Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Un per a cada conductor

Cada sistema de subjecció, a examen

Cadenes de ferro convencionals

Recomanat per a:

conductors que, encara que no viuen en zones excessivament fredes, necessiten el sistema més eficaç per a arrapar-se a l'asfalt. Ofereixen la millor relació eficàcia-preu. Aconsegueixen l'adherència gràcies a la inserció de l'anella de la cadena a la neu o el gel. Estan indicades per a unes condicions extremes de neu o gel en la calçada.

Avantantges: Són les millors en durabilitat i prestacions (adherència longitudinal) i resulten aptes per a tot tipus de conducció.
Inconvenients: No es poden muntar en certes mides de roda. El seu sistema de muntatge i desmuntatge és el més complicat de l'estudi. Una cadena mal muntada pot fer malbé el vehicle, la roda o l'asfalt.
Recomanacions: Practicar-ne la col·locació abans de sortir a la carretera. No usar-les amb l'ESP connectat i no conduir-hi a més de 40 km./h. S'han de col·locar a les rodes motrius.

Protech

/imgs/20061101/img.analisis2.protech.jpg
Autoajustables
132 euros, les cadenes de ferro més cares
La millor relació qualitat-preu de l'estudi. Les segones més pesants (8,1 quilos). Les cadenes de ferro més ràpides de muntar i fàcils de tensar per disposar d'autotensada. Les millors en adherència longitudinal.

Michelin 5MX

/imgs/20061101/img.analisis2.michelin.jpg
Doble fixació
66,42 euros
Una altra bona opció. Les més pesants de l'estudi (8,8 quilos) i les que més costen de muntar (2 min i 20 s). Bones prestacions, però s'enreden fàcilment en el muntatge. Bon comportament en adherència longitudinal.

Carpriss

/imgs/20061101/img.analisis2.carpriss.jpg
Fixació simple
20 euros, les més barates
Ocupen poc d'espai al maleter (27x29x6 cm). Les cadenes de ferro amb un comportament pitjor.

Cadenes del tipus aranya

Recomanat per a:

conductors que necessiten un sistema fàcil i ràpid d'instal·lar i que puguen assumir el sobrecost enfront de les cadenes convencionals.
El seu sistema de funcionament és semblant al de les cadenes de ferro: aconsegueixen l'adherència inserint una anella a la neu o al gel. La diferència està en la instal·lació, que en alguns productes té una part fixa ancorada a la roda que facilita i accelera el muntatge i el desmuntatge de la cadena.

Avantatges: la col·locació és més senzilla i neta que la de les cadenes convencionals. Ofereixen prestacions millors que els pneumàtics i les fundes tèxtils, però no tan bones com les cadenes convencionals.
Inconvenients: Són els sistemes més cars de l'estudi. Prou voluminoses: ocupen més espai al maleter que la resta de sistemes. No són aptes per a una conducció ràpida en corba (poden arribar a desmuntar-se de la roda). Quant a la comoditat, són les que produeixen més vibracions i soroll.
Recomanacions: no s'han d'usar amb l'ESP connectat ni conduir-hi a més de 40 km/h. S'han de col·locar en les rodes motrius.

Centrax

/imgs/20061101/img.analisis2.centrax.jpg
355 euros, les més cares
Les que ocupen més espai al maleter (67x22x23 cm). Millor tracció en pendent, pitjor adherència lateral en corba i menys vibracions que les altres cadenes del tipus aranya analitzades.

Spikes Spider Compact

/imgs/20061101/img.analisis2.spikes.jpg
305,68 euros
Els segons més pesants (8,1 quilos) i els segons més voluminosos (59,3x53x9,5 cm). Els més ràpids d'instal·lar (27 segons) i de desinstal·lar (7 segons). Segons els usuaris són difícils de desmuntar: es bloqueja el clip de seguretat. Millor comportament en acceleració, frenada i adherència lateral que les altres cadenes del tipus aranya. Les més sorolloses (78,6 decibels).

Pneumàtics d'hivern

Recomanat per a:

conductors que circulen a temperatures inferiors a 7 ºC o que residisquen en zones de muntanya i ciutats en què el gel o la neu siguen habituals a l'hivern.
Els pneumàtics d'hivern es diferencien dels convencionals perquè el seu dibuix és més retallat i profund, ofereixen un nombre més gran de laminetes per tac i la seua goma és més tova i flexible i està carregada amb sílice. Tot això li permet una millor evacuació de l'aigua, una adherència superior, una millor frenada a temperatures baixes i una motricitat superior que els pneumàtics convencionals. Es reconeixen fàcilment gràcies a les inicials M i S (en anglès "Mud" i "Snow", fang i neu) escrites en la coberta (M-S, M&S, M/S...). Molts tallers comencen a oferir un servei complet: muntar-les a principi de temporada, desmuntar-les al final de l'hivern i emmagatzemar els pneumàtics mentre no s'usen.

Avantatges: requereixen d'un únic muntatge per temporada, fet que redunda en una tranquil·litat i una comoditat més grans per al conductor. Legalment estan inclosos com a "dispositius especials" o "pneumàtics especials", per això es pot rodar amb ells quan legalment s'obliga a col·locar cadenes. La seua adherència és millor que la dels pneumàtics convencionals i que la de les fundes tèxtils, però es comporta pitjor que la resta de dispositius analitzats en els paràmetres fonamentals. Dels que generen menys soroll.
Inconvenients: Se solen vendre sense llanta, per la qual cosa és necessari un taller perquè els munte. Poca adherència en canvis de carril i bona en les corbes. Consumeixen més combustible que els pneumàtics convencionals.
Recomanacions: S'han d'instal·lar en les quatre rodes, i no sols en les motrius. Quan acaba la temporada de fred cal canviar-los pels pneumàtics convencions o es degradaran ràpidament, perquè estan elaborats amb una goma més tova.

Michelin Pilt Alpin

/imgs/20061101/img.analisis2.alpine.jpg
282,24 euros (dos pneumàtics)
Ofereix millor adherència lateral que l'altre joc de pneumàtics d'hivern, però no així en l'adherència transversal.

Bridgestone Blizzak LM25

/imgs/20061101/img.analisis2.blizzak.jpg
263,16 euros (dos pneumàtics)
Ofereix millor tracció que l'altre joc de pneumàtics d'hivern.

Fundes tèxtils

Recomanat per a:

els conductors que no preveuen necessitar aquesta classe de dispositius. L'assequibilitat del preu i la facilitat de la instal·lació els converteixen en l'equip idoni per a sortir d'un compromís.
Aconsegueixen l'adherència gràcies a la fricció: es crea una petita capa d'aigua superficial que la tela absorbeix i elimina, alhora que compacta la neu, la qual cosa fa que el cotxe es desplace. No són tan bones en adherència longitudinal però superen els altres en adherència transversal.

Avantatges: Són el sistema més barat. Les fundes ocupen poc d'espai al maleter i pesen poc. Resulten molt fàcils de muntar i desmuntar i no produeixen vibracions (les menys sorolloses: 73 decibels). El millor comportament en adherència lateral, si bé la pèrdua d'adherència no és gradual, per la qual cosa quan és perceptible pot ser massa tard.
Inconvenients: La durabilitat i les prestacions són inferiors a la resta de sistemes. No es poden utilitzar directament sobre l'asfalt, per això, per exemple, s'han de desmuntar en travessar un túnel.
Recomanacions: No conduir a més de 50 km/h i no utilitzar-les directament sobre l'asfalt. S'han de col·locar en les rodes motrius.

Fix&Go

/imgs/20061101/img.analisis2.fix-go.jpg
59,20 euros
Els menys pesants (1,8 kg). El seu muntatge és més ràpid (59 segons) que l'altra funda analitzada. No s'ajusten bé a la roda: durant les proves de tracció es va observar cert lliscament entre la funda i el pneumàtic.

Autosock

/imgs/20061101/img.analisis2.autosock.jpg
69,75 euros
Els menys pesants (1,8 kg). Ocupen el menor espai de l'estudi (25x22x7 cm). L'única que recomana conduir amb l'ESP del cotxe connectat. Durabilitat superior que l'altra funda, per estar confeccionada amb un material de més qualitat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions