Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a 1.050 persones de 9 comunitats autònomes sobre els gestos de solidaritat en matèria alimentària : Solidaritat alimentària: tres de cada quatre enquestats l'han promogut en l'últim any

El gest més comú ha estat donar aliments (un 63% ho confirma així) i gran part d'aquests s'han destinat a Bancs d'Aliments

Dades sobre Bancs d'Aliments

Donar aliments: Bancs d’Aliments

Cada any, els Bancs d’Aliments recullen a Espanya més de 100 milions de quilos de menjar. Aquestes organitzacions sense ànim de lucre es basen en el voluntariat i busquen recuperar excedents alimentaris de la nostra societat per redistribuir-los entre les persones necessitades. Lliuren el menjar a les institucions caritatives i d’ajuda social reconegudes oficialment.

Tal com s’ha esmentat amb anterioritat, dos de cada tres enquestats asseguren haver donat aliments a una entitat sense ànim de lucre l’últim any. El 71% assegura haver-ho fet entre 2 i 5 vegades i el 83% apunta que l’última vegada que ho va fer va ser fa entre 2 i 6 mesos. Només un 13% ho va fer fa menys d’un mes: destaca el 22% dels manxecs que va assegurar fer-ho feia menys de 30 dies de realitzar l’enquesta i el 20% dels navarresos enquestats.

/imgs/20140401/voluntario.jpg
Els Bancs d’Aliments són les organitzacions a les quals els entrevistats donen aliments de manera més destacada (el 41%). Aquestes donacions es poden fer de diferents maneres: directament al Banc o per mitjà d’iniciatives conjuntes entre aquests i un altre tipus d’entitats: cadenes de distribució, esglésies, centres educatius i fins i tot amb l’Administració (normalment ajuntaments). També un 21% ho va fer directament a una ONG (normalment, Càritas o Creu Roja) i un 33% a un altre tipus d’entitats com supermercats, esglésies o parròquies i centres escolars.

Alimentació seca, el més donat

I quin tipus d’aliments donen? Els entrevistats per EROSKI CONSUMER donen principalment llegums (una mitjana de 2,7 quilos per persona), pasta (2,4 quilos), cereals (1,7 quilos), olis (1,7 quilos), llet i batuts (3,5 quilos), sucre i dolços (1,7 quilos), galetes (1,4 quilos) i conserves de peix (2,1 quilos). Només un 12% dels enquestats va apuntar que havia donat productes destinats específicament a nens (bolquers, llet en pols…), especialment els entrevistats a la Comunitat Valenciana (un 22%).

A l’hora d’adquirir els aliments destinats als Bancs d’Aliments, cal seguir una sèrie de recomanacions: entre d’altres, que siguin productes que no hagin superat la data de caducitat o de consum preferent.

Per això, es va consultar els entrevistats si en fer la compra d’aquest tipus d’aliments, es fixaven en certs aspectes: forma de conservació de l’aliment (només un 27% ho feia), visibilitat de la data de caducitat (el 61% sí que s’hi fixava), consum preferent (només el 29%) i descripció dels ingredients (amb prou feines ho feia el 8%).

Finalment, els 667 entrevistats que sí que van donar aliments l’últim any van gastar una mitjana de 18 euros en la compra d’aquest tipus d’aliments. Els qui més gastaven eren els homes enquestats (24 euros de mitjana), de 45 a 64 anys (19 euros), valencians (39 euros), treballant (23 euros) i els qui formen una llar de parella o adult amb fills (21 euros).

Com podem col.laborar

Els Bancs d’Aliments s’han convertit en entitats populars els últims anys. Aquest tipus d’organitzacions sense ànim de lucre es basen en el voluntariat i recuperen excedents alimentaris de la nostra societat per redistribuir-los entre les persones necessitades. A Espanya hi ha mig centenar de Bancs d’Aliments integrats en la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL).

Hi ha diversos mitjans per a col.laborar amb ells:

  • Donació d’aliments o recursos financers d’empreses: el més habitual és que el Banc d’Aliments s’adreci a empreses del seu entorn per sol.licitar aliments. Tot i això, també és freqüent el cas contrari i que sigui la mateixa empresa qui els ofereixi els excedents d’aliments i fins i tot recursos financers.
  • Donació de mitjans i serveis. No només es donen aliments. Hi ha empreses que, segons la seva activitat (ja sigui transport, missatgeria, etc.), presten els seus serveis als Bancs d’Aliments. D’altres donen tota mena de material d’ús habitual en magatzems i oficines (com ara fulls, embalatges, vestuari, etc.).
  • Voluntariat. Més de mil persones estan compromeses amb els Bancs d’Aliments i treballen per ajudar en la captació, l’organització i la distribució d’aliments.
  • Ajuda econòmica. Els Bancs d’Aliments també admeten ajudes i aportacions econòmiques que els ajuden a mantenir les seves infraestructures i una activitat organitzada (adquisició i lloguer d’equipament, transports, cambres frigorífiques, furgonetes, telèfons, etc.).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions