Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Trasplantament d'òrgans : Solidaritat que regala vida

La millora en la lluita contra el rebuig i la disminució dels efectes secundaris marquen l'evolució dels trasplantaments d'òrgans donats, camp en què Espanya és líder mundial

...i normal

/imgs/20071001/img.informe.03.jpgMalgrat els grans avanços aconseguits els últims anys en matèria de trasplantaments, especialment en aquells aspectes relacionats amb el diagnòstic i el tractament de les complicacions, hi ha aspectes molt importants que no es poden deixar de banda, com són l’alimentació, l’exercici físic, la sexualitat, la reincorporació al món laboral o les alteracions psicològiques d’aquells que han sofert un trasplantament i reprenen la seua vida habitual.

El fet de no valorar adequadament aquests aspectes, en molts casos pot comportar efectes negatius en el seu estat general de salut. Tots els trasplantats no només s’han de familiaritzar amb el tractament immunosupressor i els seus possibles efectes secundaris, sinó que també han de comprendre la importància de prevenir l’aparició d’infeccions introduint mesures adequades de cura personal, a més d’una higiene escrupolosa en el menjar i en la neteja de la llar, igual com cuidar l’alimentació (no poden prendre aliments crus) després del trasplantament. També han d’estar preparats davant les alteracions psicològiques que poden aparèixer a fi de saber afrontar-les.

Tràfic d'òrgans, una trista realitat

/imgs/20071001/img.informe.04.jpgSegons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el tràfic d’òrgans representa el 10% dels trasplantaments a tot el món. Tot i que les lleis nord-americanes i europees prohibeixen la venda d’òrgans humans, la misèria porta molts habitants de l’anomenat tercer món a vendre els seus òrgans i, fins i tot, a robar els aliens. Les llegendes que parlen de xiquets desapareguts, i amb ells els seus òrgans, és una trista realitat. Els trasplantaments són un problema creixent als estats rics ja que les llistes d’espera estan creixent molt més ràpid que els òrgans donats, la qual cosa ha fet que augmente el “turisme per trasplantaments”, ja que els pacients rics que no tenen permès comprar òrgans als seus països viatgen a l’exterior per rebre òrgans de donants pobres. Els ronyons són l’òrgan més demandat (10.000 per any) en un mercat negre en el qual els pobres reben petites sumes de diners a canvi de les seues donacions, que es venen a pacients amb un alt poder adquisitiu.
A fi de frenar aquest mercat il·legal creixent, alguns experts advoquen per la creació d’un mercat regulat per als òrgans humans, proposta que no ha trobat suport per problemes ètics, ja que convertiria les parts del cos humà en un bé comerciable.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions