Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Establiments de bronzejament artificial : Solàriums: incompleixen la llei que els regula

Només el 8% dels centres visitats en tot el país aproven l'examen, basat en la normativa vigent

Preus, molt diferents

El preu mitjà de la sessió de raigs UVA en els 130 establiments va ser de 5 euros per sessió. La ciutat més cara va ser Sant Sebastià (6,8 euros de mitjana per sessió), seguida de Cadis, Múrcia i Alacant, amb un preu mitjà d’entre 5,9 i 6,1 euros per sessió. També per sobre de la mitjana es van situar els centres de Madrid (5,5 euros per sessió), Màlaga (5,4 euros) i Barcelona (5,2). La ciutat més barata va ser la Corunya, on el cost mitjà per exposició és de 3,4 euros. A continuació se situen València (3,6 euros) i Logronyo (3,8 euros). Altres ciutats més econòmiques que la mitjana nacional van ser Pamplona (4,2 euros de mitjana per sessió), Vitòria (4,3 euros) i Bilbao (4,6 euros). Però potser més ressenyable que aquesta diversitat de preus és la irregularitat que només en quatre de cada deu centres els preus es trobaven exposats al públic.

Prohibit anunciar efectes beneficiosos dels raigs UVA

La llei estableix que, en cap cas, els centres de bronzejament podran fer referència a efectes curatius, preventius o beneficiosos per a la salut generats per l’exposició a raigs UVA. Els establiments de bronzejament no disposen de pantalles solars per al tractament de malalties de la pell, perquè les seves màquines no tenen la capacitat tecnològica d’emetre i mesurar les radiacions convenients per a cada usuari. Són làmpades molt bàsiques que emeten radiacions de forma irregular, sobretot a mesura que augmenten el temps d’ús. Al contrari, les màquines dels hospitals sí que serveixen per a tractar malalties cutànies perquè permeten un control exacte del temps i de les dosis de radiacions, igual com un control de les variacions en l’emissió de les làmpades. Doncs bé, un de cada cinc establiments incompleix la norma, ja que publiciten missatges sobre l’ús de raigs UVA com ara que “redueix l’ansietat”, “millora els problemes d’acne”, “fa abaixar el colesterol”, “fa augmentar el fluix d’oxigen en la sang”, “fa augmentar la libido”, “produeix beneficis psicològics” o “millora el reumatisme”.

No s’han d’usar cremes de bronzejament abans de prendre raigs UVA

El professional ha d’advertir al seu client que l’ús d’acceleradors de bronzejament és desaconsellable abans de prendre raigs UVA, perquè poden contenir substàncies fotosensibilitzants que danyin la pell. La norma vigent a la Comunitat Autònoma del País Basc des de novembre del 2003 assenyala que “els centres de bronzejament no podran lliurar cap tipus de producte químic, dermatològic ni cosmètic que tinguin la funció d’accelerar el bronzejament”. I quina és la situació respecte d’això? Doncs que un 24% dels establiments visitats van oferir als clients la possibilitat d’utilitzar cremes acceleradores del bronzejament, totes sense cap filtre solar.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions