Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Anàlisi documental per a conèixer la prevalença de les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc : Salut cardiovascular: cors que maten

Tres de cada 10 defuncions a Espanya es deuen a una malaltia del sistema circulatori, la principal causa de mort

Tipus de malalties del sistema circulatori

Els trastorns, un a un
/imgs/20160501/medico.jpg

L’INE, basant-se en la CIE-10 (classificació internacional de malalties), estableix que dins del grup de malalties circulatòries, les malalties isquèmiques del cor (infart o angina de pit, per exemple) i les cerebrovasculars ocupen el primer i el segon lloc en nombre de defuncions.

Tanmateix, hi ha molts altres tipus de trastorns i afeccions relacionats amb el sistema circulatori. L’OMS en destaca les següents:

  • Malalties cerebrovasculars (hemorràgia, vessament, embòlia, trombosi, apoplexia cerebral o ictus): ocorren quan el flux sanguini a una part del cervell s’atura. Encara que sigui per pocs segons, el cervell no pot rebre nutrients ni oxigen. Les cèl.lules cerebrals poden morir, fet que causa un dany permanent. L’OMS explica que el símptoma més comú de l’accident cerebrovascular és la pèrdua sobtada, generalment unilateral, de força muscular als braços, les cames o la cara. Altres símptomes consisteixen en aparició sobtada, generalment unilateral, d’entumiment a la cara, les cames o els braços; confusió, dificultat per a parlar o comprendre el que es diu; problemes visuals en un o tots dos ulls; dificultat per a caminar, marejos, pèrdua d’equilibri o coordinació; mal de cap intens de causa desconeguda; i feblesa o pèrdua de consciència.
  • Insuficiència cardíaca: és una malaltia crònica en la qual el cor és incapaç de bombar la suficient sang oxigenada a tot l’organisme. Les principals causes d’un cor insuficient són la hipertensió no tractada, la malaltia coronària i, en menys quantitat, les valvulopaties (sobretot de les vàlvules aòrtica i mitral) i les arítmies.
  • Cardiopatia coronària (infart de miocardi): es tracta d’un estrenyiment dels petits vasos sanguinis que subministren sang i oxigen al cor.
  • Miocardiopaties: és una malaltia en la qual el miocardi (el teixit muscular del cor) es deteriora, s’afebleix, es dilata o té un altre problema estructural. Amb freqüència ocorre quan el cor no pot bombar o funcionar bé. La majoria dels pacients amb miocardiopatia tenen insuficiència cardíaca.
  • Hipertensió arterial (pressió alta): ocorre quan els nivells de la pressió sanguínia s’eleven de forma sostinguda per sobre dels valors considerats normals (pressió sistòlica de més de 160 mmHg, pressió diastòlica de més de 90 mmHg).
  • Malaltia vascular perifèrica: consisteix en un dany o obstrucció en els vasos sanguinis més allunyats del cor: les artèries i les venes perifèriques, que transporten sang cap a als músculs dels braços i les cames i els òrgans de l’abdomen, i des d’aquests.
  • Cardiopatia reumàtica: són lesions del múscul cardíac i de les vàlvules cardíaques degudes a la febre reumàtica, una malaltia causada per bacteris anomenats estreptococs.
  • Cardiopatia congènita: malformacions del cor i dels grans vasos, presents des del naixement.
  • Trombosis venoses profundes i embòlies pulmonars: es tracta de coàguls de sang (trombes) en les venes de les cames, que es poden desprendre (èmbols) i allotjar-se en els vasos del cor i els pulmons.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions