Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Trasplantament d'òrgans : Solidaritat que regala vida

La millora en la lluita contra el rebuig i la disminució dels efectes secundaris marquen l'evolució dels trasplantaments d'òrgans donats, camp en què Espanya és líder mundial

Immunosupressors, la clau de la recuperació

/imgs/20071001/img.informe.05.jpg
El principal problema a què s’enfronta una persona receptora d’un òrgan aliè no és la cirurgia ni el desenvolupament del rebuig agut, ni tan sols les complicacions infeccioses del posttrasplantament immediat, sinó la pèrdua progressiva de la funció de l’òrgan trasplantat a mitjà termini i el desenvolupament de complicacions mèdiques relacionades amb el tractament immunosupressor. Actualment, l’esperança mitjana de vida de l’empelt després de la intervenció pot superar en alguns casos els 20 anys, però la llarga supervivència de l’òrgan trasplantat requereix que el sistema immunològic romanga frenat, ja que d’una altra forma rebutjaria l’empelt que li és aliè.

Aquest estat de supressió del sistema immunològic s’aconsegueix amb els fàrmacs immunosupressors, el desenvolupament tecnològic dels quals ha experimentat avanços enormes els últims 30 anys, i això ha permès reduir la taxa de rebuig agut al 10%. No obstant això, per bé que aquests medicaments han comportat grans millores en la prevenció i el tractament del rebuig agut, els pacients solen pagar un preu alt perquè el seu efecte no protegeix dels problemes a llarg termini, com la malaltia crònica de l’empelt.

A més, el seu ús augmenta el risc que els pacients desenvolupen infeccions, tumors, trastorns digestius, hipertensió, problemes ossis, lesions vasculars o alteracions del metabolisme dels lípids i els hidrats de carboni, que afecten la seua qualitat de vida. A fi de disminuir en un futur la incidència de tumors en la població trasplantada, ja s’estan utilitzant i desenvolupant alguns immunosupressors que tenen efectes antitumorals. A més, hi ha nous medicaments que poden permetre la individualització del tractament, evitant els fàrmacs que es relacionen amb una pitjor qualitat de vida, com els esteroides.

El primer projecte europeu d’investigació cooperativa en l’àrea de la tolerància immunològica en trasplantaments en què participa l’Organització Nacional de Trasplantaments (RISET) inclou una primera fase de cinc anys de duració (2006-2010), que té com a objectiu buscar els mecanismes biològics que permeten als pacients trasplantats evitar de forma permanent el rebuig, sense necessitat de fàrmacs immunosupressors.

La consecució d’aquesta meta ajudaria a millorar la qualitat de vida dels pacients i reduiria en més d’un 80% els alts costos sanitaris. Segons dades de l’ONT, els costos anuals de la medicació immunosupressora dels trasplantats poden oscil·lar entre els 6.000 i els 9.000 euros. Amb programes d’inmunotolerància, aquests costos es reduirien en més d’un 80%, situant-se entre 1.200 i 2.000 euros anuals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions