Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Sauna i bany turc : Un ritual plaent i beneficiós

Per a treure'n el màxim profit i evitar possibles riscos cal conèixer-ne molt bé el funcionament

Sauna

/imgs/20050301/informe02.jpg
La sauna es caracteritza per una calor seca que oscil.la entre 80 ºC i 100 ºC i una humitat relativa molt baixa, que no arriba al 15 %. Els banys de sauna es prenen en cambres hermètiques de fusta, amb grades per poder-hi descansar -com més amunt, més calor-, en les quals la temperatura s’obté escalfant dins d’un receptacle pedres no arenoses que, alimentades per unes resistències elèctriques, arriben a la incandescència.

Beneficis

 • Exercita el sistema cardiovascular. L’alta temperatura fa que augmente el metabolisme muscular i vigoritza el cor gràcies al fet que la calor dilata els vasos capil.lars i n’incrementa el ritme cardíac.
 • Elimina toxines. Obre els porus i contribueix a netejar la pell d’impureses. A través de la sudoració, l’organisme elimina, entre altres “productes residuals”, metalls pesants (plom, mercuri, zinc, níquel, cadmi…), alcohol, nicotina i sodi.
 • Millora la respiració. Ajuda a aclarir les vies respiratòries. Fa més fluida la mucositat que puga haver-hi als bronquis. En cas de catarros o refredats, després d’una sessió es notarà una gran milloria. Està comprovat que els pacients amb malalties pulmonars obstructives en milloren transitòriament les funcions pulmonars.
 • Millora les malalties articulars. La combinació de calor corporal, milloria de la circulació, emissions d’endorfines i escalfament de les articulacions rígides alleuja el dolor i les molèsties. Un cos calent és menys sensible al dolor. Exerceix un efecte positiu sobre el sistema locomotor i l’estat psicoemocional, a més d’alleujar el dolor artrític.
 • Prepara el cos per a altres tractaments terapèutics i estètics. Després d’una sauna, l’estat de la pell i dels músculs és ideal per a sotmetre’s a una sessió de massatge o a qualsevol tractament que incloga l’aplicació d’algun tipus de productes (cel.lulitis, obesitat, hidratació de la pell en profunditat…).
 • Altres aplicacions. Ajuda a recuperar els músculs i l’organisme després de l’exercici, redueix la cel.lulitis i les adipositats. A més, és beneficiós en cas de torçades, neuràlgies, espasmes musculars, rigidesa articular i en general malalties osseomusculars.

Bany turc

El bany turc o de vapor, també anomenat hammam (‘bany’, en àrab), es practica des de fa mil.lennis. Es tracta d’un bany de calor humida en què la temperatura no és uniforme; al terra hi ha entre 20 i 25 graus, a un metre i mig hi ha uns 40 graus i a l’alçada del cap n’hi ha 50. A més, presenta una humitat relativa del 99 %, que produeix la clàssica “boira”.
En aquests habitacles la calor és generada gràcies a l’aigua calenta que circula a través de canonades i radiadors ubicats a les parets de les sales.


Beneficis

 • La calor a què és sotmès l’organisme l’obliga a accelerar les funcions metabòliques: augment de ventilació, acceleració de la circulació sanguínia i estimulació dels sistemes nerviós i hormonal, fet que produeix una millora general de la salut.
 • Permet una millor oxigenació i revitalització dels teixits. Ajuda a retardar el procés d’envelliment de la pell.
 • El vapor produeix una dilatació dels porus equilibrada i procura una transpiració abundant que, a més d’eliminar toxines i impureses, estimula la circulació sanguínia.
 • Amb la dilatació dels porus de la pell, el vapor permet una neteja profunda i duradora que deixa l’epidermis llisa i vellutada.
 • Des d’un punt de vista terapèutic el bany turc humiteja les vies respiratòries, és expectorant en cas de refredat, tos i ronquera. A més, ajuda a combatre la bronquitis, la sinusitis i altres afeccions de tipus respiratori.
 • Els pulmons i tot el sistema bronquial augmenten la capacitat d’intercanvi d’oxigen i ventilació general.
 • Contribueix a la neteja dels genitals femenins, vulva i vagina, i facilita la secreció del fluix vaginal. Les dismenorrees o menstruacions doloroses són sempre alleujades per l’acció de la calor.
 • Relaxa el sistema nerviós, per tant, té resultats molt beneficiosos per a totes les persones que sofreixen d’estrès, ansietat, depressió, etc.
 • Indicat per als adolescents amb acne i per als homes, perquè allisa i suavitza la pell, cosa que els facilita l’afaitada.
 • És menys estressant per a l’organisme que la sauna, tot i l’efecte psicològic d’aclaparament que produeix la ‘boira’.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions