Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

: RADIOGRAFIA DE LA GALETA

ÉS UN CAPRITX PER ALS MÉS PETITS I UN PECAT PER ALS GRANS. PERÒ COMPTE A L'HORA DE TRIAR. UNA ELECCIÓ ENCERTADA D'AQUESTS DOLÇOS HA DE CONSIDERAR LA QUANTITAT DE SUCRES QUE APORTEN, EL SEU PERFIL LIPÍDIC I ALTRES ASPECTES COM LA SAL O LA FIBRA.

GREIX: QUANTITAT I QUALITAT (2)

/imgs/20181001/GettyImages-173805503.jpg

Resulta interessant comprovar si els fabricants incorporen en les seves receptes oli de gira-sol (si és alt oleic, millor), d’oliva o de colza (aquest últim sol figurar amb altres noms, com oli de canola o de nabina, després d’haver quedat injustament estigmatitzat per la intoxicació alimentària provocada per la seva adulteració als anys vuitanta).

Es tracta d’ingredients que tenen el perfil nutricional més bo que el d’un altre tipus de greixos (per aquesta raó solen ser assenyalats a l’envàs), com el de palma o el de coco, rics en greixos saturats. De les marques analitzades, cap no declara contenir oli d’oliva; en tenen quantitats significatives (entre el 13% i el 18%) de gira-sol alt oleic les Chiquilín, les Digestive de Civada amb Xocolata de Gullón, les Marbú 0% Sucres, les Maria Integral Eroski, les Active Integral de Gullón, les Avenacol Digestive, les Tosta Rica, les Dinosaurus i les Choco Flakes.

L’oli de colza és present en les Príncipe Farcides de Xocolata, encara que es veu superat en quantitat pel greix de palma, que trobem també en Daurada Rodona d’Eroski, La Buena María, Choco Flakes i Chips Ahoy. La majoria dels fabricants treballen per trobar receptes alternatives que permetin eliminar el greix de palma de les seves galetes mantenint-ne les propietats (sabor, textura, conservació…). De moment ho han aconseguit només en algunes varietats; la dificultat mes gran està en les que porten cobertura de xocolata. Tant els sucres com el greix són els dos nutrients principals per a donar sabor a les galetes, per la qual cosa té sentit considerar-los conjuntament.

Després de l’anàlisi de les diferents marques comprovem que les més carregades de sucres i greix són les més elaborades (farcides, enxocolatades, banyades), com les Oreo banyades en Xocolata blanca (ni més ni menys que un 75% de cada galeta són sucres o greix) o les Chips Ahoy (un 58%).

Entre les restants, el perfil és relativament similar, encara que destaquen, per menys “potents” (cosa que no les fa saludables, però sí més bones eleccions), propostes com La Buena María o les Maria Integrals d’Eroski Basic (les que aporten menys greix saturat). Les galetes Marbú 0% Sucres compensen la falta de sucre amb edulcorants, com hem vist, però també amb quantitats significatives de greixos.

SAL: QUE NO ENS ENGANYI EL DOLÇ

Crida l’atenció que les galetes, tot i ser un aliment dolç, tinguin un contingut de sal important. En la mostra analitzada, el valor d’aquesta substància oscil·la entre el 0,1 g per ració (Chiquilín) i els 0,6 g (Dinosaurus), quantitat que supera el 10% de la ingesta diària màxima de referència.

En general, la sal és més abundant en aquelles que han estat elaborades amb farines integrals (com les Maria Integral Eroski Basic o les Digestive de Civada amb Xocolata), o sense sucres (Marbú 0% Sucres). És probable que la presència més gran de fibra o la falta de sucres (factors que afecten negativament el sabor) vulguin ser compensats pels fabricants amb l’addició d’una quantitat de sal superior a la de la resta.

No hem d’oblidar, així mateix, que la sal s’utilitza també com a conservant i per millorar-ne l’esponjositat i la textura. Però en general, i excepte en el cas de necessitats dietètiques concretes, hem de considerar que es tracta d’un fet secundari respecte del binomi sucres/greixos a l’hora de valorar la seva qualitat nutricional.

INTEGRALS “DE DEBÒ”?

El primer que cal saber és el significat de la paraula. La normativa permet anomenar “integral” dos tipus d’aliments. D’una banda, als fabricats amb farina d’aquest tipus; és a dir, la que procedeix del gra sencer d’un cereal (inclòs el germen i la clofolla), en una proporció determinada (que sol situar-se en un 50% com a mínim).

D’altra banda, també són integrals els productes fabricats amb farina no procedent de gra sencer però que tenen fibra afegida (com si fos un ingredient més). La normativa futura distingirà previsiblement entre uns productes i d’altres, i només permetrà anomenar integrals els primers, la qual cosa és una notícia excel·lent per als consumidors.

Fins a aquest moment, qui vulgui distingir quin és el producte integral “de debò”, haurà de comprovar que, en la llista d’ingredients, la major part de la farina sigui integral de blat (o un altre cereal) o farina de blat (o un altre cereal) de gra sencer. Pel que fa a les marques analitzades, sis de les referències suggereixen que són integrals. D’aquestes, la que té més fibra és l’Active Integral (amb una mica més de 7 g per cada 50 g, la major part, afegida: farines refinades de civada i sègol).

Encara que el component majoritari és farina integral de blat, la fibra vegetal figura com un ingredient més. Aquest afegit és el que li confereix l’alt percentatge en fibra. De la resta de les denominades integrals, cal destacar que tota la fibra que conté l’Avenacol Digestive és afegida (segó de civada i segó de blat), cosa que no ocorre en la resta.

Ja hem comprovat com les galetes més senzilles mostraven un perfil nutricional més recomanable. Veiem ara, a més, que les més econòmiques són precisament les menys elaborades. De vegades sembla que paguem més per la marca que no pel producte. Les tres marques amb més bona relació en totes les variables analitzades són Active Integral de Gullón, Avenacol Digestive de Cuétara i Maria Integral Eroski Basic.

Totes aquestes són les que tenen menys quantitat de sucres i greixos saturats, ja que les tres fan servir oli de gira-sol alt oleic. Destaca Maria Integral Eroski Basic perquè, a diferència de les altres dues, la seva farina és majoritàriament integral i el seu preu per quilo resulta el més competitiu. En tot cas, no oblidem que el consum de galetes ha de ser molt ocasional i que és recomanable triar sempre les opcions amb menys sucres, amb greixos de millor qualitat i veritablement “integrals”.

LES GALETES NO SÓN UN JOC DE NENS

Les varietats dirigides als nens són, en general, més cares. Això no està relacionat amb els ingredients, sinó amb el poder de decisió que exerceix aquest públic en la compra d’aquest producte a la llar. El codi PAOS, que regula els anuncis d’aliments i begudes dirigits a menors, posa l’accent que la publicitat de productes infantils sigui honesta i veraç, i no s’aprofiti de la innocència i de la credulitat dels més petits. En aquest sentit, desaconsella l’ús de premis, regals, imatges de dibuixos animats o personatges coneguts, eines de màrqueting que inciten a la compra per mitjà d’aquests missatges i no tant pel producte en si. Els menors trien una galeta en funció del que veuen en la publicitat o a l’envàs, sense ni tan sols saber el que hi ha a l’interior. Els fabricants també acompanyen la informació amb missatges en què es destaquen els cereals, les vitamines, el ferro, el calci i el fòsfor, com a nutrients importants per al desenvolupament dels més petits. Tot això ofereix una imatge més positiva del producte als ulls de l’adult que els compra, sense que realment suposin un element nutricional diferencial enfront de la resta de les galetes (sense comptar que una dieta saludable, que deixa aquest producte en un consum esporàdic, ja aporta els nutrients necessaris per als nens). Aquest tipus d’anuncis en què es posen en relleu aspectes concrets dels productes que els fan semblar millors per a la salut són habituals i legals. Però en aquests casos som els consumidors responsables els qui hem d’acollir aquesta informació amb un ull molt crític.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions