Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

EROSKI CONSUMER fa una enquesta a més de 4.500 consumidors de 19 províncies espanyoles per conèixer, entre altres coses, quants diners es gastaran aquest Nadal i si la crisi els condicionarà les compres nadalenques : Un de cada quatre consumidors es gastarà menys diners aquest Nadal que el passat

Prop del 90% del pressupost de Nadal es destinarà a la compra d'aliments i regals

Pressupost: entre 200 i 600 euros

Els enquestats que van declarar mantenir el pressupost nadalenc igual que el 2009 no el modifiquen per la seva situació econòmica. El 53% assegura que la seva situació laboral no ha canviat i que, per això, no farà una despesa ni superior ni inferior en aquestes dates. D’altra banda, la pujada dels preus i de l’IVA és la causa principal (en un 68% dels casos) per la qual un 13% d’enquestats faran un desemborsament més gran en relació amb la despesa que van fer el 2009. No opina el mateix el 27%, que es gastarà menys diners aquest Nadal. Òbviament, la situació de crisi econòmica empeny molta gent a estalviar, argument escollit pel 42% dels consumidors que aquest any es gastaran menys diners. En aquest sentit, un 45% dels enquestats que retallaran el pressupost enguany ho farà de forma especial en la partida destinada als regals (llibres, roba i perfums).

El pressupost nadalenc mitjà se situa per sota dels 600 euros: una mica menys de la meitat (43%) dels 4.532 enquestats asseguren que la seva despesa oscil.larà entre els 200 i els 600 euros. Uns diners que es reparteixen entre alimentació (per als dinars i sopars familiars d’aquests dies), regals, loteria, adorns nadalencs i alguna escapada o sortida de lleure per celebrar les festes de Nadal. En concret, un de cada quatre enquestats es gastarà entre 200 i 400 euros, i un de cada cinc entre 400 i 600 euros. Tot i això, convé tenir present que un de cada quatre enquestats, a escala nacional, no ha sabut concretar quants diners es gastarà el proper Nadal.

Per províncies, els més preocupats per cuidar la butxaca per Nadal són els navarresos, cordovesos i alacantins. Al voltant del 60% dels enquestats a Navarra i Còrdova i el 56% dels d’Alacant admet que la seva despesa per a afrontar el Nadal no superarà els 600 euros. Per contra, el 28% dels murcians enquestats i el 27% dels malaguenys i dels habitants de Las Palmas de Gran Canària asseguren que el seu desemborsament se situarà entre els 600 i 1.000 euros.

Alimentació i regals, apartats en què més es gasta

/imgs/20101201/tema2.jpg
I on va a parar aquesta inversió que es fa durant els dies de Nadal? El capítol de l’alimentació s’emporta bona part dels diners que es gastaran els espanyols durant aquestes festes. Així, un 45% dels enquestats es gastarà entre 200 i 600 euros a anar al supermercat per omplir la nevera. Els regals concentren la segona major part del desemborsament dels espanyols: un 47% dels enquestats es gastarà entre 200 i 600 euros en obsequis per als amics més propers i els familiars. La contenció es reflecteix en la despesa en dinars i sopars fora de casa i en lleure (viatges, cinema, sortides nocturnes i il.luminació i adorns de Nadal): el desemborsament en aquests tots dos conceptes voreja el 3% del pressupost. En contra del que pot semblar, la despesa en loteria no destaca per ser molt alta (tan sols un 4%). De fet, un 10% dels entrevistats ha decidit que aquest any no es gastarà diners en loteria.

En aquest apartat s’han trobat algunes dades curioses: els malaguenys es troben entre els més prudents de tot el país a l’hora de sortir a menjar fora de casa i comprar loteria; mentre que els entrevistats a Saragossa es troben entre els més generosos a l’hora de gaudir del lleure nadalenc i comprar dècims. D’altra banda, els alabesos es troben entre els espanyols que més es gastaran en dinars i sopars fora de casa però entre els que menys diners dedicaran als regals. Valencians i corunyesos coincideixen en els primers llocs de l’Estat a l’hora de dedicar més diners a l’alimentació i menys a sortir a restaurants; mentre que madrilenys i asturians es troben entre els que prefereixen gastar menys en alimentació i més en lleure en el cas de Madrid, i en àpats fora de casa i regals en el cas d’Astúries. Finalment, els consumidors granadins es troben entre els que més diners inverteixen en la pròpia nevera i menys a sortir al cinema o a prendre una copa de nit.

Compres de Nadal virtuals?

Recórrer les botigues a la recerca d’aquell regal de Nadal per a un familiar o per adquirir els millors productes per al sopar de Nadal és una cosa que no ha canviat, malgrat la irrupció de les noves tecnologies. Així es desprèn de l’enquesta elaborada per la revista EROSKI CONSUMER: un ampli 87% dels més de 4.500 enquestats no farà servir Internet per a les compres de Nadal d’enguany, a penes un 4% utilitzarà la xarxa per buscar i comparar articles i solament un 9% farà les compres de Nadal en línia. Així, els més poc inclinats a usar l’ordinador per a aquesta comesa seran els malaguenys i murcians (només l’utilitzaran el 8% en tots dos casos); mentre que els consumidors enquestats a Madrid i Àlaba (un 16% en tots dos casos) i Barcelona (18%) seran els menys recelosos a navegar per la xarxa.

Les diferències són més que significatives segons l’edat de l’entrevistat, ja que entre els enquestats de 18 a 45 anys, el 14% afirma que farà servir Internet en les compres de Nadal, en comparació amb l’escàs 3% que ho farà entre la franja d’edat de més grans de 46 anys. Igual de cridaner és el percentatge d’homes que faran ús de la xarxa per Nadal (12%) enfront de les dones (6%).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions