Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: “Apps” d’escaneig d’aliments: l’expert del mòbil no és tan fiable

FER LA COMPRA AMB EL MÒBIL PER A COMPROVAR LA QUALITAT NUTRICIONAL DELS ALIMENTS ABANS DE FICAR-LOS AL CARRO ÉS UNA MODA QUE ESTÀ CADA VEGADA MÉS ESTESA. AMB L’AJUDA D’UN EQUIP DE NUTRICIONISTES I TECNÒLEGS, AVALUEM L’EFICÀCIA D’AQUESTES EINES.

Yuka

Aquesta aplicació la va crear el francès François Benoit, un pare de família que buscava de quina manera es podia fer accessible la informació sobre l’etiquetatge. És molt popular a França, amb més de 10 milions d’usuaris.

  • Preu: gratis / 14,99 € a l’any la versió prèmium
  • Descàrregues: més de 5 milions a Google Play
  • Valoració mitjana dels usuaris: 4,5 / 5
  • Valoració mitjana dels experts*: 1,5 / 5

Com funciona?

Yuka avalua aliments i cosmètics. Pel que fa a l’anàlisi nutricional, després d’escanejar el codi de barres, l’eina puntua cada producte sobre 100, a partir de tres criteris:

  • 60% de la nota: la qualificació en Nutri-Score.
  • 30% de la nota: penalitza la presència d’additius basant-se en informes de l’Autoritat Europea per a la Seguretat dels Aliments (EFSA), l’agència francesa de seguretat sanitària (ANSES), el Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer (CIIC) i altres estudis independents.
  • 10% de la nota: valora en positiu si el producte té l’etiqueta ecològica europea. Aquest segell no sempre garanteix que el producte ha complert tots els criteris d’una producció sostenible.

Quan el producte suspèn, l’aplicació proposa alternatives més ben avaluades. Finançament. Segons la companyia, procedeix de la quota anual de 15 € de les subscripcions prèmium i dels 59 € del Programa Nutrició –només disponible a França–, per mitjà del qual ofereix coneixements sobre alimentació, receptes i accés a nutricionistes.

Els experts n’opinen*

El millor. “Atorga una valoració numèrica que pot ser còmoda per al consumidor perquè li és fàcil d’interpretar”, opina Beatriz Robles. “Tanmateix, això és una arma de doble tall, perquè si els criteris no es basen en l’evidència científica, aquesta nota per si mateixa té poca validesa, però l’usuari no hi apreciarà els matisos”, afegeix.

El pitjor. “Tot i que una part de la nota es basa en Nutri-Score, no mostra la qualificació que s’obtindria amb aquest sistema”, afirma Miguel Ángel Lurueña.“A més, aquesta eina necessita un ajustament millor perquè algunes puntuacions no són correctes”, indica Laura Saavedra. Tots els experts coincideixen en els dos punts febles: la valoració positiva dels productes “bio” i la classificació dels additius. “Cap dels dos aporten informació que influeixi en la qualitat nutricional de l’aliment”, explica Gemma del Caño. “L’etiqueta “eco” indica que compleixen una legislació en relació amb el seu sistema de producció, però no són necessàriament més sostenibles (poden venir de l’altra banda del planeta, amb la petjada de carboni corresponent) i no hi ha cap evidència que siguin més bons nutricionalment”, apunta Robles, que afegeix: “Pel que fa als additius, la classificació ‘sense risc’, ‘risc limitat’, ‘risc moderat’ o ‘risc elevat’ ens fa pensar que hi ha additius perillosos que hem d’evitar, quan tots els que es fan servir al mercat són segurs en les dosis utilitzades i són avaluats per l’EFSA. A més, no és transparent, ja que no explica quin pes atorguen a l’opinió de l’EFSA ni el perquè d’aquesta ponderació, enfront d’estudis independents dels quals no es coneix ni qualitat ni robustesa”.

(*) G. del Caño, experta en R+D+I i qualitat de la indústria alimentària; M. Á. Lurueña, doctor en Ciència i Tecnologia dels aliments; B. Robles, dietista-nutricionista i tecnòloga alimentària; i L. Saavedra, dietista-nutricionista i tecnòloga

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions