Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzada la neteja diària de 30 carrers en 10 ciutats del país : Residus al terra i mobiliari urbà brut en un de cada quatre carrers analitzats

Tots se situaven a la Corunya, Bilbao i Sevilla i la majoria dels residus eren burilles de cigarreta, papers o plàstics

Residus al terra: burilles de cigarreta, papers i plàstics

/imgs/20130901/residuos3.jpg
Tot i la neteja de les artèries esmentades, en d’altres sí que es va trobar brossa tirada al terra. En concret, en cada visita es van veure escombraries al terra en una mitjana de tres de cada quatre carrers. Aquesta situació es va produir especialment en les vies cèntriques i durant les visites del dissabte de matí i del dilluns a la tarda. Per ciutats, en totes les vies analitzades a la Corunya, Bilbao, Sevilla, València i Vitòria es va trobar algun residu tirat al terra.

El més habitual era trobar brossa inorgànica (burilles de cigarreta, papers, plàstics solts, embolcalls, paquets de tabac…); és a dir, productes inerts, inodors i no susceptibles de descomposició ràpida. Es van trobar en el 90% dels carrers en cada moment d’inspecció. També es van trobar amb freqüència residus adherits al paviment: en una mitjana de dos de cada tres carrers en cada visita.

Finalment, els tipus de residus trobats amb menys assiduïtat eren fulles i/o branques d’arbre, plantes i flors (en dos de cada cinc carrers en cada visita), residus líquids i excrements d’animals (en un de cada tres, respectivament) i residus orgànics (en un de cada cinc).

Per tipus de via, els residus inorgànics es van observar en una proporció més gran als carrers d’eixample i d’extraradi, així com els excrements d’animals. D’altra banda, als carrers cèntrics es van veure de manera més destacada residus adherits al paviment i residus líquids (normalment, orins de gos).

Ocasionals o es repeteixen?

Per concretar, entre els inorgànics, el més comú era trobar papers, burilles de cigarreta, plàstics i envasos llençats a terra. D’altra banda, els residus enganxats al paviment eren en la majoria xiclets, però també es va veure pintura, ciment, greixos diversos i fins i tot vòmits. També entre els líquids hi havia restes de begudes, però el més comú eren els orins de gos. I entre els orgànics, el normal era veure pipes i altres restes de menjar com ara fruita o verdura. Normalment, eren grups de residus petits.

Però no només importa el que es veu, sinó quantes vegades s’ha vist durant el tram observat. Els residus que amb més assiduïtat es van observar durant les visites fetes van ser els adherits al paviment i els líquids: es distribuïen al llarg de tot el carrer.

D’altra banda, els residus inorgànics, les fulles i branques d’arbre i els excrements d’animals es trobaven cada moment de l’anàlisi amb una assiduïtat mitjana d’entre 2 i 5 ocasions. Les deixalles que es van veure amb menys freqüència eren les orgàniques: les poques vegades en què es trobaven, ho feien de manera ocasional, una sola vegada.

Papereres brutes i contenidors amb escombraries a fora

/imgs/20130901/residuos4.jpg
L’estat de les papereres i els contenidors és fonamental per a fer una recollida eficient dels residus. El seu ús correcte per part dels ciutadans és una necessitat bàsica.

Les situacions que es van observar de manera més habitual van ser les papereres brutes que necessitaven un rentat a fons (en cada visita ocorria en una mitjana del 30% dels carrers examinats) i els contenidors amb residus a fora envoltant-los (en cada inspecció, es va veure en el 38% de les vies analitzades).

En tots dos casos, aquests problemes de neteja ocorrien majoritàriament als carrers d’extraradi analitzats. La diferència és que les papereres brutes es trobaven al llarg del carrer, mentre que trobar un contenidor amb escombraries a fora envoltant-lo era més ocasional i ocorria una sola vegada.

D’altra banda, només en el 13% de les artèries estudiades en cada visita es van veure papereres en què la brossa sobresortís de la boca del recipient, en un 10% tenien residus a fora i el recipient trencat. D’altra banda, en un 13% de les vies examinades hi havia contenidors bruts i en un 9% la brossa sobresortia de la boca del recipient.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions