Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

EROSKI CONSUMER fa una enquesta a més de 4.500 consumidors de 19 províncies espanyoles per conèixer, entre altres coses, quants diners es gastaran aquest Nadal i si la crisi els condicionarà les compres nadalenques : Un de cada quatre consumidors es gastarà menys diners aquest Nadal que el passat

Prop del 90% del pressupost de Nadal es destinarà a la compra d'aliments i regals

Un consumidor més racional

La reducció del poder adquisitiu, la taxa d’atur i la sensació general d’incertesa inciten els ciutadans a contenir la despesa nadalenca, i més encara en aquestes dates en què una gran proporció de les compres es fan de forma impulsiva. En vista d’aquest panorama, amb quin criteri faran les compres els consumidors aquest Nadal? Gairebé la meitat dels ciutadans entrevistats per EROSKI CONSUMER es proposa adquirir regals útils i pràctics. Un 37% assegura, a més, que no canviarà d’hàbits enguany i que comprarà el mateix que pel Nadal de 2009 i un 21% dels enquestats tractaran de comprar productes amb descomptes i marca blanca, i fer menys regals cars.

Un 43% dels enquestats assegura que sempre adquireix els productes amb anterioritat, especialment els barcelonins i els de La Rioja (gairebé la meitat d’ells assegura fer-ho). I per què compren amb antelació? Majoritàriament (en tres de cada cinc casos) ho fan per evitar les aglomeracions als comerços. A més, dos de cada cinc enquestats ho fan perquè consideren que els preus són més baixos que en ple Nadal.

Amb quant de temps d’antelació fan les compres? El 54% dels enquestats adquireix els productes de Nadal amb 2 o 3 setmanes d’anticipació, el 35% amb un mes o més i el 10% amb una setmana o menys. Els més previsores són els ciutadans de Las Palmas de Gran Canària (un 54% compra amb un mes o més d’anticipació), mentre que els navarresos i guipuscoans són els més mandrosos, ja que deixen per a l’última setmana totes les compres (més d’un 15% dels enquestats en les dues províncies).

Les dones, més organitzades que els homes

EROSKI CONSUMER també ha volgut saber si en el moment de fer les enquestes (entre la segona i la tercera setmana de novembre) ja s’havia fet alguna compra de Nadal: tres de cada deu entrevistats no havia adquirit cap producte encara. Tot i això, hi havia un article que sí que s’havia comprat: no eren regals ni productes d’alimentació, el que s’havia adquirit de forma majoritària era loteria. De fet, un 46% ja tenia alguna participació (prop d’un 10% deia que no en compraria), una xifra que contrasta amb l’escàs 7% que deia haver comprat els regals nadalencs i el 10% que ja havia adquirit productes d’alimentació per als dinars i sopars familiars. Per bé que, en tots dos capítols, la majoria dels enquestats considerava que encara era d’hora per comprar.

Elaborar un pressupost específic per a les compres de Nadal és un dels consells que més es repeteix per controlar la despesa. Tanmateix, el 81% dels més de 4.500 consumidors enquestats no sol fer-ho: solament un 17% l’elabora i un 2% s’ho proposarà aquest any, encara que tampoc sol fer-ho. Sevilla és la província on més persones elaboren pressupostos (un 28% dels entrevistats), mentre que a Àlaba ocorre el contrari: gairebé un 90% dels alabesos enquestats admet no fer-ho mai. Per sexes, les dones són més organitzades que els homes: una de cada cinc elabora un pressupost, mentre que solament un 15% dels homes admet fer-ho per norma. Per edats, no hi ha grans diferències: són majoria entre els menors de 45 (un 79%) i els més grans de 46 (un 83%) els qui asseguren no fer mai un pressupost per ajustar el desemborsament de Nadal.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions