Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta sobre hàbits d'exposició al sol, percepció de risc i etiquetatge de les cremes solars : Un de cada cinc enquestats no es protegeix mai quan s'exposa al sol en les vacances d'estiu

Un 12% no compra cremes solars i tres de cada deu no llegeixen mai la informació de l'etiquetatge

El sol no encisa tothom

A un 41% dels entrevistats, no els agrada prendre el sol; a un 33%, només de vegades; i a un 26%, els encanta. Per sexes, a ells els agrada en una proporció inferior que a elles. Així i tot, només un 18% sol prendre el sol habitualment.

Entre les persones que asseguren prendre el sol habitualment o de vegades, un 14% comencen a fer-ho a l’abril; al maig, un 25%; al juny, un 29%; i al juliol, un 23%. Com és lògic, la diversitat del temps meteorològic a les comunitats autònomes provoca diferències apreciables. Mentre que a Andalusia, les Illes Balears i Catalunya la majoria comença a prendre el sol al maig, a la Comunitat Valenciana, Galícia, Navarra i el País Basc ho fan un mes després. A Castella-la Manxa i a la Comunitat de Madrid, opten per començar al juliol.

Més a l’estiu

/imgs/20130601/tema3.jpg
L’estiu és l’època en què més persones entrevistades s’exposen al sol: el 83% ho fa durant les vacances i els dies festius, i el 64% la resta de dies de l’estació. Els més grans de 65 anys entrevistats són els qui en menys proporció descobreixen el cos als rajos solars en aquesta època. Com a curiositat, per comunitats destaquen els gallecs (prenen més el sol) i els balears i andalusos (ho fan menys).

Les parts del cos que més lluïm al sol a l’estiu són la cara, els braços, les cuixes i cames i les mans. Els experts recomanen no estar sota el sol durant gaire temps. La proporció més alta dels enquestats assegura exposar-s’hi entre 1 i 2 hores durant l’estiu (un terç) o no més d’una hora (un 22%). I quan? La meitat dels enquestats trien el matí, de 10.00 a 12.00 hores, per exhibir-se al sol durant l’estiu, i dos terços també s’hi exposen a la tarda a partir de les 16.00 hores. Amb tot, un de cada tres també ho fa entre les 12.00 i les 16.00 hores, malgrat el perill que comporta fer-ho, ja que la intensitat de radiació solar és màxima en aquest horari.

La protecció, l’assignatura pendent

I el més important, utilitzen algun tipus de protecció quan s’exposen al sol? A l’estiu, un 19% confessa no protegir-se mai durant les vacances i els dies festius, una proporció que augmenta fins a dos de cada cinc la resta del temps. Fora del període estival es protegeixen encara menys: en les vacances i els dies festius mai no ho fan tres de cada cinc i la resta del temps, tampoc gairebé set de cada deu.

Per sexes, són majoria els homes entre els que no es protegeixen, especialment a l’estiu, època en la qual doblen la proporció de dones que confessa no protegir-se mai. D’altra banda, els entrevistats de 16 a 24 anys tampoc no ho fan en més gran manera, tant a l’estiu com la resta de l’any.

Per contra, els que sí que prenen precaucions utilitzen diversos sistemes per fer-ho. Els més generalitzats són la crema protectora solar (nou de cada deu) i les ulleres de sol (set de cada deu a l’estiu i un de cada dos la resta de l’any). A l’estiu, la meitat assegura utilitzar habitualment un factor molt alt de crema solar (entre el 30 i el 50), i dos de cada cinc la resta de l’any. No obstant això, en aquesta època, augmenta la proporció d’aquells que n’utilitzen un d’inferior a 15: un 14% en les vacances i un 24% la resta del temps. Els més propensos a utilitzar aquest factor són els homes i els joves d’entre 16 i 24 anys.

Per tipus de pell, els qui es protegeixen en més proporció amb un factor inferior a 15 són els que pertanyen als fototips tercer i quart. Amb tot, encara que la seva pell sigui més fosca i no es cremin amb tanta freqüència, no és recomanable utilitzar un FSP inferior a 15.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions