Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

: RADIOGRAFIA DE LA GALETA

ÉS UN CAPRITX PER ALS MÉS PETITS I UN PECAT PER ALS GRANS. PERÒ COMPTE A L'HORA DE TRIAR. UNA ELECCIÓ ENCERTADA D'AQUESTS DOLÇOS HA DE CONSIDERAR LA QUANTITAT DE SUCRES QUE APORTEN, EL SEU PERFIL LIPÍDIC I ALTRES ASPECTES COM LA SAL O LA FIBRA.

EXCÉS DE SUCRES

/imgs/20181001/GettyImages-884618826.jpg

El sucre és essencial en les galetes. Prova d’això és la seva posició en el segon i tercer lloc en la llista d’ingredients de totes les marques. Ara bé, continua havent-hi grans diferències entre uns fabricants i d’altres. Quan llegim la paraula sucre en la composició es refereix a la sacarosa; és a dir, al sucre blanc de taula.

Malgrat això, en la llista d’ingredients podem trobar altres substàncies que no són res més que sucres afegits: glucosa, xarop de glucosa, mel, xarops, sucre de canya, mel de canya, sucre morè, panela, concentrats de sucs de fruites, nèctar… La dada total és, per tant, la suma de aquests components, tingui el nom que tingui. Mostrar-los per separat ens pot fer pensar que el total de sucre és inferior.

Per a conèixer-ne la quantitat real, cal acudir a la taula nutricional obligatòria per llei, que figura en cada envàs. Entre les marques analitzades hi ha grans diferències. Les Oreo banyades en Xocolata blanca, per exemple, en presenten una quantitat molt elevada: dues galetes sumen 20 g de sucre, xifra excessivament alta si tenim en compte les recomanacions oficials per a la ingesta d’aquest nutrient: 25 g com a quantitat ideal al dia, 50 g com a màxim acceptable.

Una de les galetes analitzades indica en l’envàs “0% sucres”. Per a poder posar aquesta informació, el fabricant ha de garantir que, durant la seva elaboració, no s’hi han afegit monosacàrids (glucosa, xarop de glucosa, fructosa, xarop de fructosa, maltodextrina, maltosa, isoglucosa, dextrosa, trehalosa…) ni disacàrids (sacarosa i lactosa), ni tampoc cap aliment utilitzat per les seves propietats edulcorants, com la mel.

En la majoria dels casos, aquest tipus de galetes reformulades han substituït els sucres afegits per edulcorants acalòrics. Aquestes substàncies no afecten els nivells de sucre en sang, per la qual cosa es poden introduir en la dieta de persones amb diabetis. Ara bé, segons diversos estudis recents, el consum d’edulcorants pot danyar la flora intestinal i afavorir l’educació del paladar cap a sabors dolços, fet que pot incidir en una ingesta de sucres superior a la recomanada per mitjà d’altres productes.

En el cas concret de Marbú 0% Sucres d’Artiach, s’han substituït per xarop de maltitol, que pertany a un grup d’edulcorants el consum elevat dels quals pot produir efectes laxants indesitjats, aspecte que el fabricant reflecteix en l’envàs, tal com marca la llei.

Les marques amb més i menys sucre de la mostra

  • Marbú 0% Sucres (Artiach): 0,4%
  • OREO Banyada en Xocolata blanca: 24,5%
  • Mitjana de sucre entre les marques: 12,2%

% Sucre per ració

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions