Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: “Apps” d’escaneig d’aliments: l’expert del mòbil no és tan fiable

FER LA COMPRA AMB EL MÒBIL PER A COMPROVAR LA QUALITAT NUTRICIONAL DELS ALIMENTS ABANS DE FICAR-LOS AL CARRO ÉS UNA MODA QUE ESTÀ CADA VEGADA MÉS ESTESA. AMB L’AJUDA D’UN EQUIP DE NUTRICIONISTES I TECNÒLEGS, AVALUEM L’EFICÀCIA D’AQUESTES EINES.

Open Food Facts

El 2012, el programador francès Stéphane Gigandet llançava aquesta “Wikipèdia dels aliments”: una base de dades col·laborativa, editada i finançada per voluntaris, sobre més de 800.000 aliments. L’aplicació és una versió simplificada d’aquest projecte.

  • Preu: gratis
  • Descàrregues: més de 500.000 descàrregues a Google Play
  • Valoració mitjana dels usuaris: 3,9 / 5
  • Valoració mitjana dels experts: 2,6 / 5

Com funciona?

La valoració d’aquesta aplicació es fa mitjançant el sistema Nutri-Score: una escala de cinc lletres i colors que representa la qualitat nutricional d’un aliment. Va des del color verd (A) per als productes més saludables fins al taronja fosc (E), per als menys bons. A més, ofereix informació sobre els nivells nutricionals del producte per 100 grams en greix, greix saturat, sucres i sal. Com les dues anteriors, Open Food Facts també aporta informació sobre els additius. En aquest cas, enllaça individualment i redirigeix a la classificació d’aquest component segons l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) i l’EFSA. També dedica un apartat a la petjada ecològica del producte, ja que informa tant dels materials i el lloc de la fabricació de l’envàs com de la procedència de l’aliment. En alguns productes s’afegeix més informació: marques, al·lèrgens o etiquetes (“bio”, sense glútens, vegans…).

Finançament. Es declara sense ànim de lucre i es finança amb les donacions de voluntaris.

Els experts n’opinen

El millor. “El més positiu és que fa servir un criteri objectiu, publicat i d’una entitat oficial (Santé Publique France): si qualsevol consumidor agafa els criteris Nutri-Score i es posa a calcular la valoració d’un producte, obtindrà una valoració única i no interpretable, que serà la mateixa que dona l’aplicació”, assegura Beatriz Robles. A més, tots coincideixen a afirmar que és una aplicació útil per a comprar productes de la mateixa categoria. “I les dades són obertes, així que es poden corregir fàcilment”, afegeix Del Caño. “Disposa d’una base de dades de productes mundial i molt àmplia”, reconeix Saavedra.

Beatriz Robles recomanaria aquesta aplicació a “consumidors amb un coneixement nutricional mitjà, que coneguin el sistema Nutri-Score”. I Miguel Ángel Lurueña l’aconsella “només per a comparar productes de la mateixa categoria”.

El pitjor. Un dels seus punts febles és el de càlcul de Nutri-Score. “Com que és una aplicació col·laborativa, algunes valoracions no estan ben calculades”, afirma Robles. “A més, hi ha productes en els quals el sistema Nutri-Score pot despistar. Per exemple, la fruita seca o l’oli d’oliva (que són saludables, però amb la classificació d’aquesta aplicació poden semblar insans) o refrescos sense sucre, que no es poden qualificar de saludables, però que obtindrien una bona puntuació”, postil·la Lurueña. En aquesta mateixa línia opina Del Caño: “M’agradaria que oferís més informació. Nutri-Score és útil per a comparar productes de la mateixa categoria, però no per a veure com són en exclusiva. Per exemple, trobem que Coca-Cola Zero i un Actimel tenen la mateixa qualificació”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions