Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a més de 1.600 restaurants per a conèixer els menús especials per a al.lèrgics i intolerants alimentaris : Restaurants per a al.lèrgics: només un 7% ofereix menús específics

En la majoria, són plats per a intolerants al gluten i un de cada quatre són per a al.lèrgics a l'ou o al marisc

Menús diaris i a petició

/imgs/20120601/tema3.jpg
EROSKI CONSUMER va comprovar que en el 86% dels casos, aquests menús alternatius s’ofereixen tots els dies. Malgrat això, el 9% exigeix que se sol.licitin per encàrrec i per endavant (les proporcions més altes es van trobar a Castella-la Manxa). I amb quant de temps d’antelació s’ha de sol.licitar? Dels deu casos, en set només demanaven un dia. En un, en canvi, exigien dos dies (en un restaurant d’Andalusia) i en un altre, més d’una setmana (en un de Galícia). El restant ni tan sols sabia quants dies d’antelació.

Ara bé, haver de demanar un menú especial per encàrrec té els seus inconvenients: limita la possibilitat de menjar fora de casa i és poc pràctic, ja que no sempre es coneix un pla amb antelació. Encara que d’altra banda, és l’opció més segura.

Preus dels menús: entre 12 i 17 euros

El col.lectiu imaginari tendeix a pensar que el que és especial es paga d’una manera o d’una altra. L’Associació de Celíacs d’Euskadi (EZE), que va col.laborar en aquesta investigació, percep que els menús destinats a persones amb intolerància al gluten són més cars: no tant pels ingredients utilitzats sinó perquè asseguren que els establiments que donen servei a aquest tipus de col.lectius solen ser els de gamma alta. D’altra banda, l’Associació Basca d’Al.lèrgies Alimentàries (ELIKATE), que també va ser consultada, assenyala que els al.lèrgics solen optar, en cas que s’aconsegueixi un restaurant amb menús especials, per menús molt senzills, l’elaboració dels quals comporti el mínim risc. De manera que asseguren que el preu no sol ser molt més alt que per a la resta de persones.

Amb tot, quins són els preus dels menús o dels plats especials que s’ofereixen en els 117 restaurants enquestats? El 62% tenen un preu mitjà de carta d’entre 20 i 40 euros, i un al.lèrgic o intolerant a un aliment o component ha de fer un desemborsament mitjà de 17 euros. La comunitat més cara va ser la de Castella-la Manxa, amb menús especials de 21 euros de mitjana, un 51% més cars que els de Catalunya (amb un cost mitjà de 14 euros). D’altra banda, si el preu mitjà de la carta és menor de 20 euros (en un 27% dels casos), han de pagar 12 euros de mitjana, a distància dels 32 euros de mitjana si el restaurant ofereix una carta de més de 40 euros (un 11%).

En aquest sentit, el 92% dels 117 restaurants que asseguren que tenen menús especials per a al.lèrgics o intolerants asseguren que aquests preus són els mateixos que els dels menús destinats a la resta de la població. Únicament en vuit restaurants, el responsable entrevistat va revelar que són més cars (dos respectivament a Andalusia, Castella-la Manxa, Catalunya i Galícia).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions