Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta sobre hàbits d'exposició al sol, percepció de risc i etiquetatge de les cremes solars : Un de cada cinc enquestats no es protegeix mai quan s'exposa al sol en les vacances d'estiu

Un 12% no compra cremes solars i tres de cada deu no llegeixen mai la informació de l'etiquetatge

Cremes solars

Insolacions, cremades, envelliment prematur de la pell, alteracions del sistema immunitari, afeccions oculars i càncer de pell. Aquests són només alguns dels efectes adversos que pot provocar exposar-se de manera inadequada al sol. Per prevenir-los, la indústria cosmètica disposa des de fa dècades de protectors solars o fotoprotectors. Segons la “Guia de protecció solar” elaborada pel Ministeri de Sanitat i Consum, el Consell General de Col.legis Oficials de Farmacèutics i l’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer), els fotoprotectors han d’incloure unes indicacions obligatòries i també en l’etiquetatge han de contenir esments específics que en reflecteixen l’eficàcia: els índexs de protecció solar. Aquestes indicacions, juntament amb frases sobre les instruccions d’ús i els advertiments en la utilització, suposen una informació important per al consumidor que ha de tenir en compte tant a l’hora de triar el producte més adequat com per a utilitzar-lo correctament.

Però els enquestats llegeixen i entenen la informació que s’indica en les etiquetes d’aquest tipus de productes? En primer lloc, un 12% dels enquestats van assegurar no comprar habitualment cremes solars. Destaca que siguin els homes principalment (un 19%, davant del 6% de dones), amb una edat superior als 65 anys (un 29% d’aquest col.lectiu) i pertanyents al quart fototip (un 25%).

Un altre 60% dels enquestats llegeix la informació que s’indica en l’etiquetatge dels productes solars que adquireixen, però un 28% no ho fa mai. Per sexes, són més els homes que confessen no llegir mai les dades de l’etiqueta (un 32%, contra el 24% d’elles) i els joves d’entre 16 i 24 anys (un 54% d’ells).

Entre els qui compren productes solars i llegeixen la informació de les etiquetes, un 29% confessa que mai no es fixa en els components del producte. En canvi, en la resta d’informació sí que ho fan: un 88% para atenció a la descripció sobre com i on actua el producte (és a dir, hidratació, protecció immediata, protecció de rajos UVA, etc.), el 91% examina els consells d’ús i el 94% mira el grau de protecció de la crema.

Un de cada quatre enquestats confessa que alguna vegada ha utilitzat crema solar caducada. Els més descurats en aquest sentit són els joves d’entre 16 i 24 anys en més gran manera (un 25%, enfront del 16% dels enquestats amb 65 anys o més). Però, en el moment d’adquirir el producte, quins aspectes prenen en consideració? I és que segons la “Guia de protecció solar”, per triar un fotoprotector cal tenir en compte una sèrie de factors, com ara a qui va dirigit, la zona d’aplicació, el tipus de pell, l’altitud del lloc, l’hora del dia i un llarg etcètera.

Els enquestats que compren crema solar sempre tenen en compte els aspectes següents: un 61%, a qui va dirigit (adults, nens o gent gran); un 55%, la zona d’aplicació (cos, cara, calba, etc.); un 43%, les característiques de la pell, els ulls, els cabells i la capacitat per bronzejar-se; un 22%, l’hora del dia en què s’exposarà al sol, el tipus de superfície que serà (aigua, herba, neu o sorra) i l’estació de l’any; i un 15%, l’altitud del lloc on prendrà el sol.

Piles de crema

/imgs/20130601/tema2.jpg
El sol s’ha de prendre amb totes les precaucions per protegir la salut de la nostra pell. Per això és molt recomanable utilitzar els fotoprotectors indicats per a cada tipus de pell i sobretot, reduir els temps d’exposició. L’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia aconsella:

 • Limitar el temps al sol, sense importar l’hora o l’estació de l’any. Tenir una cura especial en les zones a grans altituds i en latituds tropicals, on les radiacions són més freqüents. Mantenir-se a l’ombra sempre que sigui possible.
 • No fer ombra sinó buscar-la. Si l’ombra que es projecta és més petita que nosaltres, tenim més probabilitats de cremar-nos. Els rajos del sol són més freqüents i la possibilitat de desenvolupar una cremada solar és més gran entre les 12 hores i les 4 de la tarda.
 • Aplicar-se un protector solar d’ampli espectre amb un Factor de Protecció Solar (FPS) mínim de 15 quan s’estigui exposat al sol (activitats a l’aire lliure). Aplicar-se la pantalla solar 20 o 30 minuts abans de sortir a l’aire lliure, per tenir temps d’absorbir-la.
 • Tornar a aplicar-se el protector solar cada dues hores quan se sigui en un espai exterior, fins i tot en dies ennuvolats. Si una part del producte s’ha eliminat per la suor o per eixugar-se amb la tovallola, cal tornar a aplicar-se el producte.
 • Portar roba protectora com ara pantalons llargs i camises amb màniga llarga. Com més gruixut sigui el teixit i més fosc el color, més protecció.
 • Portar barret i ulleres de sol a l’exterior. El barret ha de ser d’ala ampla per protegir àrees exposades com el coll, les orelles, la calba i la cara. Les ulleres de sol han de tenir protecció UV.
 • Evitar les superfícies reflectores que poden arribar a reflectir fins al 85% dels rajos solars, cosa que s’aconsegueix fins i tot a l’ombra i que provoca cremades i lesions en la pell descoberta.
 • Evitar l’exposició al sol dels nadons.
 • Protegir els nens. Minimitzar la seva exposició al sol i aplicar protector solar als nens de 6 mesos o més.
 • L’efecte perjudicial del sol és acumulatiu, per això és important evitar les cremades solars durant la infància.
 • Alerta amb els medicaments que poden induir fotosensibilitat. Cal consultar el metge o el farmacèutic.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions