen HPO ho fan a preus de mercat lliure i més de la meitat no informen bé de la comissió que cobren

Com es va fer l'estudi?

Tècnics de CONSUMER van visitar durant el mes de desembre passat 56 immobiliàries en 14 ciutats espanyoles. A cada immobiliària es van fer dues visites com a client fictici, una de compra i una altra de venda. Cada visita va durar entre mitja hora i una hora i mitja. En total, s’han analitzat 112 gestions immobiliàries. Es van estudiar un total de 29 variables, 10 de relacionades amb la venda i 19 amb la compra d’habitatge. Per a l’anàlisi global de les dades, les variables comunes en la compra i en la venda s’han unit resultant un total de 14 de variables repartides en tres blocs. Les variables estudiades van sorgir, fonamentalment, de l’assessoria d’experts en temes immobiliaris i del Decret 3248/1969 que descriu les obligacions dels API o agents de propietats immobiliàries. Les notes finals obtingudes per cada variable estudiada i per cada ciutat són mitjanes sorgides després d’una ponderació (importància, mesura en percentatge de cada variable a la nota final) establerta per CONSUMER. Per a més informació, vegeu els gràfics que resumeixen l’estudi.

Diner negre i HPO

Es va comprovar si les immobiliàries intervenen amb diner negre dels seus clients (si accedien a escripturar els habitatges per menys diners del preu estipulat, evitant així a l’usuari el pagament d’impostos i altres despeses corresponents a la quantitat no escripturada) tant en la compra com en la venda, i si el preu al que venen els habitatges de protecció oficial (HPO), quan en disposin, és inferior o no al dels habitatges de mercat lliure. Els HPO estan subjectes a certs preus i condicions de temps (termini transcorregut des que es van construir), estipulades per l’Administració.

Transparència informativa

Es van analitzar tres variables. En informació sobre la conjuntura del mercat, es va demanar als comercials assessorament tècnic sobre si és un bon moment per comprar o vendre habitatge, entenent que la resposta hauria de ser una exposició breu sobre els preus (estat actual i evolució o expectatives), condicions econòmiques (tipus d’interès dels crèdits hipotecaris) i tendències del mercat immobiliari. Quant a la transparència en l’oferta d’habitatges de les immobiliàries, es va comprovar si els comercials informen des del primer moment de tots els habitatges que disposen que s’ajusten a la zona i les característiques sol·licitades pel client. Finalment, en informació sobre la comissió cobrada per la gestió de la venda, es va comprovar si s’informa de forma clara i precisa de la seva quantia i del fet que aquest import suporta el seu IVA corresponent (16%). A més, s’ha inclòs la informació de les immobiliàries on no s’exposava de forma clara la comissió que anava a càrrec del comprador, amb la qual cosa el client venedor no era informat del preu últim al que vendria el seu habitatge.

Qualitat del servei

Aquest bloc s’ha dividit en quatre apartats. En coneixement de la realitat immobiliària s’han analitzat dues variables relacionades amb la compra d’habitatge, que reten compte del major o menor coneixement que els comercials tenen sobre la realitat immobiliària de la seva ciutat: l’exposició (quantitat i qualitat d’informació) sobre les característiques tant dels habitatges exposats com de les de la zona en qüestió i, d’altra banda, el coneixement dels aspectes socioculturals i d’infraestructures i equipaments d’aquesta zona de la ciutat.

L’apartat d’assessorament comercial engloba aquestes qüestions: informació sobre possibles ajuts o subvencions, assessorament sobre les despeses a suportar en la compra i venda d’un pis i els mecanismes desplegats per la immobiliària per vendre el pis proposat.

El tercer bloc, tracte personal, es compon de quatre aspectes: l’interès prestat, l’actitud adoptada, l’amabilitat en el tracte i l’atenció i servei ofert pel comercial al client.

Al quart apartat, resposta a les necessitats del client, s’han analitzat quatre variables. Les dues primeres afecten la resposta oferta per la immobiliària a les necessitats del comprador, és a dir, si respon als requeriments del client en termes de característiques i preu de l’habitatge que aquell busca. Es va considerar positiva la iniciativa pròpia d’oferir, a més dels habitatges les característiques dels quals s’ajustessin perfectament a les plantejades pel client, d’altres que, per qualsevol motiu, també li poguessin interessar. En tercer lloc, s’ha valorat la qualitat de les solucions aportades finalment per la immobiliària als problemes o necessitats plantejats pel client en la compravenda. I, finalment, s’ha comprovat com era (quantitat, qualitat, precisió i detall, presentació…) la informació escrita facilitada per les immobiliàries, entenent com a bàsica la que descriu les característiques i preus dels habitatges per les que l’usuari ha mostrat interès, independentment del suport que la immobiliària utilitzi (fitxa impresa, fullet, foli escrit a mà…).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions