Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Analitzades les zones escolars que envolten 100 centres educatius de 10 ciutats : Seguretat vial als col.legis: acceptable

L'absència de senyals de limitació de velocitat, la falta de senyalització en accessos específics per a l'alumnat i les retencions de trànsit són les principals mancances

En transport públic

/imgs/20131101/tema2.jpg
Els usuaris dels centres educatius han de poder triar l’alternativa de transport que els vagi millor: a peu, amb bicicleta o utilitzant el transport escolar, públic o privat (el cotxe). Tanmateix, a mesura que augmenta la distància, es van restringint les possibilitats d’anar a peu i es van imposant unes altres.

En primer lloc, es va parar atenció als mitjans de transport urbà públics. En gairebé una de cada cinc zones escolars estudiades no es van trobar parades situades prop dels voltants del col.legi: ocorria en cinc casos a Logronyo, quatre a Barcelona i València respectivament, tres a Sevilla, un a Pamplona i un altre de Vitòria. Per contra, a les 82 zones escolars visitades on sí que se’n van trobar dominaven les d’autobús urbà: es van comptabilitzar una mitjana de 2 parades d’aquest sistema de transport molt properes al col.legi en quatre de cada cinc ocasions. Així mateix en un 15% de les ocasions es van veure parades de tramvia (a Bilbao, Madrid, Barcelona, Sevilla i València) i en un 10% de metro (a les ciutats de Vitòria, Madrid, Barcelona, Bilbao i València).

En aquest sentit, la seguretat dels més petits s’ha de contemplar també des del moment en què esperen a la parada. Es va voler comprovar si les parades se situaven en carrils rectes on hi hagués prou visibilitat per als vianants. En el 97% dels casos era així, però no a les parades situades prop de dos centres de Madrid i de Sant Sebastià.

En dues i quatre rodes

La mobilitat es compagina també amb el transport amb bicicleta. Disposar d’una bona xarxa de carrils bici ajuda a potenciar una mobilitat sostenible. Tanmateix, en dues de cada tres zones properes a centres estudiantils no s’oferia aquesta possibilitat. Hi destacaven de manera negativa tots els voltants escolars analitzats a la Corunya i a Madrid. Per contra, aquesta infraestructura es va trobar en vuit de les deu zones analitzades a Vitòria.

D’altra banda, l’alta presència de cotxes privats en zones escolars és un fet. Tot i això, durant l’estudi es va comprovar que només en el 66% de les zones observades hi havia places d’aparcament gratuïtes, però no a la resta, on l’estacionament era zona regulada. Malgrat això, en aquest últim cas es van trobar llocs on s’oferia la possibilitat d’aparcar 15 minuts gratis: a Bilbao, Logronyo, Sant Sebastià (només en carrers comercials) i Vitòria.

Finalment, també es va voler saber si hi havia aparcaments reservats per al transport privat i escolar col.lectiu. Es van observar només en una de cada cinc ocasions: en set entorns escolars de Pamplona, cinc de la Corunya, quatre de Sant Sebastià, dues de Vitòria i una respectivament de Bilbao i Sevilla.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions