Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a més de 1.600 restaurants per a conèixer els menús especials per a al.lèrgics i intolerants alimentaris : Restaurants per a al.lèrgics: només un 7% ofereix menús específics

En la majoria, són plats per a intolerants al gluten i un de cada quatre són per a al.lèrgics a l'ou o al marisc

Personal format?

A fi de prevenir errors, és primordial que el personal estigui format i conscienciat sobre la importància d’aplicar amb rigor aquests consells.

/imgs/20120601/tema5.jpg
EROSKI CONSUMER va voler saber si tant el personal de la sala com el de la cuina tenien la formació adequada per a atendre i elaborar plats per a persones amb al.lèrgies o intoleràncies. Un 9% dels restaurants consultats van dir que no (quatre a Navarra, tres a les Illes Balears i un respectivament a Andalusia, Castella-la Manxa, Catalunya i Galícia). Més preparat està el personal de cuina. Només en dos casos (un a les Illes Balears i un altre a Navarra) van reconèixer obertament que no ho estaven. A l’hora de consultar a qui s’havia acudir per a obtenir aquesta informació, només un 33% va dir que havia anat a un organisme públic i un altre 20% va assegurar haver-la obtingut d’una associació d’afectats. Destaca, però, que un de cada tres enquestats que van dir que el personal de sala i de la cuina estava format, contestés que no ho sabia o ni tan sols respongués a la pregunta.

Opcions escasses

Entre els 1.549 restaurants consultats que van confirmar que no disposaven de menús especials, tan sols un 1% va dir que alguna vegada havia ofert aquest tipus de menús. Cap d’ells es trobava a les Illes Balears, Navarra i el País Basc. I per quin motiu ja no en tenen? La majoria d’entrevistats van argumentar que els van retirar perquè els demanava molt poca gent i per la poca rendibilitat.

Malgrat tot, hi ha una dada que confirma la demanda de menús o plats especials per a al.lèrgics o intolerants: a un 70% dels 1.549 establiments de l’enquesta els havien sol.licitat alguna vegada menús d’aquest tipus, especialment al País Basc (on només un 5% dels 185 restaurants consultats disposava d’un menú d’aquest tipus). Entre aquests (1.089 en total), un 94% assegura que els demanen menús per a celíacs i un 26%, a més, per a intolerants a la lactosa. Així mateix, a un de cada tres restaurants li havien demanat alguna vegada menjars per a al.lèrgics a l’ou, al marisc (a un 10%), als cacauets i altres fruites seques (al 4%) i als peixos en general (a un 3%).

Val més curar-se en salut

Encara que normalment les reaccions a les al.lèrgies i a les intoleràncies alimentàries solen ser lleus (sempre amb excepcions), els consumidors afectats han de prendre una sèrie de mesures i precaucions:

  • Eliminar totalment l’al.lergogen de la dieta, tant l’aliment en si com els diferents productes que el puguin portar com a ingredient. En cas de dubte, és recomanable no menjar-se’l.
  • Llegir sempre els ingredients dels aliments que s’hagin d’utilitzar en la preparació de qualsevol plat, tenint a prop el llistat de substàncies a les quals s’és al.lèrgic/intolerant per a comprovar les etiquetes.
  • Manipular amb cura els utensilis a l’hora de cuinar per a evitar contaminacions i contactes (millor si són exclusius per a l’al.lèrgic). No s’ha d’utilitzar el mateix oli o planxa per a cuinar. Cal higienitzar totes les superfícies en què es cuini.
  • Cal tenir cura amb aliments com les masses, la beixamel, els brous per a sopes i les sopes, o amb el pa ratllat.
  • S’ha de tenir prop la medicació oportuna, especialment en casos d’al.lèrgies molt greus.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions